ZETApress

hírportál

Ereink védelmében Fehérváron

doctorsA székesfehérvári Vörösmarty Színházban rendezi ez évi kongresszusát a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság. A Fehérvári Angiológiai Napok egyik újdonsága a laikus érdeklődőknek szervezett nyílt napok, és itt mutatkozik be az érsebész szakmának a érszűkületben érintett betegek felismerését és állapotának pontos követését lehetővé tévő ÉRVregiszer kezdeményezés is.

Szeptember 17-e és 19-e között, tegnaptól holnapig Székesfehérváron kerül sor Magyar Érsebészeti és Angiológiai Társaság (MAÉT) országos kongresszusára, a Fehérvári Angiológiai Napokra. Az eseményt a Magyar Cardiovascularis Intervencionális Társasággal (MACIRT) közösen szervezik, így a szakemberek egyben a legmodernebb diagnosztikai eljárásokkal valamint a katéterrel elvégezhető érműtétek tapasztalataival is megismerkedhetnek.

A kongresszus 3 napja alatt a közel 300 résztvevő, több mint 60 előadást hallgathat meg. A tudományos program egyik különlegessége az Európai Érsebészeti Társaság (ESVS) küldötteként érkezett négy neves angol előadó, akik a legújabb nemzetközi trendekről informálják majd a magyar kollégákat.

Az érbetegségek megelőzésében és gyógyításában igen nagy szerepe van a lakossági tájékoztatásnak, hiszen ha a veszélyeztetettek, vagy a már ténylegesen megbetegedettek nem tudják milyen lehetőségek vannak a megelőzésre és gyógyításra, akkor minden erőfeszítés hiábavaló lehet. Éppen ezért a szervezők egy új, most először kipróbálásra kerülő programelemet is szerveznek: nyitott napokat.

Ez azt jelenti, hogy az általános gyakorlattól eltérően ezúttal az érdeklődő laikusok is megtekinthetik a szakmai kiállítást, belehallgathatnak az előadásokba és vitákba. Számukra, külön kísérőt és ?tolmácsot? biztosítanak, aki segít értelmezni a látottakat-hallottakat. A jelentkezők az ér-diagnosztika és ér-gyógyászat mai lehetőségeiről szóló külön bemutatón is részt vehetnek.

Az érgyógyászat egyik komoly kihívása az ún. perifériás érbetegség, közismert nevén az érszűkület. E betegségben az erek beszűkülése leginkább az alsó végtag verőereiben lép fel, felismerését nehezíti, hogy sokáig tünetmentes maradhat. Magyarországon az érszűkület a szakmai becslések alapján mintegy 400 ezer embert érint, fokozottan veszélyeztetettek, akik dohányoznak, magas a koleszterinszintjük, cukor- vagy magasvérnyomás-betegségben szenvednek, illetve, ha a családban gyakran fordul elő érbetegség.

A perifériás érbetegség több szempontból is veszélyes. A láb keringésének romlása akadályozhatja mindennapi tevékenységünket, késői felismerése pedig akár a végtag amputációjához is vezethet. 2006-ban hazánkban 6200 amputációt végeztek érbetegség miatt!

Mindemellett a már diagnosztizált esetek csak mintegy 30 százaléka alkalmas rekonstrukciós (helyreállító jellegű műtéti) beavatkozásra, így többi betegnél az időben megkezdett gyógyszeres kezelés a megoldás.

A korai felismerés és megfelelő ellátás tehát kulcsfontosságú, de jelenleg nem mondható meg pontosan a Magyarországon lévő perifériás érbetegek száma, aránya, és valódi egészségi állapota. Ezért a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság is csatlakozott ÉRVregiszer nevű kezdeményezéshez, ami egy olyan betegregiszter, amibe folyamatosan kerülnek be az adatok, így a betegkövetés és az adatértékelés is megvalósíthatóvá válik.

A témához kapcsolódóan több előadás is elhangzik majd a rendezvényen, a rendszerbe pedig a lehető legtöbb orvosi rendelőben lehet bekerülni, a csatlakozó ?ÉRV Pont rendelők? ajtaját külön matricával is jelölik.

A regiszter a Magyar Hypertonia Társaság által, az EGIS Gyógyszergyár Nyrt. támogatásával elindított EReink Védelmében (ÉRV) program folytatása kiterjesztése. A kezdeményezés célja a tünetmentes perifériás érbetegek felderítése és a körükben tapasztalható kiemelkedően magas szív- és érrendszeri halálozási arány (a betegek közel egyharmada 5 éves belül meghal!) csökkentése, fő ?eszköze? pedig ún. boka/kar indexmérés, ami egy egyszerű, fájdalommentes, beavatkozással nem járó műszeres vizsgálat. Az érdeklődők minden, a perifériás érbetegséggel, a boka/kar index méréssel, vagy a ÉRV Regiszterrel kapcsolatos tudnivalót megtalálhatnak webcímükön, vagy az ország bármely részéből helyi tarifával hívható 06-40/918-020 telefonszámukon.

Szóljon hozzá!