ZETApress

hírportál

Bemutatkozott a Jövő Laboratóriuma

biotech illusztrációA biotechnológiai kutatás fejlesztésének új dimenziójába érkeztünk. A Novartis a Biotechnológiai Vezetői Tábor (BioCamp) keretében mutatta be a jövő biotechnológusainak a Jövő Laboratóriuma (Lab of The Future) elnevezésű koncepcióját, amelynek jelentős szerepet szánnak a fejlesztések felgyorsításában.

A Jövő Laboratóriuma koncepció bemutatásával a Novartis a 2009-es Biotechnológiai Vezetői Tábor (BioCamp) keretében megerősítette töretlen elkötelezettségét a kutatás és az innováció előmozdítása iránt. A Jövő Laboratóriuma a svájci gyógyszercég világméretű kezdeményezése, melynek keretében világszínvonalú laboratóriumokat hoznak létre rugalmasan alakítható munkaterületekkel és moduláris bútorzattal, hogy kielégítsék a kutatócsoportok folyamatosan változó igényeit. A projekt során emellett olyan élenjáró technológiát vezetnek be, mely elősegíti a hatékony kommunikációt, az interdiszciplináris együttműködést, és az innováció fokozott alkalmazását a Novartis kutatási tevékenységében.

A gyógyszerfejlesztés gyorsan fejlődik, köszönhetően az új technológiáknak és biológiai felfedezéseknek, melyek megváltoztatják a tudományos megközelítés ? magyarázta Dr. Daniel Vasella, a Novartis elnök-vezérigazgatója. ? Moduláris felépítésével és rugalmasságával a Jövő Laboratóriuma lehetővé teszi számunkra, hogy gyorsan bevezethessünk új kutatási eszközöket, és előmozdítsuk az interdiszciplináris kutatói munkát az új kihívások megoldása érdekében.

A BioCamp idén 17 európai ország 45 egyetemi hallgatójának nyújtott lehetőséget arra, hogy közvetlenül találkozhassanak a tudomány és az üzleti élet vezető képviselőivel, és bepillantást nyerjenek a biotechnológia és a gyógyszerkutatás világába.

A háromnapos BioCamp program során a résztvevők a Novartis bázeli központjában interaktív módon tanulhattak a biotechnológiai iparág szakembereitől, miközben kicserélhették tapasztalataikat az innováció előmozdításáról a kutatásban és a felfedezésben. Lehetőségük nyílt magas színvonalú műhelymunkában is részt venni; első kézből szerezhettek információkat biotechnológiai termékek fejlesztéséről, amikor meglátogatták a Novartis Biotechnológiai Központját, ahol innovatív biológiai gyógyszerkészítményeket állítanak elő; felkereshettek laboratóriumokat, beleértve a Jövő Laboratóriumát is, hogy saját szemükkel lássák, miként folyik a kutatás.

A biotechnológiában jellemző szakterületek szerinti megosztottság feloldása révén a Jövő Laboratóriuma támogatja a Novartis egyedülálló K+F modelljét. A biológusok, klinikai szakemberek, toxikológusok és vegyészek hagyományosan külön szervezeti keretben és gyakran más-más területeken dolgoznak, a Jövő Laboratóriumában viszont a kutatócsoportok kulcsfontosságú tagjai egymás mellett végezhetik a munkájukat. Emellett az integrált technológia és innovatív kommunikációs eszközök segítségével a tudósok mind a valós, mind a virtuális térben együtt oldják meg a feladataikat.

A tudósok hagyományosan egymástól elkülönülve dolgoznak saját szakterületükön ? mondja Mark Fisherman, a Novartis Orvosbiológiai Kutatóintézetének elnöke. ? A Novartis kutatási megközelítése azonban, melyet a betegek igényei és a betegség alapjainak megismerése vezet, azt követeli meg, hogy ezek a határok ledőljenek, és kisebb, szorosan egymáshoz kapcsolódó, multidiszciplináris csapatok jöjjenek létre. Az ilyen csapatok képesek elősegíteni az ötletek és tapasztalatok megosztását, és ezáltal ösztönözni az innovációt.

A Novartis Hungária Kft. harmadik éve delegál magyar diákokat a BioCamp-re. 2007-ben és 2008-ban a Tudományos Diákköri Konferencia kéz-két különdíjas diákja juthatott el a szakmai táborba, idén pedig az Országos Tudományos Diákköri Konferencia szakmai zsűrijével együttműködve kerültek kiválasztásra a résztvevők, akik a biotechnológia szekcióban indultak. Lakatos Gergely a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karán (TTIK), biológus szakon utolsó éves hallgató, emellett a Bay Zoltán Intézetben szakdolgozóként bioenergetikával foglalkozik. Laczi Krisztián szeptembertől a TTIK biotechnológiai tanszékén lesz Ph.D. hallgató, tanulmányai során a környezeti szennyezések biológiai úton történő eltávolítását vizsgálja.

A korábbi gyakorlathoz hasonlóan a kiválasztott hallgatók teljes utazási és szállásköltségét a vállalat fedezte, a rendezvény angol nyelven zajlott. A műhelytalálkozókat és prezentációkat az iparág szakemberei vezették: Dr. Daniel Vasella, a Novartis elnök-vezérigazgatója; Dr. Mark Fishman, a Novartis Orvosbiológiai Kutatóintézetének (NIBR) elnöke; Mark Heffernan, Ph.D., az Ospona Therapeutics Ltd. ügyvezető igazgatója, és Prof. Paul Herrling, a Novartis Vállalati Kutatási Részlegének vezetője.

A Jövő Laboratóriuma projekt és a BioCamp jó példa arra, hogy a Novartis által biztosított környezet miként támogatja a tudományos eredmények gyors kommunikációját és az innovációt, amely elősegíti a legkiválóbb tehetségek fejlődését.

Szóljon hozzá!