ZETApress

hírportál

Csak egy nap a klinikán

Egynapos Osztály létesül a Tűzoltó utcai Gyermekklinikán! A Zwack Unicum Nyrt. egymillió forintos felajánlásával elkezdődött a gyűjtés az Őrzők Alapítvány 2013-as évi kiemelt projektje, az Egynapos Osztály megvalósítására ? tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón. Az Őrzők Alapítvány a Tűzoltó utcai Gyermekklinika hivatalos alapítványa.

Nyugat-Európában nagy hagyománya van az egynapos osztályoknak, Magyarországon azonban még kevésbé elterjedt. Szerepe röviden úgy foglalható össze: A kis-betegek nappal a kórházban, este már otthon a családdal! Prof. Dr. Szabó András, a Tűzoltó utcai Gyermekklinika igazgatója a mai magyarországi betegellátás kapcsán hangsúlyozta: a kórháznak napról-napra komoly anyagi kihívásokat kell megoldania ahhoz, hogy a kis-betegeknek biztosítani tudják a gyógyulásukhoz szükséges feltételeket. ? A mi klinikánkon gyógyul minden második daganatos és leukémiás beteg gyermek Magyarországon. Orvosaink, nővéreink, önkénteseink elkötelezettek, és ez nagyon sokat jelent. A fennmaradáshoz azonban nélkülözhetetlenek számunkra az olyan támogatók, mint amilyen a Zwack Unicum Nyrt. is, akikkel évek óta nagyon jó az együttműködés, már többször támogattak minket ? mondta el az igazgató.

Az Egynapos Osztály azért fontos, mert a kis-betegek kórházi környezetben, de mégis járóbetegként csak annyi időt töltenek a kórházban, amennyit feltétlenül szükséges. Kezelés után rögtön hazamehetnek, így már aznap otthon alhatnak. Kevesebb szorongást élnek át, mert a kezelés nem egy klasszikus kórteremben zajlik, a család élete pedig a megszokott módon zajlik tovább, mert nem kell beköltözniük a kórházba ? tette hozzá Dr. Hauser Péter, az Őrzők Alapítvány alelnöke.

Arról, hogy milyen szerepe van egy ilyen szobának a kisbetegek, a család életében, Borszéki Cserháti Erika személyes tapasztalatok alapján beszélt: ? Az Egynapos Osztály kialakításával a szükséges legkevesebb időt kellene kórház falai közt eltölteni és a lehető legtöbbet lehetne otthon. Azért, hogy az Egynapos Osztály kifejezetten gyerekbarát, vidám és otthonos kórterem legyen, az Őrzők Alapítvány segítségül hívja a 6-14 éves gyermekeket, akiknek rajzpályázatot hirdet az Egynapos Osztály dekorálására. A kezdeményezésnek különösen örülök, mert nagyon sokat segít a gyerekeknek a gyógyulásban, ha a lehető legbarátságosabb körülmények közt töltik a kezelés idejét ? mondta az édesanya, akinek gyermekét a Klinikán kezelték. A pályázat részletes leírása április 15-től az Őrzők Alapítvány honlapján érhető el.

Az én családomban a jótékonykodásnak nagy hagyománya van ? egyik ősöm, Zwack József már az 1800-as évek végén, a magyar iparmágnások közt úttörőként nyugdíj-alapítványt hozott létre, segítette a szegény, fiatal házaspárokat, és a szegény, de tehetséges általános iskolásoknak ösztöndíjat alapított. Édesapám is folytatta ezt a hagyományt, és az utóbbi 20 évben nagyon sok embernek segített nem csak itt Magyarországon, hanem külföldön is. Ahol csak megfordult, lehetőségeihez mérten mindig segített, és engem is erre tanított. A mi családi vállalatunk, a 220 éves Zwack Unicum küldetésének tekinti tehát a rászorulók, a hátrányos helyzetű gyermekek támogatását az oktatás és az egészségügy területén ? fogalmazott Zwack Izabella a sajtótájékoztatón.

Szóljon hozzá!