ZETApress

hírportál

5 éves túlélés: 5 százalék

Bodoky György főorvosA daganatos betegek kezelési lehetőségeit és az onkológiát érintő számos kérdés került napirendre délután a Károlyi utcai Centrál Kávéházban, a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT) sajtótájékoztatóján. Miért halnak meg a hasnyálmirigyrákos betegek? ? Prof. Dr. Bodoky György és Dr. Ruzsa Ágnes adott számot a kialakult helyzetről.

A tragikus halálozási adatok miatt ? a hasnyálmirigyrák elleni küzdelem november 13-i világnapjához időzítve ? november 12-én szerdán az Európai Parlamentben találkoznak a kontinens vezető szakorvosai, kutatói, betegszervezeti képviselői és egészségpolitikusai, hogy közös megoldást találjanak. Mi van és mi lesz a magyar hasnyálmirigyrákos betegekkel? ? Bodoky György professzor, a Szent István és Szent László Kórház centrumvezető onkológusa részese az összefogásnak, így a sajtótájékoztatóról indult a repülőtérre, hogy a holnapi EP-ülés résztvevője lehessen.

Miben reménykedhetnek a daganatos betegek? ? November 13-15-e között az ország daganatgyógyításban dolgozó több száz szakorvosának részvételével zajlik a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság kongresszusa Budapesten. Csaknem minden daganattípus és kezelési módszer terítékre kerül, nemzetközileg elismert szaktekintélyek és vezető hazai szakemberek adnak számot a daganatkezelés mai lehetőségeiről és korlátairól. Az onkológusok a hazai ellátásról OEP-kerekasztal keretében várnak válaszokat a finanszírozótól. Hol várható a legnagyobb előretörés és melyik területen számítanak vitákra? ? Dr. Ruzsa Ágnes, a kaposvári Kaposi Mór Oktatókórház Klinikai Onkológiai Osztályának vezető főorvosa számolt be a tényekről és várakozásokról. A főorvosnő közölte: a daganatos megbetegedések kezelésében nagyon fontos tényező, hogy minél rövidebb legyen az az idő, amely a betegség gyanúja és a megfelelő diagnózis felállítása között eltelik, ami ma Magyarországon akár 6 hónapig is eltarthat. Ez jelentősen rontja a beteg gyógyulási esélyeit.

Vastagbélrák: küzdelem az onkológiákon és a médiában ? Lezárult az MKOT, a Gyógyulj Velünk Egyesület (GYVE) és a MÚOSZ közös országos vastagbélrák médiapályázata, amely keretében megnyilvánulási lehetőséghez jutottak a betegek és kezelőorvosok, s szemléletformáló üzenetekkel célozták az egészségeseket is. A vastagbéldaganat az egyik legjobban szűrhető és nagy eséllyel véglegesen meggyógyítható betegség ? mondta Ruzsa főorvosnő. Ennek egyik feltétele, hogy legyen szűrővizsgálatként elérhető a vastagbéltükrözés, valamint az 50 év feletti, veszélyeztetett korosztály igényelje a kolonoszkópiás vizsgálatot. A felszólalók egyöntetűen kiemelték a megfelelő mennyiségű és minőségű tájékoztatás fontosságát, így a média szerepét. Nógrádi Tóth Erzsébet, a MÚOSZ Egészségügyi szakosztályának elnöke úgy fogalmazott: a média szerepe nem merül ki abban, hogy információt ad át vagy szórakoztat, hanem életeket menthet azzal, ha tudatosítja a még egészségesekben, mit tehetnek a betegség megelőzésére, a betegségben szenvedőket pedig hasznos információkkal segíti a gyógyuláshoz.

A sajtótájékoztatón Dr. Lakos István, a rákbetegeket képviselő GYVE elnöke mesélt saját gyógyulásáról, majd átadták annak a médiapályázatnak a díjait is, amelyre az ország minden részéből várták a vastagbélráktémáját feldolgozó újságban és interneten megjelent cikkeket vagy rádióban, televízióban elhangzó interjúkat, riportokat. A zsűri a Szegedi Városi Televízió összeállítását, valamint a Kossuth Rádióból Gimes Júlia, a Tér-Idő című műsor és P. Kiss Zsuzsa, a Napközben szerkesztő-műsorvezetőjének munkáit emelte ki, valamint díjazták a hódmezővásárhelyi Rádió 7 műsorfolyamát, az írott pályázatok közül pedig a Házipatika.com egészségportál vastagbélrákról szóló cikksorozatát is. Nógrádi-Tóth Erzsébet, szakosztály-elnök mellett Dr. Faragó Katalin, a Bayer Hungária Kft. orvosigazgatója adta át a díjakat.

Szóljon hozzá!