ZETApress

hírportál

Borokkal a vízimentőkért

A Bujdosó Családi Pincészetben jártunk. A nagy hagyományokkal rendelkező Bujdosó-család a Balaton déli partján gazdálkodik. A változatos Somogyi-dombság legszebb dűlőin a Viszi-pusztától a holládi Bari-hegyig a legmodernebb technológiát is alkalmazva összesen 82 hektár szőlőt művelnek Bujdosóék, s támogatják a balatoni Vízimentőket is.

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának hivatalos bora a Bujdosó Mentőöv. A Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet, amely a Balaton és a vízisportok elkötelezett híve, 2014-től támogatja a balatoni vízimentőket. A februári Budapest Boatshow-n mutatták be a Bujdosó új termékcímkével ellátott Mentőöv nevű borát. A címkeváltást nemes cél vezérelte, hiszen Bujdosóék minden eladott palack után tíz forinttal kívánják segíteni a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának (VMSZ) munkáját. Fotóink zöme Lantai József felvétele.

A Balaton partján nőttünk fel, kis túlzással mondhatjuk, hogy hamarabb tanultunk meg vitorlázni, mint járni. A borászat mellett a víz szeretete az, ami boldoggá tesz bennünket, így nem volt kérdés, hogy támogatjuk a vitorlázókat és fürdőzőket egyaránt óvó vízimentőket ? mondta Bujdosó Ferenc, a pincészet vezető borásza. A VMSZ kiemelt figyelmet fordít a megelőzésre, egyesületük több mint hatszáz tagjával évente számos vízimentő tanfolyamot szervez. Több száz iskolában tartottak prevenciós előadást, emellett a Balaton partján több mint ötven strandon állnak szolgálatban, aminek köszönhetően eddig közel háromezer személyt mentettek ki a vízből.

Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke több szempontból is örül a támogatásnak. ? Szerencsés dolog, hogy Bujdosóékkal működhetünk együtt, hiszen ők egyrészt elkötelezettek a hajózás iránt, másrészt kiváló minőséget képviselnek, ami hitelességük záloga is egyben. Példaértékű az a csapatmunka és az elhivatottság, ami a Bujdosó-család pincészetét jellemezi. Ezek a szempontok maradéktalanul párhuzamba állíthatók a VMSZ törekvéseivel ? mondta Bagyó Sándor.

A Bujdosó család kiemelt figyelmet fordít a vízi sportokhoz kapcsolódó események támogatására, de társadalmi felelősségvállalásuk kiterjed többek között a Nemzeti Kézilabda Akadémia, vagy a Balaton-vidéki regionális rendezvények szponzorálására is. A fogyasztók körében az egyik legnépszerűbb Bujdosó-bor a Mentőöv, egy lazacszínű, könnyed rozé. Intenzív, gazdag virágos illatú, ízét a Pinot Noir üde, gyümölcsös savai határozzák meg. A fogyasztók nyáron nagyon kedvelik a kiváló minőségű rozét, amely kiváló zárása lehet egy vitorlázással vagy fürdőzéssel töltött balatoni napnak. Így a VMSZ választása nem véletlenül esett vízimentő eszközről elnevezett Bujdosó Mentőövre. A VMSZ-t segítő jótékonysági akció előreláthatóan nyár végéig tart, ez idő alatt a VMSZ hivatalos bora a Bujdosó Mentőöv lesz. Az új címkés Bujdosó Mentőöv számos helyen beszerezhető, így például a pincészet saját webshopján, a nagyobb élelmiszerláncokban és jó néhány borszaküzletben.

A szülők több évtizedes tapasztalatainak eredményeként válogatták ki és vásárolták meg ? másfél évtized alatt ? a művelni kívánt földeket. Azt vallják, hogy a legjobb termőhelyekre lehet alapozni az egyedi, minőségi bort adó pincészetet. Az elmúlt két évtizedben szőlőterületek rekonstrukciójával, és új telepítésekkel, valamint a művelési módok korszerűsítésével (Guyot-művelés, alacsony kordon) alapozták hosszú távú céljaikat. A borászati technológia kialakítása után, napjainkban az értékesítés továbbfejlesztése került előtérbe a család gazdaságában. Mivel a termőhelyek tulajdonságai, adottságai döntően meghatározzák a szőlő értékeit, a tudatos, több évtizedes munka eredményeként minőségi szőlőt termelhetnek. Ennek eredményeképp termékpalettájuk között ma már prémium szegmensnek szánt borok is megtalálhatók.

