ZETApress

hírportál

Bayer-adomány a gyermekkórháznak

Legmodernebb ultraszonográfiás vizsgálati eljárás bevezetéséhez nyújt segítséget a cég a gyermekhemofília kezelésében. A Bayer Hungária Kft. a Heim Pál Kórház alapítványának 2,2 millió forintot adományozott, mely összegből a kórház meg tudta vásárolni a legmodernebb ultraszonográfiás vizsgálatok elvégzéséhez szükséges ultrahang fejet.

A világon még kevés helyen folynak ilyen vizsgálatok, mert az eljárás igen újszerű. Magyarországon az első és egyetlen intézmény mostantól a Heim Pál Kórház ahol ilyen vizsgálatokat el tudnak végezni. A Bayer Hungária Kft. gyógyszeripari ágazata a Bayer Schering Pharma a legkorszerűbb ultraszonográfiás vizsgáló fejet adományozta a Heim Pál Kórház részére.

Bayer ? Együttműködő partner a gyógyításban

A Bayer Hungária Kft. gyógyszeripari anyavállalata a Bayer Schering Pharma jól ismert, megbízható partnere a klinikusoknak a mindennapi gyógyításban. Cégük nemcsak széles termék- és diagnosztikai portfólióját állítja a gyógyítás szolgálatába. Felelős vállalatként igyekszünk a lehető legtöbbet tenni a betegek jobb életéért. A Bayer Hungária Kft. a Heim Pál Kórház alapítványának 2,2 millió Ft-ot adományozott, mely összegből a kórház meg tudta vásárolni a legmodernebb ultraszonográfiás vizsgálatok elvégzéséhez szükséges ultrahang fejet ? nyilatkozta Dr. Gerhard Waltl, a Bayer Hungária Kft. ügyvezető igazgatója.

A világon még kevés helyen folynak ilyen vizsgálatok, mert az eljárás igen újszerű. Magyarországon az első és jelenleg az egyetlen intézmény mostantól a Heim Pál Kórház ahol ilyen vizsgálatokat el tudnak végezni ? tette hozzá Dr. Harmat György, a Heim Pál Gyermekkórház főigazgatója.

A hemofíliás ízületi károsodás (arthropathia)

A gyerekek szeretnek futkározni, biciklizni, aktív, mozgással teli életet élni. Eközben előfordulnak apróbb balesetek, melyek egy egészséges gyermeknél legfeljebb néhány karcolást, apróbb horzsolásokat, zúzódásokat okoznak. A hemofíliás gyermekek számára azonban nagyobb a veszély.

A hemofíliás ízületi károsodás (arthropathia) a vérzékenységben szenvedők idült ízületi betegsége, az ismétlődő vérzések következtében jön létre. A vérzések két harmada a térd, boka és könyök ízületeit érinti. A vérzések, mind spontán, mind apróbb traumák által jönnek létre, és gyakoriságuk függ a gyermek véralvadási faktor szintjétől. A vérzések következtében a kiváló vas egy ízületi nyálkahártya gyulladást, synovitist indit el, aminek a következménye, hogy az ízületi nyálkahártya, a synovia megvastagszik, bővérűvé válik és elősegíti az ismételt vérzések kialakulását.

A vérzések következtében pedig porc, illetve porcalatti, subchondrális csontkárosodás lép fel. Az elmúlt években a megelőzés (profilaxis) és az otthoni kezelés hatására a vérzések száma jelentősen csökkent és az ízületi elváltozások előfordulása is ritkább. A Manco-Johnson vizsgálat azonban megmutatta, hogy a vérzések egy része tünetmentesen (szubklinikailag) zajlik és ez a szubklinikai vérzés az izületi elváltozások kialakulásához vezet.

Az irodalmi adatok alapján az ultraszonográfiás vizsgálat alkalmas arra, hogy az izületi folyadékról, az ízületi nyálkahártya vérbőségről (synovia hyperemia-ról ) és a porc állapotáról felvilágosítást adjon. A vizsgálat tehát az elváltozások korai stádiumában a legértékesebb. A vizsgálat nagy előnye az MRI vizsgálathoz képest, hogy nem kell a gyermeknek nyugtatót adni, és az eljárás is lényegesen költséghatékonyabb. Ennél fogva kiválóan alkalmas arra, hogy nyomon kövessük a korai ízületi elváltozásokat.

Szóljon hozzá!