ZETApress

hírportál

Gyáravatás Gyöngyösön

B. Braun gyáravatásMásfél év alatt száz új munkahely létesült: átadták a B. Braun kibővített gyöngyösi gyáregységét. A közel négymilliárd forintos beruházásnak köszönhetően a gyár területe és kapacitása megkétszereződött, amely mintegy százmillió orvosi eszköz gyártását teszi lehetővé ? tudtuk meg Fazekas Máriától.

Ünnepélyes keretek között a magyarországi cégvezetéssel Balázs József országgyűlési képviselő és Faragó László, Gyöngyös város polgármestere avatta fel ma a gyáregységet. A B. Braun magyarországi cégcsoportja tevékenységének fontos mérföldkövéhez érkezett: sikeresen befejeződtek a 2011 júniusában megkezdett gyárbővítési munkálatok. Az 1991-ben alapított gyárban az elmúlt másfél év alatt eddigi fennállásának legnagyobb fejlesztését hajtották végre. A beruházás során az eredeti 2400 m2-es tiszta tér kibővült egy 2900 m2-es D-osztályú tiszta térrel, a 2700 m2-es raktártér mellé pedig egy 2200 m2-es fejlett tárolási rendszerrel ellátott logisztikai tér épült.

Az így kétszeresére nőtt terület egyben lehetővé tette a gyártókapacitás növelését, amely a beruházás következtében duplájára bővült.A beruházás a helyi munkaerőpiacot is megmozgatta. A B. Braun Medical Kft. a térség második legnagyobb munkaadójaként több mint száz új munkahelyet hozott létre, így jelenleg 755 dolgozónak biztosít stabil, kiszámítható munkahelyet.

A beruházás jelentősége a régió számára

Horn Péter, a B. Braun Magyarország vezérigazgatója a cégcsoportot bemutatva elmondta: a B. Braun gyártási tevékenysége mellett orvosi szoftver-fejlesztéssel, értékesítéssel, valamint vesebeteg-ellátással is foglalkozik hazánkban. A vállalatcsoportot a B. Braun Medical Kft. és a B. Braun Avitum Hungary Zrt. képviseli, amely két cég Magyarországon közel kétezer munkatárs számára jelent biztos és kiszámítható munkahelyet. A B. Braun 27 milliárd forintos éves árbevételével a hazai egészségügyi piac egyik legnagyobb szereplője ? évente közel négymilliárd forint adó- és járulékbefizetéssel járul hozzá az ország költségvetéséhez, és az elmúlt 20 évben 60 milliárd forintot meghaladó összeget ruházott be Magyarországon. ? A tulajdonosok dolgozóink szaktudásába vetett bizalmát mutatja továbbá az is, hogy az elmúlt évek során számos termék gyártását helyezték Magyarországra, köztük több egyedi megrendelésre készülő speciális orvosi szerelékét, amelyek tekintetében a gyöngyösi gyárat kompetencia-központtá jelölték ki ? tette hozzá a vezérigazgató.

Balázs József, Gyöngyös és Mátraalja országgyűlési képviselője kifejtette: A B. Braun 1991-ben talált otthonra Gyöngyösön. Akkor, amikor az átalakulás miatt az egész közép-európai térség rendkívül képlékeny, bizonytalan hely volt a vállalkozások számára. Köszönet illeti a német befektetőket ezért a megelőlegezett bizalomért, és a legutóbbi évek bizalmáért is, hiszen a B. Braun a gazdasági válság idején kezdett bele a gyár mostani bővítésébe is, akkor, amikor épp a költségek lefaragásáról szólt a világ. Mások leépítettek, de a B. Braun bátran épített, miközben folyamatosan helyt tudott állni a térség egyik legnagyobb munkáltatójaként. A cég társadalmi szerepvállalása is mutatja bizalmukat a térségben, hiszen ők a város kézilabdacsapatának névadó szponzorai is. A mai nap igazi üzenete éppen ezért a cég több mint húszéves töretlen bizalma Gyöngyösben. Ez egy olyan elkötelezettség, amely példát mutat más befektetőknek is.

Faragó László polgármester elmondta, hogy Gyöngyös örömmel fogadta a B. Braun munkahelyteremtő kezdeményezését. ? A gyár bővítése és a száz új munkalehetőség egy újabb mérföldkő nem csak a város, hanem a kistérség gazdasági életében, hiszen a családokon keresztül több száz ember megélhetését biztosítja majd a cég. Bízunk benne, hogy a társaság gyöngyösi gyárában ezzel nem ért véget a fejlesztés.

Gyártási tevékenységünkben bizalommal építünk a hazai beszállítók szakértelmére. Beszállítóink egynegyedét magyar ? köztük számos, a régióban működő ? vállalkozás adja, így 755 állandó munkatársunk mellett elmondhatjuk, hogy közvetetten további ezer munkahely megtartása kötődik tevékenységünkhöz. Az elkövetkező években a magyarországi hozzáadott érték tovább fog emelkedni, mivel a bevezetett új technológiák importot fognak kiváltani ? mondta el Bognár József a B. Braun Medical Kft. termelési divíziójának igazgatója.

Világszínvonalú termékek és legkorszerűbb technológia

B. Braun GyöngyösönA gyöngyösi gyártósorról az egyszer használatos orvosi eszközök ? infúziós és transzfúziós szerelékek, cyto-szettek, katéterek, vérvonalak, műtéti elszívó berendezések ? mellett speciális orvosi terápiáknál felhasznált eszközök kerülnek ki, amelyeknek 98%-át exportálja a vállalat. Az új létesítmények szerves egységet képeznek a régi épületekkel ? az így létrehozott üzemelrendezés hatékony tárolást és optimális anyagáramlást biztosít. A bevezetett standardizált termék-előállítási folyamatok rugalmas termelést, s a piaci igényekre történő gyors reakciót tesznek lehetővé.

A befektetés eredményeként javultak továbbá a munkavállalók munkakörülményei: új közösségi helyiségeket ? öltözőket, ebédlőket ? alakítottak ki, ezáltal magas színvonalú és kényelmes munkakörnyezetet biztosítva az immáron 755 dolgozó számára. A beruházás megvalósulását az Új Magyarország Fejlesztési Terv ? Észak-Magyarországi Operatív Programja 708 millió forinttal támogatta, amelyről a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség ? Regionális Fejlesztési Programok Irányító Hatósága 2011 májusában döntött.

Szóljon hozzá!