ZETApress

hírportál

Megelőzés OEP-támogatás nélkül

Dr. Sebestény AndorMegelőzhető a rákos daganatok kifejlődése! Ez a kijelentés volt a MÚOSZ IV. Életmód Napjának egyik legörvendetesebb híre június 6-án, amely Dr. Sebestény Andor professzor előadásában elhangzott – tudtuk meg Szunyogh Ildikótól.

A professzor úr a Londoni Birodalmi Rákkutató Intézet egykori kutatójaként olyan gyors diagnosztikai lehetőséget tud nyújtani a magyarországi rászorultaknak, aminek lényege a következő: 20 köbcenti vért levéve, azt az RGCC Genetikai Rákkutató Központ görögországi laboratóriumában megvizsgáltatva pontos és teljes mértékben megbízható választ tud adni 10 napon belül arra a kérdésre, hogy a vizsgált személyt megtámadta-e már, vagy korábban eredményesen kezelt beteg esetén újra támadja-e a rák. A rákos sejtek ugyanis legelőször a vérben jelennek meg, s csak bizonyos idő múlva kikerülve a véráramból igyekszenek megtapadni, beágyazódni és növekedni valamely szervben.

Ahhoz, hogy a rákos daganat képalkotó módszerekkel kimutatható legyen, már legkevesebb egymilliárd sejtből kell állnia, s addigra a megtelepedett daganat már saját vérellátó rendszerrel is rendelkezik, ami biztosítja további hihetetlenül gyors növekedését. Ha megfontoljuk, mennyivel korábban ismerhető fel a betegség támadása az említett vérvizsgálat segítségével, akkor könnyű megérteni, mennyivel nagyobb az esély a daganatos sejtekkel szemben a teljes gyógyulásra.

Az optimális terápia megválasztását a vérminta további vizsgálata teszi lehetővé. Ha ugyanis megállapítást nyert, hogy a vizsgált személy vérmintájában vannak daganatos sejtek, akkor megrendelésre megtörténik ezek azonosítása a génjeik alapján. Ezt követően táptalajon kitenyésztik őket. A tenyészetet azután szétterítve tovább vizsgálják. Ennek során megfigyelik, milyen százalékban tudják a hagyományos kemoterápiában használatos szerek, az immunerősítők, az antioxidánsok, az alternatív szerek elpusztítani őket.

Legalább 80 olyan gént azonosítanak, melyek a rákos folyamattal kapcsolatosak és melyek jellemzése alapján a modern, egyénre szabott, irányított kezelések nagy hatásfokát lehet elérni. Megfigyeléseik eredményeit, a vizsgált szerek egymásra való kölcsönhatását is figyelembe véve, könnyen értelmezhető diagramokban összegezve bocsátják rendelkezésre az egyszeri vérvételtől számított 15 nap múltán. Ennek alapján az orvos a beteg számára leghatásosabb és egyéni érzékenységét is figyelembe vevő kombinációban kezdheti meg a kezelést. Mivel a sejttenyészet tesztelésénél igen sok szert vizsgálnak meg, s nagy részarányban mellékhatások nélküli alternatív szereket is, így reális annak az esélye, hogy a terápia kevésbé terheli meg a beteg szervezetét, mint az elterjedt kemoterápiák.

Az örvendetes hírt sajnos szomorú is követte: az említett vérvizsgálat ez idő szerint nem élvezi az Országos Egészség Pénztár támogatását. Az első tesztért 650 eurót, a sejttenyészetek vizsgálatáért pedig további 1750 eurót kell fizetni. Ezek az összegek magyar viszonylatban valóban magasak, de ha arra gondolunk, hogy a magyar lakosság milyen arányban halálozik el fiatalon, azaz 45 és 60 év között, s a rák a második leggyakoribb halálokként szerepel, akkor kifizetődő lenne a társadalom számára a fentiekben ismertetett vérvizsgálatoknak az OEP általi támogatása. A vérvizsgálatra való jelentkezés a +36-1-356-9141; a +36-1-783-2156 és a +36-1-252-7026 vonalas-, vagy a +36-20-2616-535; a +36-30-365-2857 és a +36-20-516-1678 mobilszámokon lehetséges.

Szóljon hozzá!