ZETApress

hírportál

Nyolcmillió forintos adomány

Új, életmentő műszer a Heim Pál Gyermekkórházban. Az Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány nyolcmillió forintos támogatást adott át a Heim Pál Gyermekkórház onkológiai osztályának egy életmentő, a piacon fellelhető egyik legnagyobb érzékenységű és leggyorsabb reakcióidejű életmentő altató-lélegeztető rendszer beszerzésére.

Magyarországon jelenleg is mintegy 1500-2000 daganatos gyermek küzd az életéért. Az 1950-es években a rákos gyermekeknek mindössze 10%-a élte túl a betegséget, ma már azonban ? hála a modern gyógyászati eszközöknek ? a daganatos gyermekek 75-80%-a sikeresen gyógyítható. A magyarországi viszonylatban újdonságnak számító berendezést számos magánszemély és cég nagylelkű adománya tett lehetővé. A berendezés az agresszív kemoterápiás kezelésben résztvevő leukémiás gyermeknél a legoptimálisabb kemoterápiás stratégia megválasztása érdekében nélkülözhetetlen, hiánya akár a gyermek életébe is kerülhet.

Az ára miatt kiemelkedően nehezen beszerezhető moduláris, bővíthető steril berendezést a gyermekonkológián üzemelte be a Heim Pál Kórház Madarász utcai részlege, ahol az agresszív kemoterápiás és egyéb kezelésben résztvevő leukémiás, illetve más daganatos megbetegedésben szenvedő gyermekek vannak elhelyezve ? tudatta Matykó Noémi PR munkatárs, Chiro Marketing Kft.

A nagy összegű adományt Fodor Zsuzsa, az Alapítvány kuratóriumi elnöke adta át Dr. Nagy Anikónak, a Heim Pál Gyermekkórház főigazgatójának. ? Nagyon hálásak vagyunk az adományozóknak és az Alapítványnak is az önzetlen segítségért. A berendezésre nagy szükségünk volt, reményeink szerint a jövőben ennek segítségével még több gyermeket sikerül meggyógyítanunk ? mondta el a főigazgató asszony. Az Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány 2003-as működése óta több mint 566 millió forintot tudott átadni magyarországi gyermekkórházak onkológiai osztályainak, amiből több mint 51 millió forinttal a leukémiás gyermekeket nevelő családokat támogatta családtámogatási programja keretében.

Az altató-lélegeztető gép

Egy korszerű, a legmodernebb technikát megtestesítő altató-lélegeztető gép a leukémiás és rákos gyermekeknél nélkülözhetetlen az életveszélyes állapotok elhárításában és sikeres gyógyítása során. A tumoros, leukémiás gyermekek gyógyítása során az immunrendszert igen agresszív kemoterápiás és más, a szervezetet megterhelő kezelésekkel gyengítik le.

Teszik ezt annak érdekében, hogy az ily módon legyengített szervezetben a betegségért felelős leukémiás sejtek könnyebben és maradéktalanul elpusztíthatóak legyenek. Egy ilyen beavatkozás-sorozat, illetve az ezeket megelőző vizsgálatok ? mint amilyen a csontvelő és gerincvíz mintavétel ? során a beteg gyermekek altatása, mesterséges lélegeztetése elkerülhetetlen. Egy korszerű, minden igényt kielégítő altató-lélegeztető berendezés így nélkülözhetetlen, hiánya a gyermek életébe is kerülhet.

Ez az altató-lélegeztető gép a piacon fellelhető egyik legnagyobb érzékenységű és leggyorsabb reakcióidejű altató-lélegeztető rendszer. Ez a magas tudású készülék moduláris felépítésének köszönhetően egyaránt alkalmas ágy melletti használatra és kórházon kívüli szállításra is. Ez utóbbi kiemelkedő jelentőségű újítás, mivel így a gyermekek szállítása könnyedén megoldható anélkül, hogy levennék a lélegeztetőgépről. A berendezés használata egyszerű: a monitor érintőképernyős, magyar nyelvű szoftverrel ellátott. Másodpercenként 2000 mérést és akár 500 beavatkozást tud produkálni, biztosítva ezzel a folyamatos gyermek- lélegeztetőgép interakciót.

A Heim Pál Gyermekkórház

Az 1908-ban alapított Heim Pál Gyermekkórház a Közép-Magyarországi Régió Gyermekgyógyászati Centrumaként Magyarország legtöbb gyermeket ellátó intézménye. A Kórház gyermekonkológiáján évente több száz daganatos gyermek fordul meg. Ezek a beteg gyermekek szeretetből, türelemből és hozzáértő segítségből nem szenvednek hiányt, azonban az elöregedett és hiányos géppark komoly esélycsökkenést jelent gyógyulásukban.

Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány

A 2000-es évek elején egy szülőkből és szakemberekből álló csoport összefogott annak érdekében, hogy javítson a leukémiás és egyéb rákos megbetegedésekben szenvedő gyermekek és családjuk életkörülményein, a gyermekek gyógyulási esélyein. 2003. szeptember 23-án ugyanezzel a szándékkal jött létre az Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány közhasznú, nonprofit szervezet. Az Alapítvány elsőrendű céljának tekinti, hogy hozzájáruljon a magyarországi gyermekkórházakban a leukémiában szenvedő gyermekek gyógyítása érdekében folyó kutatásokhoz, illetve a kórházi osztályokon folyó gyógyító tevékenységhez. Az Alapítvány közvetlenül részt vesz a magyarországi onkológiai centrumok által végzett közfeladatok végrehajtásának előmozdításában a gyógyító tevékenység anyagi támogatása útján. Ennek elérése érdekében az Alapítvány ? mivel központi költségvetési forrásból nem részesedik ? kizárólag önzetlen magánszemélyek, illetve társadalmi felelősséget érző cégek, és szervezetek adományaira támaszkodik.

Szóljon hozzá!