Szőlőfajták ? A palackba zár balatoni nyár

A szőlőterület kétharmada fehér szőlő. Legjelentősebb fajták a Tramini, a Királyleányka, a Szürkebarát és az Olaszrizling, de jelentős területen termesztenek Chardonnay, Irsai Olivér és Sauvignon Blanc fajtákat is. Legfontosabb kékszőlőik a Merlot, a Cabernet Sauvignon, a Cabernet Franc és a Pinot Noir. Prémium boraikat a Balaton klasszikus, elegáns vitorlásairól, többek közt a Sirocco, a Nemere és a Tramontana nevű hajókról nevezték el. A legkiválóbb termőterületeken termelt világfajták mellett ? kisebb mértékben és a választék folyamatos bővítésével ? termelnek még Chasselas-t, régies elnevezéssel Gyöngyszőlőt. Termelnek Muscat Lunelt, azaz a Sárga Muskotályt, azt a szőlőt, amely már az ókori görögök és rómaiak egyik legkedveltebb borszőlője volt; valamint a Müller Thurgau által 1891-ben nemesített Rizlingszilvánit, az Erdélyből származó hungarikumot, a Királyleánykát, és a feltehetően Ausztriából származó Zöld veltelinit is.

A család

A Balaton közelsége okán a Bujdosó-család mindig is kötődött a tóhoz, többek közt aktívan vitorláznak is. A családból négyen végeztek a Kertészeti Egyetemen szőlész-borászként: Feripapa, aki a szőlőkért felel, Klári mama, aki a pályázatokat és támogatásokat intézi, Feri és felesége, Bea, akik a borokat készítik. Feri 2013 júliusától a Balatonboglári Hegyközség elnöki tisztjét is betölti. A két kisebb testvér, Orsi és Zsiga is aktív tagja a vállalkozásnak. A borértékesítést, kereskedelmet Zsigu irányítja, Orsolya sommelier, rendezvényekkel, borkóstolókkal, hirdetésekkel népszerűsíti a Bujdosó borokat. A gyerekek az utánpótlásról is gondoskodtak, a harmadik generáció négy leány és öt fiú unokából áll.

Vitorlázás

Feripapa a ’70-es években szerezte meg a vitorlás hajóvezetői engedélyét, számtalanszor körbetúrázta a Balatont az akkori belkeres flotta valamelyik vitorlásával. A család aztán egy klasszikus balatoni 25-ös jollét újított fel és használta a ’90-es évek elejéig. A fiúk, Zsiga és Feri a 80-as évektől annak a siófoki MAHART SE-nek a versenyzői voltak, ahol abban az időben a hazai vitorlázás olyan legendás alakja is vitorlázott, mint Szabó Imre Pempő. Napjainkban pedig a Balatonboglárra került kétszeres Kékszalag-győztes Gardazzurra legénységét erősítik. A 2011-ben hagyományteremtő céllal létrehozott Borász Regattát Feri kormányzásával nyerte meg a csapat, melyben Zsiga mellett Orsi is részt vett. Emellett tavasszal rendszeresen részt vesznek az Adrián egy Regattán, és számos más vitorlásversenyen is.

Látványpincészet

A család Balatonszemesen, az egykor a Hunyadi-család birtokán, a barokk korból fennmaradt pincében alakította ki Dél-Balaton legnagyobb borozóját, ahol 20-120 fős csoportokat, baráti társaságokat fogadunk szakszerű borkóstolókra. A műemlék-pincében megtalálható a Bujdosó-család 150 éves eszközgyűjteménye is. A Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet bekapcsolódva a turizmusba a Dél-balatoni Borút állomása, ahol a család minden tagja várja az odalátogatókat.

3 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Bordeaux-i borsiker | ZETApress
  2. Elmarad a vitorlázás | ZETApress
  3. Júliusi Kékszalag | ZETApress

Szóljon hozzá!