ZETApress

hírportál

OPNI helyett OPAI

nyiro_gyula_korhazMa délelőtt Balog Zoltán miniszter úr átadta Dr. Németh Attilának, a Nyírő Gyula Kórház főigazgató-főorvosának az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet (OPAI) alapító okiratát. Az OPAI kialakítása nem jár az ágyszám növelésével, a fejlesztés a speciális ambulanciákra és a pszichiátriai sürgősségi betegfogadó részlegre irányul, az egyéb országos funkciók ellátása mellett.

Az OPNI bezárása és a pszichiátriai ágyak 2007-ben történt leépítése következtében az addig sem magas színvonalú pszichiátriai és addiktológiai ellátás szintje tovább romlott ? hallottuk a délelőtti sajtótájékoztatón, melynek résztvevője: Balog Zoltán miniszter és Dr. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár ? EMMI, Dr. Török Krisztina főigazgató ? Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI), Dr. Németh Attila főigazgató-főorvos ? Nyírő Gyula Kórház, Prof. Dr. Rihmer Zoltán Széchenyi-díjas pszichiáter volt.

A Semmelweis-terv egyik deklarált célja volt, hogy a szétzilált, korábban világszínvonalú pszichiátriai ellátórendszer megerősítése: Miközben hazánk vezető helyet foglal el a mentális betegségek vonatkozásában, az alkoholizmus egy magyar népbetegség, a súlyos neurológiai krónikus problémák, a demencia emberek százezreit érinti, nemcsak az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) bezárása történt meg, hanem jelentős (24%-os) országos pszichiátriai aktív ágyszám csökkentés is lezajlott az elmúlt években, a krónikus férőhelyek minimális (4%-os) bővülése mellett. Ez azt eredményezte, hogy Magyarország jelenleg a pszichiátriai fekvő kapacitások tekintetében Európában a 23. helyen van. Nagy szükség van tehát egy korszerű, betegközpontú pszichiátriai intézmény-hálózat kialakítására, és egy módszertani-szervezési, a betegfolyamatokat követő és bizonyos speciális területeket kiemelt módon ellátni képes központ újraszervezésére.

A jelenlegi kormány kezdettől fogva elkötelezett volt a pszichiátriai és addiktológiai ellátás fejlesztése iránt. Ebbe a koncepcióba illeszkedett bele a Nyírő Gyula Kórház területén és jelenlegi ágyszámán az OPNI utódja, az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet (OPAI) létrehozása. Az intézet létrehozása során a rendelkezésre álló kereteken belül hiánypótló szakambulanciákat és specializált részlegeket, kisebb osztályokat alakítanak ki, amelyek tevékenységi köre vagy nincs jelenleg az országban, vagy csak nagyon kevés helyen elérhető. Ilyen terület a terápiarezisztens depresszió, a kényszerbetegség, az anorexia és a bulímia nervosa, a játékszenvedély, a szexuálmedicina, a hosszabb rehabilitációs kezelést vállaló drogbetegek detoxikálása, a daganatos betegek pszichés vezetése, bizonyos pszichoterápiás módszerek biztosítása (pl. családterápia). Ezek a magasabb szintű szolgáltatások nemcsak az ellátási körzetre, hanem az egész országra is vonatkoznak majd.

A Nyírő Gyula Kórháznak és a keretein belül megalakuló Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetnek kettős feladatnak kell megfelelnie. Egyrészt biztosítani kell a területi ellátást belgyógyászati, neurológiai, addiktológiai és pszichiátriai szempontból, másrészt az OPAI módszertani, betegellátó, kutató és oktató feladatait is el kell látnia. E kettős feladat összehangolása csak látszólag tűnik nehéznek, ugyanis egyik a másikat erősíti.

