ZETApress

hírportál

Segítség Parkinson-kórban

A legújabb adatok megerősítik a Boehringer Ingelheim pramipexol hatóanyagú Mirapexin készítményének terápiás előnyeit előrehaladott Parkinson-kórban szenvedő betegek esetén is. Az új vizsgálati eredmények igazolták a napi egyszeri adagolású Mirapexin? készítmény hatásosságát és biztonságosságát a Parkinson-kór minden stádiumában ? tudatta a B. Braun.

A Movement Disorder Society (MDS: Mozgászavar Társaság) 13. nemzetközi kongresszusán bemutatott új adatok megerősítették a napi egyszeri adagolású, nyújtott felszívódású Mirapexin? (pramipexol) jelentős terápiás előnyeit. Az előrehaladott Parkinson-kórban szenvedő betegek bevonásával végzett vizsgálat hasonló eredményeket hozott, mint a már régóta bevált azonnali felszívódású pramipexol hatóanyagú készítmény.

A vizsgálat megerősítette egy korábbi vizsgálat adatait, amely kimutatta a napi egyszeri adagolású szer hatásosságát, biztonságosságát és tolerálhatóságát a korai Parkinson-kór kezelésében, Az eredmények igazolták a nyújtott hatású forma non-inferioritását az azonnali kioldódású, IR formához képest.

A randomizált, placebo-kontrollos vizsgálat a napi egyszeri adagolású, nyújtott felszívódású ? az előrehaladott Parkinson-kór kiegészítő terápiájaként alkalmazott ? pramipexol hatóanyagú szer hatásosságát és biztonságosságát mérte fel az azonos terápiás feltételek mellett alkalmazott azonnali felszívódású szerrel összehasonlítva. Az UPDRS (Egységes Parkinson-kór Értékelő Skála) II+III pontszám, illetve az ébrenlét alatti, mozgásképtelen off-időszak csökkenése alapján mind az elsődleges, mind az alapvető másodlagos végpontokat sikerült elérni a vizsgálatban.

A legújabb vizsgálati adatok azt mutatják, hogy a napi egyszeri adagolású, nyújtott felszívódású pramipexol hatóanyagú szer nem csak a korai, hanem az előrehaladottabb stádiumú Parkinson-kór kezelésében is hatásos. A tünetes időszakot (az adagolási periódus végén jelentkező, drámai mértékben csökkent motoros funkciókkal járó időszak) illetően tapasztalt javulás, valamint a napi egyszeri adagolású szer által jelentett kényelem olyan előny, amelyet mind a betegek, mind az orvosok lelkesen üdvözölnek. A napi egyszeri adagolású tabletta különösen a betegség előrehaladott stádiumában lévők számára fontos, amikor gyakran megnő az igény a többfajta gyógyszerre ? jegyezte meg Anthony Schapira professzor, a vizsgálat vezető kutatója, a University College London (Queen Square) Neurológiai Intézetének Ideggyógyászati egyetemi tanszékvezetője, aki egyben a londoni National Hospital és a Royal Free Hospital ideggyógyász professzora is.

Fontos leszögezni, hogy a Mirapexin?/Sifrol? (pramipexol) jelenleg csak azonnali felszívódású szerként van törzskönyvezve. Az egyes országokban az adott orvosi információk, így a licencelt használatra vonatkozó adatok is eltérők lehetnek ? fejeződik be a közlemény.

Szóljon hozzá!