ZETApress

hírportál

Recskről Derecskére

Már hagyomány a III. Egészségtúra Mátraderecskére és Recskre. Az út térítésmentes. Mátraderecske önkormányzatának ajándéka az eseményről író újságíróknak, illetve a III. Magyar Egészségkonferencia előadóinak, résztvevőinek. A Hősök teréről indult tegnap délelőtt autóbuszunk, s ugyanide érkezett meg az esti órákban ? tudtuk meg Dr. Szalontai Évától.

Útközben Recsken megálltunk a történelmi emlékhelyen, a Magyar Gulágon. Itt Krasznay Béla, a 90 éves mérnök-ezredes, a Recski Emlékhely vezetője Faludy György rabtársa, mint túlélő beszélt személyes élményeiről, a Magyar Gulág borzalmairól. Külön az autóbusz utasai miatt utazott le Budapestről. Elmondta, hogy a zord időjárás volt a legnagyobb ellenség. Esőben, fagyban, hóban vékony, ázott rabruhában törni a követ, kemény fizikai munkát végezni ? sokaknak a gyors halált jelentette. A tábor megsemmisítő jellegű volt. Ételként sovány répalevest kaptak. Büntetésből ezt is sokszor megvonták.

Az ÁVO-s rabtartóknak kedvenc szórakozása az a versengés volt: ki tud egyetlen ütéssel földre teríteni egy bebörtönzött rabot. A 90 éves Krasznay Béla megmutatta a barakkban fekhelyét, a gallyakból, fatönkökből összeácsolt kemény alvóhelyet, ahol többen is aludtak, egymást melengetve egy vékony pokróc alatt. A beszámolót fiatalok is hallgatták. Az autóbusz utasai pedig azt remélik, ha minél többen tudnak majd erről a Magyar Gulágról, többé nem ismétlődhetnek meg ezek a borzalmak.

Mátraderecskén megtapasztaltuk orvosi felügyelettel a széndioxid gyógygázfürdőt és meghallgattuk Dr. Gyetvai Gyula fürdőigazgató-főorvos tájékoztatóját, aki korábban már a Sajtóház vendége is volt. Örömmel hallottuk, hogy már az érszűkületben szenvedők a gyógykezelés során igénybe vehetik a társadalombiztosítás által nyújtott 85%-os támogatást. Ez a hír azért is nagy jelentőségű, mert már tíz éve vártak erre a betegek. Ezentúl minden kezeléshez 1020 forint támogatás jár, s az útiköltségekhez is hozzájárulást kapnak.

A fürdő főigazgatója azt kérte a média képviselőitől, hogy segítsünk népszerűsíteni, terjeszteni, hogy a mátraderecskei gyógyító gáz milyen sokoldalúan segítheti a különböző érszűkületben, keringési problémákkal küzdő betegek gyógyulását, és hogy az orvostársadalom is küldjön minél több beteget. Mátraderecskére elvittük Dr. Cserháti Péternek, az EMMI egészségpolitikáért felelős államtitkár-helyettesének üdvözletét és jókívánságait Forgó Gábor polgármesternek, aki végigkísért a fejlődő településen. Az iskolában ízletes palóc ételeket és házi kisüsti pálinkát is kaptunk. Megnéztük a fehér-iszapos reumafürdőt, ahol jelenleg kútfúrással akarnak kiemelni még több gyógyvíz-hozamot.

Az autóbusz úton egészséggel kapcsolatos hasznos, értékes előadások is elhangzottak. Beszélt Dr. Schuster András szakorvos, természetgyógyász, Bakó Csilla természetgyógyász, a Moksa Elixír forgalmazója, Csehné Váradi Mária, a Test- és Egészségkultúra Stúdió vezetője, sportoktató és főiskolai egészségtan tanár, Pereszteginé Gaál Zsuzsa magna-terapeuta és Dr. Sárkány Péter kertészmérnök, feltaláló. A programon sikerrel vett részt a jó hangulatot biztosítva Szóka Júlia operett énekes, Tihanyi Antal mérnök, zenész az Óbudai Egyetemről, Nógrádi Tóth István tévés és dalénekes, valamint Dr. Rostás Imre ügyvéd, aki a történelmi visszaemlékezésekben segített. A résztvevők szerint tanulságos és kellemes volt ez az Egészségtúra is.

0 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Svédország a SYMA Csarnokban | ZETApress

Szóljon hozzá!