ZETApress

hírportál

Perceken múlhat a túlélés!

Stroke Napja 2014Ingyenes szűrővizsgálatokkal, tanácsadással, szórakoztató programokkal várja az érdeklődőket vasárnap a Magyar Stroke Társaság az újbudai Allee Bevásárlóközpontban. Az immár hagyományszerűen megrendezésre kerülő Stroke Napja eseményen a szervezők az agyi érkatasztrófák gyakoriságára, a szélütés megelőzésének fontosságára, valamint a stroke tüneteinek észlelése esetén az azonnali mentőhívás jelentőségére kívánják felhívni a figyelmet.

Vasárnap Stroke Napja lesz az Allee-ban. A WHO szerint 2020-ra a szívbetegségek és a stroke lesznek világszerte a vezető okok, úgy a halálozás, mint a rokkantság területén. Az előrejelzések azt mutatják, hogy a halálos kimenetelű események száma évi 1,4 millióról húszmillió fölé fog emelkedni. Magyarországon évente ötvenezren kapnak szélütést, mintegy 12 ezren halnak meg stroke következtében. A stroke nemcsak az idősek betegsége, sajnos minden negyedik ember 60 év alatti, sőt a betegek mintegy három százaléka 30 évnél is fiatalabb. A túlélők 22%-a járásképtelen, többen kerekesszékbe is kerülnek. A stroke-betegek csaknem fele nem képes saját magáról gondoskodni, ugyanakkor ötödük komoly beszédzavarral küzd.

A betegség nem új keletű: Mátyás Király hadvezérénél ? Kinizsi Pálnál ? például egy malomkő megemelése indította el a stroke-ot, de Wilson amerikai elnök, Roosevelt vagy éppen Lenin bele is haltak a szélütésbe. A stroke ugyanakkor kezelhető, de csak abban az esetben, ha a szakszerű segítség időben érkezik. Prof. Dr. Bereczki Dániel, a Magyar Stroke Társaság elnökének véleménye szerint nagyon fontos, hogy a beteg 4,5 órán belül kórházba kerüljön, ugyanis ennyi idő áll a szakemberek rendelkezésére az életmentő vérrögoldó eljárás megkezdéséig. A Társaság elnöke ugyanakkor arra kér mindenkit, hogy amint a stroke tüneteit észlelik, azonnal hívjanak mentőt, hiszen minél hamarabb megtörténik a kezelés, annál nagyobb az esély a teljes felépülésre. Kezelés nélkül óránként 700 kilométer idegpálya megy tönkre és 3,6 évvel rövidül az élet.

? A szélütésre figyelmeztető jel lehet az átmeneti beszédmegértési- és szóformálási nehézség, látászavar, kettős látás, látótérkiesés, féloldali végtaggyengeség, valamelyik arc- vagy testfél néhány percig tartó zsibbadása, szédülés, hirtelen fellépő eszméletvesztés? mondta a professzor. A tünetek lehetnek múló jellegűek, vagy maradandóak, s együtt vagy külön-külön is előfordulhatnak. ? Annak, akinek magas a vérnyomása, vércukorszintje, magas a koleszterinszintje, sokkal nagyobb az esélye a szélütésre. Éppen ezért nagy jelentősége van a megelőzésnek, a rizikófaktorok kezelésének. Ha valakinek magas a vérnyomása és kezelteti, akkor ötször kevesebb esélye lesz arra, hogy megüsse a guta ? tette hozzá a Társaság elnöke.

Az MST november 9-én ismételten megrendezi a Stroke Napját, amelynek a budai Allee Bevásárlóközpont ad otthont. A rendezvényen ingyenes vérnyomás-, vércukorszint-, koleszterinszint-, haskörfogat- és testsúlymérés, nyaki dopplervizsgálat, valamint tanácsadás várja az érdeklődőket. A rendezvény során mindenki kezébe veheti a saját egészségi állapotáról készült kockázatfelmérést. A szervezők véradási lehetőségről is gondoskodnak.

A Stroke Napjának különlegessége, hogy az érdeklődők találkozhatnak azokkal a stroke-os betegekkel, akik jelenleg is komoly erőfeszítéseket tesznek, hogy legyőzzék a szélütés következményeit. Ezzel szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy mennyire fontos a megelőzés, mennyire fontos, hogy ha valaki a szélütés tüneteit észleli, azonnal tárcsázza a mentőket. Hiszen a gyors segítségnyújtás lehetőséget biztosít arra, hogy ha megtörténik az életmentő vérrögoldás, a betegek akár tünetmentesen is gyógyulhatnak. A délelőtt 10 órakor kezdődő és egészen 17:30-ig tartó eseményen a kilátogatók a nagy-színpadon a neurológia legkiválóbb hazai szakértőivel hallhatnak beszélgetést.

Az előadások szüneteiben változatos szórakoztató programok is várják az egészségükkel törődőket. A Tai-Chi, Salsa bemutatók, valamint a színi tanodák előadásai mellett a felhőtlen hangulatról a népszerű tehetségkutató műsorból jól ismert Vastag Csaba, Oláh Gergő, Danics Dóra, Csordás Ákos gondoskodik. A Stroke Napja házigazdája ebben az évben is a Barátok Közt sorozatból jól ismert Rékasi Károly lesz ? tudatta Szász Hajnalka, Diamond Agency.

Szóljon hozzá!