ZETApress

hírportál

Németek kórházainkban

A Német?Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara mutatkozott be tegnap délután a Vörösmarty utcai Sajtóház Mikszáth-termében, a MÚOSZ Életmód Szakosztálya vendégeként. Fő témája a német befektetők szerepe volt a magyar egészségügyi piacon.

A két meghívott Dirk Wölfer, a Német?Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara kommunikációs vezetője és Csató András, a B. Braun Medical Kft. pénzügyi igazgatója, a kamara Egészségügyi Bizottságának elnöke volt. Mivel jómagam ’88-89-ben a szekszárdi és a veszprémi Rolitron állomásokon ? a B. Braun jogelődjénél ? ismerkedtem meg a művesekezelésekkel, ezért most is erről faggattam a pénzügyi igazgatót.

Csató úr elmondta, hogy dializátorokat ? amelyekben a testen kívül keringő vér megtisztul ? továbbra sem készítenek Magyarországon, míg az úgynevezett vérvonalat ? a gépet a beteggel összekötő egyszer használatos műanyag szereléket ? gyöngyösi gyáruk készíti szinte a világ összes B. Braun műveseállomásának. Ez hatalmas mennyiség, hiszen cégük Európán kívül Ázsiában, sőt Észak- és Dél-Amerikában is jelen van.

A ’90-es évek elején kezdődött hazánkban a dializálás privatizálása, s a Vesevilág tudósítójaként akkoriban sorra kerestem fel az új hazai állomásokat. Nem csak a Rolitron, hanem a Fresenius és a Gambro is beszállt a kezelésekbe, s azóta is jelen vannak. Mára az ország művesekezeléseinek több mint 90%-át ők hárman végzik. A B. Braun 39%-ot, a Fresenius 40%-ot, míg a Gambro ? mely mára Diaverum lett ? 12%-ot fed le. Jól megférnek egymással, de alkatrészeik nem csere-kompatibilisek.

A dializált beteg két-háromnaponta gépre kerül ? egy-egy kezelés négy-öt óra ? s ezt nyaraláskor sem lehet kihagynia. Mivel a B. Braun több kontinensen van jelen, így a magyar beteget külföldön is tudják kezelni, s a külföldieket is ellátják Magyarországon. A költségeket mindig a beteg származási helye szerinti biztosító fizeti, s mivel ez nálunk a legkevesebb, örülünk az idejövő külföldinek. Mivel egy kezelés után a magyar biztosító csak 71 eurót, a román és a szlovén 100 eurót, a nyugat-európai pedig még ennél is többet fizet, ezért a magyar betegek külföldi ellátásakor van gond a finanszírozással.

A dializálás kapcsán szóba került az egészségturizmus is. Német vendégünk elmondta, hogy nem magyar ápolónőket akarnak Németországba kiközvetíteni ? munkaerő-toborzással amúgy sem foglalkoznak ?, hanem német bentlakókat szeretnének a magyarországi idősek otthonaiba csábítani. Ez nekünk jelentene pluszbevételt, s a magyar egészségügyi dolgozóknak sem kéne elvándorolniuk, hanem itthon kapnának munkalehetőséget. Elmondta még, hogy a Lövőház utca 30-beli új székházukban sokszor tartanak kamarai rendezvényeket, melyre az újságírókat is várják!

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Miniszter az áldott házban | ZETApress
  2. Gyáravatás Gyöngyösön | ZETApress

Szóljon hozzá!