ZETApress

hírportál

Ölt az új influenza

Egy 41 éves férfi lett az új influenzavírus első hazai áldozata. Az állapotát súlyosbító alapbetegségei voltak annak a 41 évesen elhunyt férfinak, akinél az influenza A(H1N1)v jelenlétét igazolta az ÁNTSZ Országos Epidemiológiai Központ PCR vizsgálata ? derült ki a kormányszóvivői tájékoztatón.

Az OEK eddig 36 megbetegedést regisztrált Magyarországon, ebből 35 enyhe lefolyású volt, egy személy ? aki vírusfertőzést súlyosbító alapbetegségekben szenvedett ? életét vesztette. A beteg halálát nem lehet rendkívülinek minősíteni, mert a szezonális influenzában is minden évben néhányan rendkívül gyorsan kialakuló tüdőgyulladásban vesztik életüket. Rajta kívül az elmúlt 24 órában hét beteget regisztráltak, mindegyiknél enyhe lefolyású a betegség, közülük kettőt kórházban figyelnek meg, a többiek tartózkodási helyükön kerültek elkülönítésre.

A kormány április vége óta a nemzeti pandémiás tervben meghatározott lépések szerint szervezi az influenza A(H1N1)v elleni védekezést. A tömeges védőoltások csökkentik a leghatékonyabban a megbetegedések súlyosságát és gyakoriságát. A kabinet döntése értelmében megkezdődött a vakcina tömeges gyártására való felkészülés, amelynek eredményeképp szeptember végére rendelkezésre fog állni az engedélyezett, biztonságos oltóanyag, október elejére pedig megkezdődhet a lakosság tömeges oltása mind a szeonális, mind a pandémiás vakcinával. Hazánk ezzel élen áll az influenza A(H1N1)v elleni védekezésre való felkészülésben, Magyarországon az első között kezdődhet majd meg a tömeges védőoltás.

Az influenza cseppfertőzéssel terjed. A személyes és általános higiénés szabályok betartása védelmet nyújt. Ezért különösen fontos, hogy gyakran mossunk kezet szappannal, melegvízzel. Ne nyúljunk a szemünkbe, orrunkba, szánkba. Egyszer használatos papírzsebkendőbe köhögjünk, tüsszentsünk. Az Egészségügyi Minisztérium és az Országos Tisztiorvosi Szolgálat folyamatosan tájékoztatja a lakosságot honlapjain és az ingyenesen hívható 06-80/204-217-es zöldszámon.

Laborc után Horváth is távozik

A kormányfő elfogadta a Magyar Energia Hivatal nyugdíjba vonuló elnökének lemondását. Bajnai Gordon miniszterelnök szeptember elsejei hatállyal elfogadta Horváth J. Ferencnek, a Magyar Energia Hivatal nyugdíjba vonuló elnökének lemondását, és elismerését fejezte ki a távozó elnök eredményes munkájáért.

A kormányfő arra kérte a közlekedési, hírközlési és energiaügyi minisztert, hogy mielőbb gondoskodjon a Magyar Energia Hivatal megüresedő elnöki posztjának betöltéséhez szükséges pályázat kiírásáról ? tudatta a Kormányszóvivői Iroda. Horváth lemondása és Laborc távozása között természetesen nincsen összefüggés.

Szóljon hozzá!