ZETApress

hírportál

Vágás ultrahanggal

Új, életmentő műszer kerül a Heim Pál Gyermekkórházba. Az Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány 12 millió forintos támogatást adott át ma délelőtt Heim Pál Gyermekkórháznak egy életmentő, ultrahangos sebészeti vágóműszer és az azt támogató monitorrendszer beszerzésére ? tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón.

Magyarországon jelenleg is mintegy 1500 ? 2000 daganatos gyermek küzd az életéért. Az 1950-es években a rákos gyermekeknek mindössze 10%-a élte túl a betegséget, ma már azonban ? hála a modern gyógyászati eszközöknek ? a daganatos gyermekek 75-80%-a sikeresen gyógyítható. A nagy összegű adományt Farkas Erika, az Alapítvány kurátora adta át Dr. Nagy Anikónak, a Heim Pál Gyermekkórház főigazgatójának.

Nagyon hálásak vagyunk az adományozóknak és az Alapítványnak is az önzetlen segítségért. A berendezésre nagy szükségünk volt, reményeink szerint a jövőben az ultrahangos vágóberendezés segítségével még több gyermeket sikerül meggyógyítanunk ? mondta el a főigazgató asszony. Az ultrahangos sebészeti kés ? különleges vibrációs precizitásának köszönhetően ? képes arra, hogy a daganatot milliméteres pontossággal, sértetlenül távolítsa el az ép szöveti környezetből, így a beteg sejtek nem kerülnek be a leukémiás gyermekek véráramlatába, és nem terjednek tovább más ép szövetekre.

Az Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány 2003-as működése óta több mint 486 millió forintot adott át különböző gyermekonkológiai centrumoknak és családoknak. Az Alapítvány elsőrendű céljának tekinti, hogy hozzájáruljon a leukémiában szenvedő gyermekek gyógyulásához. A jelenlegi összeget mindössze négy hónap alatt sikerült összegyűjteni. Az Alapítvány anyagi segítségét számtalan nagylelkű magánszemély és társadalmi felelősségét érző cég adománya tette lehetővé. Az adományozáshoz nagymértékben hozzájárult a Szerencsejáték Zrt. nagylelkű felajánlása. Őket a sajtótájékoztatón Jánoska Andrea kommunikációs igazgató képviselte.

A Heim Pál Gyermekkórház Madarász utcai Hemato-onkológiai részlegénél heteken belül egy ? a legmodernebb technikát megtestesítő, ultrahangos sebészeti kés és az ezt támogató monitorrendszer kerül beszerzésre a 12 millió forintos támogatásnak köszönhetően. Az eszköz a leukémiás gyermekeknél nélkülözhetetlen az életveszélyes állapotok elhárításában, sikeres gyógyításuk érdekében. Az ultrahangos sebészeti kés ? különleges precizitásának köszönhetően ? képes arra, hogy a daganatot milliméteres pontossággal, sértetlenül távolítsa el az ép szöveti környezetből. Ez azért alapvető fontosságú, mert ily módon a beteg sejtek nem kerülnek be a leukémiás gyermekek véráramlatába, és nem lednek tovább más ép szövetekre.

Ennek a sebészeti szikének további különlegessége, hogy pengéjét vágás közben ultrahang hullámok vibráltatják, amellyel az orvos befolyásolni tudja a kés rezgésének fokát és a szövetroncsolás kiterjedését. Az ultrahangos szikét támogató monitorrendszer eközben ?követi? a útját; állandó visszajelzést ad a gyermek állapotáról. Az ultrahangos sebészeti módszer alacsony hőmérsékleten működik, ezáltal az egészséges szövetet nem károsítja.

Az erek azonnal összehúzódnak, így jóformán vérzés sem keletkezik a vágott felületen. Ez kiemelkedő jelentőséggel a leukémiás gyermekeknél, hiszen ők jóval vérzékenyebbek társaiknál. Esetükben egy komoly vérzés ? tekintve a daganatos szövetek bő erezettségét ? különösen veszélyes lehet, érzés hiányának köszönhetően a szövődmények kockázata is minimálisra csökken, az életmentő, ultrahangos sebészeti vágóműszer az agresszív kezelésekben részt vevő kémiás gyermeknél nélkülözhetetlen, hiánya a beteg életébe kerülhet.

Sajnos sebészek nem voltak az eseményen, de mint a főigazgató-asszonytól megtudtam, már elsajátították az eszköz használatát. Most írják ki a közbeszerzési pályázatot, de mivel ezt a műszert kevesen gyártják, a nyertes kiléte nagyjából behatárolható. Magyarországon van már hasonló a felnőtt-gyógyászatban, mivel a gyermekkórházak szűkös anyagi helyzete a beszerzést ritkán teszi lehetővé.

Szóljon hozzá!