ZETApress

hírportál

Fiziológia a kardiológián

Aranytollas újságírónk, Dr. Szalontai Éva a napokban érkezett haza a Balatonfüredi Állami Szívkórházból, ahol nemcsak a fizioterápiát próbálta ki, de az intézet könyvtárába is belátogatott. Itt került kezébe Dr. Veress Gábor: Akkor és most (1913-2013) című 244 oldalas könyve, melyet kikölcsönzött és érdeklődéssel forgatott.

Dr. Veress Gábor kórházigazgató 2009-ben Balatonfüred díszpolgára lett, tavaly pedig a közönségszavazatok alapján megkapta Veszprém megye Príma Díját, s ezzel egy időben az Anna Grand Hotelben bemutatta a centenáriumra kollégáival írt és szerkesztett kötetét, melyet a Balatonfüred Városért Közalapítvány adott ki. Könyvük sajnos már nem kapható a kereskedelemben. Dr. Somi Adrienn részlegvezető főorvos: Fizioterápia a kardiológiai rehabilitációban című sikeres tanulmánya is ebben szerepel.

Az igényes megjelenésű könyvben, amely végigvezet a Szívkórház gyógyászati tevékenységén, hangsúlyos szerepet kap a fizioterápia. A fizioterápia, a mozgás, a fizikai tréning, a kardiológiai rehabilitáció sarokköve. Nélküle rehabilitációs programot nem lehet összeállítani. Somi Adrienn doktor a Balatonfüredi Szívkórház felkészült, vidám mosolyú, empatikus szakorvosa. Az általa vezetett fizioterápiás osztály dolgozói is kiváló szakemberek, a betegekkel maximális segítőkész udvariassággal bánnak, mindent megtesznek gyógyításuk érdekében.

A fizioterápiás részleg kezelései: masszázs, elektromos kezelés, balneoterápia (gyógyvízzel történő kezelések, úszás, víz alatti torna), ivókúra. A cél: mellékhatásoktól mentes, hozzászokás nélküli gyógykezelés. Leghatékonyabb a mellúszás, erőlködés nélkül. Kezdetben minden fordulónál pihenés ajánlott és pulzusszámlálás. Ivókúrára a Kossuth-forrás jelentős szén-dioxid tartalmú, üdítő hatású ásványvízét ajánlják. Összetétele: kálium, magnézium, hidrogén-karbonát, szulfát. A vizet már 300 éve fürdő- és ivókúrára használják. A XIX. század végéig savanyúvíz elnevezéssel illették Balatonfüredet is ? tudtuk meg Dr. Szalontai Évától.

Szóljon hozzá!