ZETApress

hírportál

Rezidesből szakápoló

Kembe Sorel visszaül az iskolapadba. Ápolónak tanul a Jóban Rosszban Józsi dokija ? tudtuk meg Biár Gabitól. Fotóink a Just Creative felvételei.

Dr. Kalem Józsefet, a Csillagvirág Klinika tehetséges, de roppantul makacs fiatal rezidensét alakító Kembe Sorel a sorozatban már számtalan esetben mentett életet, és rengeteg egészségügyi helyzettel találkozott. Azonban a képernyőn mutatkozó magabiztosságát és hitelességét csak remek színészi képességei adják, ugyanis semmilyen egészségügyi háttérismerettel nem rendelkezik. Most viszont iskolapadba ül, hogy elvégezze az ápoló tanfolyamot.

A jogosítványhoz kötelező elsősegély tanfolyamon kívül semmilyen egészségügyi ismereteim nincsenek, de ha már orvost alakítok, úgy gondoltam, hogy érdemes egy picit mélyebben megismerkednem a szakmával. Ápoló képzésen veszek majd részt, lesz elméleti és gyakorlati része is, és 12 hónap áll majd a rendelkezésemre, hogy letegyem a záróvizsgát. Izgalmasnak ígérkezik, kíváncsi vagyok, hogyan fogom majd kezelni a valós szituációkat, de mindenképpen úgy gondolom, hogy meghatározó élmény lesz. Elég szoros az időbeosztásom, ezért nagyon jól jön, hogy én még távoktatásban végezhetem a tanfolyamot, csak a konzultációkon és a gyakorlaton kell részt vennem ? mondta Sorel.

De mit is takar pontosan a sorozat dokijának az új szakmája? Ápolókkal találkozunk a kórházi osztályokon. Ők azok akik, szakmai tudásukkal és empatikus magatartásukkal nagyban hozzájárulnak a beteg gyógyulásához. Különböző betegápolási feladatokat látnak el, a vizsgálatoknál, vagy beavatkozásoknál közreműködnek. Részt vesznek a gyógyszerelésben, az infúziós és transzfúziós, valamint a művese kezelésekben.

Sorel igazi hiánypótló képzésen vehet részt, mert sajnos nagyon alacsony a szakképesítéssel rendelkező ápolók száma Magyarországon. Ráadásul a legjobbkor döntött a képzés mellett! Az OKJ változása miatt ugyanis most utoljára szerezhető meg ez a szakképesítés, úgy hogy nem kell naponta beülni az iskolapadba. Vegyes távoktatási rendszerünk lehetővé teszi, hogy a saját munka- és életrendjéhez igazítva tanuljon ? mondta Demény Csaba, a képzést szervező Medilearn Akadémia ügyvezető igazgatója.

Szeptembertől az új szabályozás megemelt óraszámokat ír elő, és sok esetben, így például az ápoló képzésben is megszűnik a távoktatás, csupán nappali és esti tagozaton lehet majd szakmát szerezni. Kembe Sorel még jókor jelentkezett, de egyáltalán nem késő követni a sorozat dokijának példáját, hiszen a szeptemberig megkezdett képzésekre a régi szabályok vonatkoznak.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Benne voltak Zoliék | ZETApress

Szóljon hozzá!