ZETApress

hírportál

Pályáznak a gyógyszerészek

Az idén már harmadik alkalommal hirdetik meg az Év Gyógyszerésze pályázatot ? tudtuk meg a Four Seasons Hotel Gresham Palace-ban megrendezett sajtóebéden. A pályázati kiírás idekattintva olvasható. A szavazatok beérkezési határideje április 30.

Dr. Mikola Bálint, a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének elnöke, Dr. Samu Antal alelnök, valamint Dr. Szabó Sándor tiszteletbeli elnök válaszolt a kérdésekre. Jelen volt Hodossy Lajos, a Roche Magyarország képviselője is, aki már az előző két pályázatot is szponzorálta. Vártuk Dr. Szőlősi Évát, a Magyar Gyógyszerész-tudományi Társaság elnökét is, de az Élettani Intézet professzor-asszonya épp órát tartott az Egyetemen.

Megtudtuk, hogy már tavaly sem csak a lakossági gyógyszerészek, hanem a klinikaiak is pályázhatnak az Év gyógyszerésze címre. A kettőt összehasonlítani nekem nagyon nehéz. A kórháziak ugyanis a betegosztályokkal állnak kapcsolatban. Ők azt a gyógyszert adják ki, amit az osztály megrendel, s ha nincs náluk raktáron, a kezelőorvossal beszélik meg a továbbiakat. A beteg ebből semmit sem tapasztal, őt nem tájékoztatja arról kezelőorvosa, hogy hatásosabb gyógyszer is lenne, de a patikus nem tudja beszerezni, hanem azt kapja, ami van.

A lakossági gyógyszertárakban más a helyzet. Ha nincs raktáron a receptre felírt gyógyszer, a gyógyszerész ajánlhat más terméket, ajánlhat másik gyógyszertárt, vagy megígéri, hogy másnapra beszerzi. Betegként nyilván ez utóbbi esetben fogok rászavazni. Más kérdés, hogy ezt olyankor is mondatja, ha tele van a szerrel a raktár, de így akarja magát segítőkésznek feltüntetni, de tudom, hogy ez rosszindulatú feltételezés. Aggályaimra a gyógyszerészek elmondták, hogy az Egyesült Államokban már a gyógyszerészek is együtt vizitelnek az orvosokkal, ők fogadják és ők távoztatják a betegeket. Náluk tíz betegenként kell egy gyógyszerész a kórházakban, míg itthon hatszáz betegre jut egy. A cél nálunk is a klinikai gyógyszerészszám emelése lenne, de ennek financiális akadályai vannak.

Április elsejétől a lakossági gyógyszertárak számítógépein a patikusok hozzájuthatnak a betegük orvosi adataihoz ha a beteg is hozzájárul, így a gyógyszerfogyasztásukat is kontrollálhatják. Ezzel kivédhető a beszedett gyógyszerek egymást kioltó, vagy fokozó hatása. A mostani gyakorlat ugyanis az, hogy a beteg úgy szed be különböző gyógyszereket, hogy az orvos sem tud mindegyikről, s olyat ír fel, amit a máshol felírt, máshol beszerzett gyógyszer fogyasztása miatt nem lehetne. Ha egy kézbe, a gyógyszerésznél futna össze minden, ennek a beteg lenne a legfőbb nyertese. Kár, hogy adatvédelmi okokból ennek sem örülhetünk maradéktalanul!

Szóljon hozzá!