ZETApress

hírportál

Felesleges kiadások

NAVMagasak a munkanélküliek költségei. Maximálisan egyetértek és együtt érzek azzal a minapi panaszossal, aki évek óta próbál elhelyezkedni az egészségügyben, sikertelenül. A hatósági erkölcsi bizonyítvány pályázathoz csatolásával én se értek egyet. Ugye, ez a dokumentum három hónapig érvényes, az álláskeresési időszak viszont legalább egy-másfél év, sajnos ? írta egy olvasónk.

Szerintem úgy lenne logikus és korrekt, ha ezt csak a sikeres felvételt követően kérnék a pályázótól. Van egy ennél még magasabb összeg, ami szintén a munkanélkülieket sújtja, történetesen a NAV-nak fizetendő egészségügyi szolgáltatási járulék. Véleményem szerint erről sok érintett nem is tud, elégtelen ez ügyben a kommunikáció. Szerintem az van a fejekben, hogy ez önkéntes, pedig nem az, hanem kötelező ? folytatódik a levél.

A jelenleg hatályos jogszabályok értelmében annak a belföldi magánszemélynek, aki nem biztosított, annak érdekében, hogy az egészségügyi ellátást igénybe tudja venni, 2013-ban havi 6660 forint (naponta 222 forint) összegű egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie, függetlenül attól, hogy az orvosi ellátást ténylegesen igénybe veszi-e vagy sem ? olvasható a NAV honlapján.

Vannak kivételek, például álláskeresési támogatásban, táppénzben, gyásban, gyedben, gyesben, ápolási díjban részesülők, nyugdíjasok, ugyanakkor mentesül a fogvatartott, a szociálisan rászorult vagy a hajléktalan is. A munkanélküli státus külön kategória, nem számít, hogy nincs bevétele az embernek, ő fizessen. Az összeg évről évre nő, 2011-ben havi 5100 forint volt, tavaly már 6390 forint, idén még több. Számomra ez a dolog meglehetősen ködös. A NAV mulasztási bírsággal, súlyosabb esetben végrehajtással riogat. Kíváncsi lennék, hány ilyen ügy van. Az állami egészségügyi ellátás színvonala és minősége egyébként köszönő viszonyban sincs ezzel a magas díjjal ? fejeződik be olvasónk levele.

1 hozzászólás

  1. Csak hitegettek az állással! Ez év áprilisában munkát kerestem, és ráakadtam egy óvoda hirdetésére, amelyben dajkát kerestek. Azonnal telefonáltam, be is hívtak állásinterjúra. Kiderült, hogy augusztusi kezdéssel keresnek munkaerőt nyugdíjazások miatt. Rögtön 4 kolleginát. Utánam még jöttek kb. hetvenen, gondoltam, nem sok esélyem van. De másnap jött a telefon, hogy kiválasztottak engem és három másik hölgyet. Nagyon örültem, tetszett is, így hát újra bementem. Mindent megbeszéltünk, közölték, hogy részükről 100%, nem gondolják meg magukat, csak rajtunk áll a döntés. Mind a négyen vállaltuk.

    Május végén hívtak, menjek be ismerkedni az óvónőkkel, gyerekekkel. Három napig jártam, nagyon kedvesek voltak, a gyerekek édesek. Boldog voltam. Úgy váltunk el, júniusban hívnak, hogy vigyem a papírjaimat. Megcsináltattam az erkölcsit, voltam tüdőszűrésen, stb. Június 20-án megszólalt a telefonom. Egy hölgy közölte, mégsem tudnak felvenni. Ennyi. Semmi indoklás, elnézés. Kővé meredtem a döbbenettől. Majd otthonról felhívtam a vezetőnőt, hogy ugyan mondja már meg, mi ez az egész. Közölte, mégsem megy nyugdíjba a dajka néni. Bocsánatot kért. Ki vagyok vele segítve. Kb. hatezer forintom elment a semmire, visszautasítottam egy másik munkát miattuk. Ezt meg lehet tenni emberekkel ma Magyarországon?