A szomatikus osztályok a jelenlegi tevékenységüket az eddigiekhez hasonló magas szinten folytatják, de szorosabb lesz az együttműködés a különböző profilú osztályok között. A többszakmaiságot indokolja az is, hogy a pszichiátriai betegek ? elsősorban a szkizofréniában és a bipoláris hangulatzavarban szenvedők ? mintegy 20 évvel korábban halnak meg az átlagnépességhez képest. Az okok között megemlítendő az elmaradt szűrővizsgálatok, és a betegek nem megfelelő együttműködése, de elsősorban a nem elég szakszerű diagnosztikai és terápiás ellátás. Körükben nagyon magas a szív- és érrendszeri halálozás, és gyakori a cukorbetegség, valamint az elhízás, amelyek az infarktus komoly kockázati tényezői. Egy pszichiátriai országos intézet magas szintű betegellátásának feltétele egy jól működő kardiológiai és diabetológiai részleg, ugyanígy egy országos addiktológiai intézetben nélkülözhetetlen a magas szintű gasztroenterológiai ellátás is.

Ahogy arról már szó esett, pszichiátriai területen speciális ellátást biztosító vagy hiánypótló szakambulanciák kezdik meg működésüket. Jelenleg már működik a kényszerbetegségre specializálódott szakambulancia, és tudják fogadni a játékszenvedélyes betegeket is. A pszichoonkológiai ambulancián daganatos betegek pszichés vezetését vállalják és hamarosan megkezdi működését a szexuális zavarokkal, az evészavarokkal és a poszttraumás stressz zavarral foglalkozó ambulanciák is.

A tervek között szerepel egy pszichiátriai sürgősségi betegfelvételi részleg kialakítása, ami tehermentesítheti a fekvőbeteg osztályokat, valamint a belgyógyászati osztályon szeretnének kialakítani a pszichoszomatikus betegek komplex ellátását biztosító részleget. Az addiktológiai fekvőbeteg ellátásában is speciális profilokat alakítanak ki. Elindították a felépülés-központú szenvedélybeteg-ellátási programokat az alkohol- és szerencsejáték függők számára, és az elképzelések között szerepel egy olyan részleg kialakítása, ahol elsősorban opiátfüggő betegek számára biztosítanak programozott detoxikációt a rehabilitációs programban történő részvétel előkészítésére, illetve a rehabilitációs folyamat megkezdésével.

A leendő OPAI-nak vezető szerepet kell betölteni a pszichiátriai, az addiktológiai és klinikai pszichológiai kutatás területén, pótolva a megszüntetett OPNI nemzetközileg elismert tudományos tevékenységét. A kórházban már tavaly augusztusban megkezdődött a neuropszichológiai és a molekuláris biológiai kutató laboratórium kiépítése, ahol nemzetközileg elismert neuropszichológiai és molekuláris biológiai kutatás folyik Kéri Szabolcs professzor vezetésével.

Itt mindenképpen további fejlesztésekre, például gyógyszerszint mérésére alkalmas laboratóriumra lenne szükség. Ez utóbbi különösen addiktológiai szempontból fontos, többek között azért, hogy követni tudják az újonnan előállított szintetikus drogok analízisét, az ismert és ismeretlen drogminták elemzését, kimutatását, felismerését vérből, vizeletből, hajszálból, nyálból, hiszen ennek fontos jogi következményei is lehetnek.

Összefoglalva elmondhatjuk tehát, hogy speciális helyzetből adódóan a Nyírő Gyula Kórház egységes szakmai és gazdasági vezetésű, többprofilú kórházként és országos intézetként működő egészségügyi intézmény lett. Az országos feladatok ellátásához ? módszertani, betegellátó, kutató és oktató tevékenységhez ? humánerőforrás fejlesztés és infrastrukturális beruházások szükségesek, melyek lépcsőzetes megvalósítása már megindult a humánerőforrások és a kutató laboratóriumok területén. Az OPAI kialakítása nem járt az ágyszám növelésével, és a fejlesztés a speciális ambulanciákra és a pszichiátriai sürgősségi betegfogadó részlegre irányul, az egyéb országos funkciók ellátása mellett. A fő cél a mentális betegek ellátási színvonalának emelése és a szakember elvándorlás csökkentése.

3 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Margit-nap Óbudán | ZETApress
  2. Képalkotás az OPAI-ban | ZETApress
  3. Tényleg csak táblacsere? | ZETApress

Szóljon hozzá!