ZETApress

hírportál

Elektronikus mentésirányítás

Burány Béla és Győrfi PálBemutatták az OMSZ új fővárosi mentésirányító központját az Országos Mentőszolgálat Róbert Károly körúti telephelyén. A rendezvényen ? amelyen bemutattak négy koraszülöttmentő-autót is ? Burány Béla főigazgató elmondta: tény, hogy nem minden esetben tudnak nagyon rövid időn belül odaérni minden beteghez, pedig nagyon szeretnék!

Az új mentésirányító központ is azt szolgálja, hogy minél hamarabb eljuthassanak a betegekhez. A központ nemcsak egy új épület, hanem újfajta gondolkodást is tükröz. Nem a régi, papíralapú rendszert alakítottak át elektronikussá, hanem korszerű mentésirányítási módszert valósítanak meg. Ennek az új módszernek minden lényegi eleme ? a hívásfogadás, a logisztikai háttértámogatás, az útvonaltervezés, sőt az esetek dokumentálása is ? elektronikus.

A lépéseket nem egyszerre vezetik be, hanem előbb megtanulják nagy biztonsággal kezelni az elemeket, és csak utána használják majd élesben. Jövőre pedig az új elemeket egységes egésszé kovácsolják, hogy az új mentésirányítási, bevetésirányítási és helyszíni szakmai rendszer elektronikussá váljon. Országszerte húsz hasonló központ működik, melyeket a szeptember 24-én bemutatott két országos hívásfogadó központtal köthetnek össze. A központ nemcsak fogadja a hívásokat és a helyszínre irányítja a mentőket, hanem az épületen belül van a közép-magyarországi régió sürgősségi ügyeleti irányítóközpontja, a kórházi ügyeleti kapacitásokat figyelő rendszer, a betegszállítás-irányítási háttér is, és oda tervezik az orvosi ügyeleti, valamint a légi mentési hátteret is, azaz egy területre összpontosítják a teljes irányítórendszert. Az ország területén működő húsz ilyen központ biztosítja, hogy minél hamarabb kiérkezhessenek a betegekhez.

Golopencza Pál szolgálatvezető főorvos vezetésével bemutatták a hívásfogadó rendszer működését egy szimulált segélyhívással. A főorvos hangsúlyozta: abszolút biztonságra törekszenek, egy hívás sem veszhet el, ha minden budapesti kezelő foglalt, akkor vidéken veszik át a hívásokat, rögzítik, majd rádión vagy telefonon visszaadják Budapestnek. Burány Béla főigazgató bemutatott négy új koraszülöttmentő-autót is, amelyeket központi, kormányzati forrásból szereztek be a szegedi, a győri, a pécsi és a veszprémi koraszülöttmentő-alapítványhoz. Eredetileg két autóra kaptak kormányzati forrást, de végül négyet is meg tudtak venni. Kitért arra is, hogy huszonkét új mentőautó érkezik karácsonyra, és a jövő év elején szolgálatba állnak. Győrfi Pál, az OMSZ kommunikációs igazgatója hozzátette: a gépjárműveket állami forrásból vették meg egy ötszázmillió forintos beruházás keretében.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Időseket segítő kezek | ZETApress

Szóljon hozzá!