ZETApress

hírportál

Mentősök a mentésügyről

A magyarországi mentésügy történeteDebrődi Gábor: A magyarországi mentésügy története (1769-2012) című 155 oldalas könyve a szervezett magyarországi mentés 125. évfordulójára jelent meg a napokban Szilágyi Edit szerkesztésében, színes fotókkal illusztrálva a Magyar Oxyológiai Társaság gondozásában, ragasztott papírkötésben. Tördelője Kerekesné Pánczél Katalin.

A Mentőmúzeum igazgatójának könyvét Dr. Gorove László, Dr. Gőbl Gábor, Prof. Dr. Kapronczay Károly, Dr. Mártai István és Dr. Szegeczky Dezső mentőszakorvosok, -főorvosok lektorálták. Előszavát Dr. Mártai István, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója írta. A fotók Valics Dezső felvételei. Készült a Syled Expressz nyomtatásában.

E mentéstörténeti könyv egy időutazásra hívja az olvasót, melyben a szöveghez kapcsolódó ábrák segítségével filmszerűen peregnek az események a XVIII. század második felétől napjainkig. A korabeli gyakorlattól és eszközöktől, járművektől kezdve a mentés ügyét formáló személyzeten át igyekeztem e fejlődést bemutatni, melynek talán legszínesebb részei az EKG-król, defibrillátorokról, lélegeztetőgépekről, rádiókészülékekről és mentőgépjárművekről szóló fejezetek. Reményeim szerint e könyv a korábban megjelent mentéstörténeti tárgyú munkákkal együtt adhat teljesebb képet hivatásunk, a mentés történetéről ? írta a szerző a hátsó borítólapon.

Szóljon hozzá!