ZETApress

hírportál

Szociális tüntetők

Kossuth téri tüntetőkA Szociális Elégedetlenség Napján a Szociális Ágazati Demonstrációs Bizottság által szervezett tüntetésen sokan vettek részt a Belvárosban az elmúlt hét közepén. A tüntetők a szociális ágazatban dolgozók erkölcsi és anyagi elismeréséért, az ágazati bérrendezésért, valamint a kormányzattal való érdemi párbeszédért demonstráltak.

A tüntetők az úton sípokkal, csörgőkkel, kereplőkkel adtak hangot elégedetlenségüknek, mert szerintük a kormány nem akarja meghallani a jogos követelésüket. Azt hangoztatták, hogy az ágazatban évek óta nem volt béremelés, és a korábbi kormányokat is bírálva úgy vélik, elárulták őket jobbról és balról is. A tömegben sokan szakszervezeti zászlókkal és táblákkal jelentek meg, utóbbiakon olyan feliratok voltak olvashatóak, mint Az adott szó ennyit ér, A bérünk 83 ezer forint/hó, A mi bérünk annyit ér, amennyi a pelenkába belefér, Kis gyerek, kis pénz, nagy felelősség! Az Arany János utcán, Bajcsy-Zsilinszky úton és Alkotmány utcán vonuló tömeg elején egy Szociális háló-feliratú molinót vittek.

A résztvevők a kormánytól várják a megoldást. Eszükbe sem jut, hogy a munkahelyi főnökök is sokat segíthetnének a beosztottaknak, s ehhez csak jóindulat kellene. A kórházakban ugyanis megengedett a hálapénz, míg a szociális otthonokban ezt már régóta tiltják az intézményvezetők. Ha valakit elkaptak, rövid úton eltávolították már azelőtt, hogy erre a Munka törvénykönyve is lehetőséget adott volna a borravaló megtiltásával. A gondozottaknak sem jó, ha nem hálálhatják meg gondozóik fáradozását, mert azt hiszik, hogy az ápolók keveslik a felkínált összeget. A műszakvezető ápolók viszont árgus szemmel figyelik beosztottjaikat, mert őket büntetné meg az intézetvezetés, ha nem árulnák be a hálapénzt elfogadó kollégáikat.

A kórházi osztályokon megszokott dolog, hogy a nővérek ehetnek a betegek ételéből. Persze nem a tányérjukba esznek bele, hanem a ki nem osztott, megmaradt ételeket fogyaszthatják el. A friss műtétesek és az elfekvők amúgy sem kérnek sokat, s minek dobnák a moslékba a felesleget? A szociális otthonok ápolói-gondozói ezt sem ehetik meg. Az összes ételt ki kell osztaniuk, akkor is tele kell szedni a kliens ? ahogy a lakót hívni kell! ? tányérját, ha csak egy-két kanálnyit kér. Az osztályos főnővérek ellenőrzik az etetést, s jaj annak a beosztottnak, aki enni mer a lakók adagjából. Ha nem lennének ennyire szigorúak a főnökök, rengeteg pénzt megspórolnának a gondozók a reggeli-ebéd-vacsorán, mellyel a kevesebb bért kompenzálhatnák.

Szóljon hozzá!