ZETApress

hírportál

Apolka a Sofitelben

Filmbemutató, divatgála és díjátadó volt délután 15 órától a Sofitel Budapest Chain Bridge-ben. Az Apolka című dokumentumfilm 27 perces változatában egy nem szokványos élethelyzetet láthattunk, amit meg kellett oldani. Fotóink Lantai József felvételei.

Min mennek keresztül azok a nők, akiknek emlőrák miatt részben, vagy egészében el kell távolítaniuk a mellüket? Hogyan élik meg mindezt a családtagok, elsősorban a férj, vagy az élettárs? Hogyan hat egy ilyen műtét a pár szexuális életére? Elég erős tud-e lenni két ember között az érzelmi kötelék, hogy mindezek után is együtt maradjanak? ? Erről szól az Apolka című film, amely olyan módon közelíti meg az emlőrák témáját, ahogy ezt eddig kevesen tették.

A filmről ? melynek rendhagyó bemutatója szeptember 30-án volt a Hotel Corinthia Báltermében ?, Pozsgai Zsolt író-rendező mesélt: Apolka egy hatvanas évei elején járó nő. 40 éve él házasságban férjével, Gáborral, akivel hol külön élnek, hol együtt. Lánya és veje egy házban élnek velük, és megszokták, hogy Apolka néha eltűnik hosszabb időre, dolgozik, csavarog a világban. Egy nagytakarítás alkalmával azonban Apolka könyvespolcáról a földre hull egy onkológiai értesítő: Az Ön szervezetében rákos daganatot találtunk. Kérem, fáradjon be az eltávolító műtét és a kezelés részleteinek egyeztetése végett! Innen indul a történet.

A filmben nagy hangsúlyt kap a család ábrázolása, a generációk együttélése, és az, hogy a betegség megjelenése milyen változásokat okoz az életükben. És ami az alkotás egyik központi problémája: a szexualitás és az emlőrák viszonya, a daganat és a mell eltávolítása utáni szexuális élet, az új helyzet elfogadása a partner részéről. Mindehhez remek színészeket sikerült megnyerni: a főszereplőt Moór Marianna, férjét Koncz Gábor alakítja. A filmbeli Apolka lánya Tóth Auguszta, veje Lux Ádám. Producer: Földi Katalin és Dr. Tóthné Lacza Zsuzsanna. Pszichológus szakértő: Dr. Riskó Ágnes.

Emlőrák-megelőzés: tudatosabbá vált-e a társadalom az utóbbi években? ? Lényeges változás nincs, a megelőzés terén még nagyon sok tennivaló lenne. Az onkológiai terápiák hatékonyságában viszont jelentős javulás történt. Ez a magyarázata annak, hogy a magyarországi rákhalálozás az emlőrák esetében, nemzetközi összevetésben egészen elfogadható helyen áll. Egészen pontosan az európai középmezőnyben foglalunk helyet, szemben néhány más ráktípussal, ahol rosszabb a helyzet ? mondta Dr. Kásler Miklós professzor, a film szakmai tanácsadója, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója.

Az emlőrák megelőzésének egyetlen valóban hatékony módja a mammográfiás szűrés, a vizsgálaton való részvételi arány azonban csak mintegy 40 százalék körüli a 45-65 éves nők körében. ? A részvételi arány növelésére egyetlen lehetőségünk van csak, ez pedig hogy minden nővel megértessük, mennyire fontos ez. Minden adódó lehetőséget ki kell használni az ismeretterjesztésre, és főleg azokat a csatornákat, amelyeken keresztül a legtöbb emberhez lehet eljuttatni egy-egy fontos üzenetet. Ezért szerencsés, hogy az Apolka az m1-en lesz bemutatva, hiszen az internet mellett a legtöbben a tévéből tájékozódnak.

A tapasztalat egyébként azt mutatja, hogy a kisebb vidéki városokban, illetve a falvakban magasabb a mammográfiás szűrések részvételi aránya, mint a nagyvárosokban. Ez főként azokra településekre igaz, ahol a polgármesterek, az orvosok, a gyógyszerészek, illetve a lelkipásztorok is népszerűsítik a szűréseket, és beszélgetnek a hölgyekkel az emlőrák megelőzésének fontosságáról ? mondta Kásler professzor, aki természetesen örömmel vállalta, hogy a film onkológus tanácsadója legyen. ? A forgatókönyv alapján egy nagyon érdekes történetről van szó. Mivel minden lehetőséget próbálok megragadni, hogy felhívjam a figyelmet a rákmegelőzés fontosságára, így ennek a felkérésnek is szívesen tettem eleget ? mondta a professzor.

A film délutáni díszbemutatóját egy rendhagyó divatgála koronázta meg. 16 gyönyörű, az emlőrákkal győztes harcot vívott hölgy mutatott be szebbnél-szebb fehérnemű- és ruhaköltemény a Sofitel Báltermében. A hölgyek öltözetét az ország 16 sikeres tervezője álmodta meg, többek között: Herczeg Zoli, Léber Barbara, Benes Anita, Nagy Orsi, Héjjá János, Tóth Bori, Makány Márta és még sokan mások. A rendezvényt az ANITA Hungária által kiírt alkotói pályázat eredményhirdetése és díjátadója zárta. A meghatott nyerteseknek a díjakat Vámos Magda, a Magyar Divatszövetség elnöke adta át.

Szóljon hozzá!