ZETApress

hírportál

Samponok a korpák ellen

washing-hairEgy a német ÖKO-TEST által nemrégiben végzett vizsgálat alapján úgy tűnik, a korpásodás elleni samponokkal kapcsolatban manapság nem az a kérdés, hogy eltüntetik-e a korpát, hanem hogy a korpáért felelős Malassezia furfur élesztőgombán kívül nem tesznek-e kárt olyanban is, amiben nem kéne ? tudtuk meg a Teszt plusz magazinból.

Korpa elleni hatóanyagból többféle van, a drágább természetes készítményeket leszámítva a piacon domináns gyártók túlnyomó többsége a climbazole, cinkpyrithion, pirokton olamin hármas valamelyikével operálnak. Az első kettő valamivel agresszívebb, allergiás tüneteket okozhat, a pirokton olamin mai ismereteink szerint kevésbé veszi igénybe a fejbőrt.

A cinkpyrithion például nem veszélyezteti a normál bőrflórát, de a faggyúban feloldódva lényegesen csökkenti a korpásodásért felelős gomba csíraszámát. Ugyanakkor a cinkpyrithion-kristályok vízben nem oldódóak, így nagy részük nem öblítődik le, a fejbőrön maradva két hajmosás között is aktív. Ezért is nagy hátrány, hogy a cinkpyrithionra a fejbőr viszketéssel, gyulladással reagálhat.

Bár a teljes piac bevizsgálására nem volt lehetőség, mégis negatív színezetű képet fest, hogy bár a törvényi előírásnak mind megfelel, a tíz tesztelt samponból mindössze négy kapott legalább jó minősítést, négy pedig a benne lévő formaldehid miatt eleve elégtelenről indult, és összesen kilenc tartalmazott káros, vagy nem tisztázott hatású anyagot. Kiválóan az egy szem natúrkozmetikum szerepelt, vagyis elmondható: bár ezek a készítmények drágák, mégis megérik a pénzüket, cserébe mellékhatások nélküli korpásodás elleni szerhez jutunk ? írta Pavlovics Ágota főszerkesztő.

Szóljon hozzá!