ZETApress

hírportál

Nagyszülőknek unokákról

nagyszülőkVeres Mária: Nagyszülők és unokák ? Az első évek együtt című 240 oldalas könyve a minap jelent meg a Jaffa Kiadó gondozásában. A szerzőkkel tegnap este a Mammut Bevásárlóközpontban Kormos Anett beszélgetett.

S miért nem csak egy szerző volt a Libri Könyvesboltban? ? Mert Máriának öt szerzőtársa ? Garam Katalin újságíró, Jelinek Mária kultúrtörténész, Sereg András jogász, újságíró, Szegő Andrea pszichológus szakértő és Varsányi Katalin gyermekorvos volt. Két fejezetet egy-egy szerző írt, míg a többi ötöt ketten-hárman írták.

Kötelező azonnal megszeretni az unokánkat? Mennyi időt tölthetünk majd együtt? Milyen feladatok várnak, és bírjuk majd erővel? Szükség lesz ránk egyáltalán? ? Unokánk születésekor az öröm, a kíváncsiság, az izgalom, az aggódás mellett még ezernyi érzés, és persze kérdés kavarog bennünk. Nem egyszerűek a válaszok, és nem csak tőlünk függnek. Szülővé vált gyerekeinkkel közösen kell újra leosztanunk a családi szerepeket. Velük, akiknek mások az elveik, a módszereik, a mi, beváltnak tartott tapasztalatainkat sokszor elavultnak tartják.

Kormos AnettAkkor hát mégsem kellünk? ? De-de, nagyon is, csak néha nagyszülőnek lenni sem könnyű. Épp ezért könyvünkben nemcsak az idilli nagyszülő-unoka kapcsolatról beszélünk, hanem a nézeteltérésekről, a buktatókról is. Ismerősen hangzik ugye: Az én unokám már?, de ez is: Na, ugye megmondtam? És bizony ismerős lehet az a vád is, hogy mindent megengedünk az unokánknak. Hogyan kezeljük az ilyen és hasonló eseteket, a Mi ez? és a Miért? korszakot ? na és a hisztit?

Azt ugyan nem gondoljuk, hogy könyvünkben minden konfliktusra frappáns megoldást találnak majd, de azt igen, hogy segíthet tisztábban látni, felismerni a bennünk és a családunkban zajló változásokat. Nem érzelgősen, de érzelmeinket nem titkolva mutatjuk be a nagyszülők és az unokák közötti különleges kapcsolatot. Adunk ötleteket a közös időtöltéshez, az egyik ?örök? nagymamai foglalatosságról, a sütés-főzésről is írunk ? kicsit másképp. Nem maradtak ki az orvosi tanácsok sem, és a nagyszülő?unoka kapcsolatot érintő néhány jogi kérdésről is szólunk. Könyvünket egyfajta kaleidoszkópnak szánjuk, és reméljük, az újabb és újabb színes mintázatokban ki-ki megtalálja a neki leginkább tetszőt ? olvashatjuk ajánlójukban. A bemutató végén aztán megkóstolhattuk a könyvben leírt ételeket is.

Orvosi tanácsok

A könyvben leírták, s a bemutatón is elmondták, hogy a légútba szorult idegen testet mielőbb el kell távolítani! Mária elmondta, hogy az alkalmazott műfogás ? a szegycsont és a köldök közötti erőteljes nyomás ? három év alatti gyermekeknél súlyos belső sérülést okozhat, ezért őket inkább hasra fektessük és a két lapockájuk közé üssünk egy-két nagyot! Mivel a ’70-es évek második felében gyakorló mentősként magam is megtanultam, de szerencsére sosem kellett alkalmaznom a műfogást, nem álltam meg szó nélkül a hallottakat.

Nem csak kisgyerekeknél, de felnőtteknél is sérülést okozhat a beavatkozás, ezért minden alkalommal kórházba kell vinni megfigyelésre a beteget! Mégis mindig meg kell próbálni, megadni neki az esélyt a túlélésre! Ha ezt elmulasztom, ha hagyom megfulladni, utána már csak a boncasztalnál mutogathatom, hogy milyen jól ?dolgoztam?, mert a páciensnek nem okoztam belső sérülést. Ennél biztosan jobb, ha életben marad, a sérülését meg majdcsak ellátják az orvosok! ? mondtam el a könyvbemutatón. A Mentősregény-sorozatom egyébként az ötéves mentőmunkámat mutatja be.

Szóljon hozzá!