ZETApress

hírportál

Erre jó az ápolói diploma

Diplomás ápolásTisztelt Dohogó Ápolónő! Mindenek előtt szeretném felhívni szíves figyelmét néhány ténybeli tévedésére ? válaszolta B. Krisztián diplomás ápoló egy nyugdíj előtt álló ápolónő 2008. április 21-én küldött olvasói levelére.

Kezdjük a második mondatánál, mely szerint nem nyújt a képzés orvosi ismeretet. Ez nem igaz, hiszen valamennyi főiskolai képzésben részt vevő hallgató ugyanazokat a könyveket forgatja, amelyekből a kedves leendő orvosokat képzik (lásd anatómia, élettan, belgyógyászat, sebészet, vagyis a legfontosabb elemek). A különbség az időben van. Ezen felül a diplomás ápolókat is orvosok, sokszor professzorok oktatják. Ez talán nem orvosi ismeret lenne? Vagy ebben a képzésben más az ember felépítése és működése?

Az, hogy mely feladatokat végezheti el a szakápoló (diplomás és diploma nélküli), azt csak az intézmény kollektív szerződésétől függ. Elárulom (mint diplomás), az én jogköröm meghatározása fél oldallal több, mint a már 20 éves tapasztalattal rendelkező kollégámé. Vajon miért? Talán azért a 3 évért. Mert igenis vannak olyan feladatok, amelyek már-már súrolják az orvosi feladatkört.

Igazat adok abban, hogy a gyakorlatot nem helyettesítheti a több éves tanulás, de minden ápoló először kezdő volt, nemde? Munkám során a nálunk megforduló gyakorlatukat teljesítő E-kategóriás és diplomás ápoló hallgatók közt nagy szemléletbeli különbség volt utóbbiak javára. Sokkal szélesebb ismeretanyag jött vissza tőlük, mint középszintű tanulmányaikat folytató társaiktól. És ebben rejlik a képzés különbsége. Én legtöbbször mélyebb hivatástudatot érzek mögöttük. Az ember iránt érdeklődnek és nem csak az elvégzendő feladat iránt. Volt olyan kollégám, aki E-kategória után végezte el a diplomás ápoló képzést. Úgy nyilatkozott, hogy a teljes középszintű képzése nem volt olyan nehéz, mint egyik-másik félévi tanulmánya a főiskolán. És hogy a tanulmánynál maradjak, még egy tévedés. A főiskolai diplomához is középfokú nyelvvizsgát követelnek meg.

Ami a bérfeszültséget illeti, inkább a segédápolókat kellene megnézni. Mivel kevés a szakápoló (diplomától függetlenül mondom, hiszen nem teszünk különbséget), ezért a segédápoló leginkább olyankor dolgozik, amikor nincs annyi szakfeladat a műszakban, vagyis este. Ez természetesen megemeli a műszakpótlékot, stb. és nemegyszer többet visz haza, mint a szak-/diplomás ápoló. Megjegyzem tizedannyi felelősséggel!!! Talán az a 10-15 ezer forint okozza azt a nagy bérfeszültséget? A többéves szakápolói tapasztalattal rendelkező is jóval többet kap kézhez, mint a kezdő főiskolás.

Ami a külföldi munkát illeti, a diploma, vagyis az oklevél két nyelven íródik és nemzetközi szinten akkreditált képzés lévén igenis elfogadják. Pl. Németországban bizonyos osztályokon a diplomás ápoló csak és kizárólag szakfeladatot lát el. Az, hogy milyen körben dolgozik, csak a nyelvtudástól és a végzettség felvállalásától függ. Hogy mit engednek meg elvégezni, az megint csak az intézmény rendjétől függ, kár ezért a diplomást szapulni.

Az egyetemi ápolói képzésnek magam sem látom értelmét (ezért sem ?koptattam feleslegesen tovább a padot?). Bár ott is hatalmas az elvárás és a tananyag, de Magyarországon annyi felesleges képzés van, pont ez a szakma maradna ki? Mindig azt mondom, nyugodtan el lehet végezni az iskolát utánam és majd azután nyilatkozzon! Tisztelettel kívánok erőt, kitartást és egészséget a kedves páciensek ellátásához, illetve közelgő nyugdíjas éveihez!

2 hozzászólás

  1. Gratulálok a jól megfogalmazott íráshoz, látszik a megfogalmazásban, hogy diplomás ápoló vagy! Sajnos felháborít engem is, hogy az OKJ-s kollégák mit gondolnak rólunk, diplomásokról. Így van, nem irigykedni kell, hanem jelentkezni és elvégezni a főiskolát! Mi diplomások fogjunk össze, hisz oly kevesen vagyunk! Nem hátrány, hogy mi tisztában vagyunk azzal, mit miért csinálunk, szemben a rutinból dolgozó ápolókkal.

Visszajelzések

  1. Éjjelre sem hálni járunk! | ZETApress