ZETApress

hírportál

66 kérdés a prosztatáról

Dr. Romics Imre

Pénteken és szombaton az Urológiai Klinika nyolc orvosa hét előadást tart Prágában a közép európai urológusok kongresszusán. A Prosztata Nap jegyében holnap idehaza 250 orvostanhallgatót szűrnek, ma pedig ? mint erre már tegnap is utaltunk ? a lakosságot hívták PSA szűrésre a klinika épületébe. A résztvevőknek bemutatták Romics professzornak és munkatársainak legújabb könyvét.

Prof. Dr. Romics Imre 1997-től a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájának igazgatója, a Magyar Tudományos Akadémia doktora. 1974-től dolgozik az Urológiai Klinikán; tanársegéd, adjunktus, docens, majd kétszer 2 évig az akkor Nyugat-Németországban levő Bocholt város Urológiai Osztályán. Tagja a mindössze 65 tagú Európai Urológus Akadémiának, tiszteletbeli tagja a Német, Lengyel, Cseh, Szlovák, Román és az Amerikai Urológus Társaságnak és vezetőségi tagja az Európai Urológus Társaság és az European School of Urology szervezetnek. Néhány éve az általa vezetett klinika Kelet-Közép Európában elsőként kapta meg az Európai Unió égisze alatt működő European Board of Urology certifikációját, mely európai képzőhellyé nyilvánította a klinikát. Érdeklődésének középpontjában ? mind operatív, mind tudományos szempontból ? a prosztatabetegségek és az urológiai daganatok állnak, 310 közlemény, közel 50 könyvfejezet és 13 könyv jelzi irodalmi tevékenységét.

Megjelent könyve a prosztata betegségeiről szól kérdés-felelet formájában. A kérdések a három leggyakoribb kórképpel foglalkoznak, legtöbb a prosztatarákról szól, de bőségesen tárgyalja a prosztata jóindulatú megnagyobbodását (BPH-t) és a prosztata gyulladásos elváltozásait is. A szerzők ? akik szakmájuk kiváló képviselői ? nem titkolt célja, hogy a könyv elolvasása után a férfiak számára nyilvánvalóvá tegye, hogy ötven éves kor felett urológushoz kell menni ? legalább évente egyszer ?, amivel sok-sok baj, probléma, s betegség időben felismerhető és hatásosan kezelhető.

Néhány kérdés a 66 közül:

A vizelés gyakoriságát befolyásolja a prosztata betegsége? * A vizelési panaszok és kezelésük befolyásolhatja-e a szexet? * Hogyan vizsgálják a prosztatát, és miért félnek tőle a férfiak? * Vannak a prosztataráknak a betegségre utaló jellegzetes tünetei? * Mi az a ?péesá?? * Mitől lesz valakinek prosztatarákja? * Hogyan végzik a prosztatabiopsziát, és fájdalmas-e? * A prosztataműtét után potens leszek, férfi maradok? ? A jóindulatú prosztata-megnagyobbodás kezelhető gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel? * Prosztataműtét után lesznek vizelési és vizelettartási zavaraim? * Milyen vizsgálatok révén derül ki a prosztatagyulladás?

Ez a könyv jelen és jövendő prosztatabetegeknek ? laikusoknak, ? minden férfinak szól az ifjúkortól az időskorig egyaránt.

Szóljon hozzá!