ZETApress

hírportál

Magyar kutatóé lett a FENS-díj

Makara JuditDr. Makara Judit, az MTA Kísérletes Orvostudományi Intézetének kutatója nyerte el a kétévenként odaítélt Boehringer Ingelheim Gyógyszergyár és az Európai Idegtudományi Társaságok Szövetsége (FENS) Kutatási Díját ? tudtuk meg Jónás Fannitól.

Az idegtudományok területén elért rendkívüli kutatási eredményeinek elismeréseként az idei díjat Milánóban az Európai Idegtudományok 2014. évi, 9. Fórumán adták át. A 2002-ben alapított díj célja, hogy megbecsülje a fiatal tudósok idegtudományok területén elért kiemelkedő kutatásait, és támogatást nyújtson számukra a további munkában.

A 2014-es közös díjat a kutatónő az idegsejtek információ-feldolgozását vizsgáló kutatásaival nyerte el. Munkájának köszönhetően jobban megismerhetjük az idegsejtek működését, annak változásait a környezeti hatásokra, ezek szerepét a memória kialakulásában, illetve hatását a tanulásában részt vevő agyi struktúrára. Ezek a jelentős kutatási eredmények segíthetnek felderíteni és funkcionálisan megérteni az idegrendszeri megbetegedések, mint például az Alzheimer-kór vagy más mentális zavar hátterét is.

? Büszkék vagyunk arra, hogy immár hetedszer nyílik lehetőségünk olyan fiatal tudósokat elismerésére, akik kiemelkedő idegtudományi kutatásokat folytatnak. Makara Judit munkássága hozzájárulhat ahhoz, hogy forradalmasítsuk az emberi agy komplexitásával kapcsolatos tudásunkat, és emellett előremutató orvosi fejlesztések hajtóereje is lehet. Megtiszteltetés számunkra, hogy átnyújthatjuk neki a Boehringer Ingelheim FENS Kutatási Díját ? mondta Bernd Sommer, a Boehringer Ingelheim idegtudományok kutatási részlegének alelnöke.

? Ez az elismerés egyszerre megerősít és biztat, hogy folytassam a kutatásaimat és hozzájáruljak a neuronális működésekkel kapcsolatos tudás gyarapodásához. Remélhetőleg a jövőben sokkal jobban megismerjük a neuronális információ kódolását és az ennek hátterében álló sejtszintű mechanizmusokat, és talán megérthetjük a tanulási és gondolkodás folyamatok működését ? mondta Makara doktornő a díjról szóló oklevél átvételekor.

A Boehringer Ingelheim egyike a világ 20 legnagyobb gyógyszeripari vállalatainak. A német vállalat világszerte 142 képviselettel rendelkezik, több mint 47 ezer 400 alkalmazottat foglalkoztat. Az 1885-ben alapított családi vállalkozás elkötelezett az innovatív, jelentős terápiás értékű humán- és állatgyógyászati termékek kutatása, fejlesztése, gyártása és értékesítése iránt. A Boehringer Ingelheim vállalati kultúrájának egyik központi eleme a társadalmi felelősségvállalás. Ide tartozik a társadalmi/szociális projektekben való részvétel, a munkavállalókról és családjaikról való gondoskodás továbbá az egyenlő esélyek biztosítása. 2013-ben a Boehringer Ingelheim nettó értékesítésének összege elérte a 14,1 milliárd eurót, aminek 19,5%-át fordította a vényköteles készítmények üzletágában kutatásra és fejlesztésre.

Szóljon hozzá!