ZETApress

hírportál

Negyedszázados vesevédelem

VeseműtétA Budapesti Nephrológiai Iskola egy egyhetes, angol nyelvű nemzetközileg is elismert (29 európai/US CME kreditpont, illetve 50 OFTEX creditpont értékű) nephrológiai kurzus, amit a 25 éves Magyar Vesealapítvány szervez ? tudtuk meg Nagy Ákostól. Részletek idekattintva olvashatók.

A Semmelweis Egyetemen megrendezésre kerülő esemény egyike a világ legrégebbi és legismertebb nephrológiai kurzusának, ami 61 országból érkező résztvevőt vonzott az elmúlt évek során. Az eseményre augusztus 26-a, hétfő és 31-e, szombat között a 20. jubileumi alkalommal kerül sor, amire a szervezők több különleges programmal is készülnek.

Az egyhetes program során kiváló nemzetközi előadók segítségével tekinthetőek majd át a nephrológia, hipertonológia, dialízis és a transzplantáció legfrissebb ismeretei. Az idei előadók között megtalálható lesz a Nemzetközi Nephrológiai Társaság jelenlegi és előző elnöke, valamint az Európai Vese Szövetség ? Európai Dialízis és Transzplantációs Társaság jelenlegi és előző két elnöke is.

A témakörök a molekuláris kérdésektől egészen a betegágy melletti feladatokig terjednek, magukba foglalva a tudományos újdonságoktól a klinikai tapasztalatokig szinte mindent. A workshopok során lehetőség nyílik majd kiscsoportos közvetlen megbeszélésekre, ahol a résztvevők bemutathatják saját tapasztalataikat és feltehetik kérdéseiket. A programnak része lesz a legmodernebb dialízis és kutató központok meglátogatása is.

A 2013-as Budapesti Nephrológiai Iskolát a 11. Nemzetközi Bor és Egészség Szimpóziummal együtt, valamint a 8. Vese Világnaphoz csatlakozóan tartják majd meg. A Nemzetközi Bor és Egészség Szimpóziumot augusztus 26-án, hétfőn rendezik meg, melyen a világ egyik legnevesebb nefrológusaként számon tartott Eberhard Ritz beszél majd a bor egészségre és a vesére gyakorolt hatásáról.

A bort már Hippokratész, az orvostudomány megalapítója is használta nyugtató és sebgyógyító céllal, a hasmenés, az alvási zavarok és a vizenyőképződés ellenszereként. Azóta számtalan tudományos kutatás készült a bor és az alkoholfogyasztás hatásairól. Vizsgálatokkal igazolható, hogy a mértékletes borfogyasztás javíthatja a szívbetegek, a magas vérnyomással küszködők és a cukorbetegek életkilátásait és a krónikus veseelégtelenség kialakulásának rizikóját is csökkenti, a kulcskérdés persze mindig a mennyiség.

Szóljon hozzá!