ZETApress

hírportál

Bayer a férfiak egészségéért

Országos szűrőkampányt indít a gyógyszercég. A Bayer Hungária Kft. Általános Medicina üzletága júniusban országos szűrőkampányt indít férfiaknak. A Bayer a férfiak egészségéért 2009. elnevezésű programban Budapesten és 12 nagyvárosban, ipari parkok, nagyüzemek dolgozóit várják ingyenes vércukor-, vérnyomás-, koleszterinszint-mérésre, testtömeg-index meghatározásra és urológiai konzultációra ? tudtuk meg a tegnap esti sajtótájékoztatón. A gyógyszercég a programmal a szív- és érrendszeri betegségek és az egészségtelen életmód közötti összefüggésre, valamint a prevenció fontosságára is szeretné felhívni a figyelmet.

Riasztó statisztikák

Egy, Nyugat-Európa 17 országában végzett felmérés szerint a főbb megbetegedések kialakulásnak esélye nagyobb a férfiaknál, mint a nőknél. A tipikus ?férfiéletmód?, a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, a helytelen táplálkozás miatti túlsúly és a hasi zsírlerakódás növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Amint arra a kutatás rámutat, a helyzetet rontja, hogy a férfiakra jellemző a halogató attitűd, vagyis egészségügyi problémák felmerülésekor nehezebben, sőt sok esetben egyáltalán nem fordulnak orvoshoz.

A hazai statisztikai adatok arra hívják fel a figyelmet, hogy a magyar férfiak fokozottan veszélyeztetettek. A halandósági mutatókból kiderül, hogy előreláthatólag rövidebb ideig élnek, mint a nők: míg 2006-ban Magyarországon a nők születéskor várható élettartama 77 év volt, a férfiaké 66 év. Ugyanakkor az elmúlt 25 évben a munkaképes korú, azaz a 25?64 éves férfiak halandósága Magyarországon nem változott, miközben az EU többi tagországában a halandóság átlagosan 30 százalékkal csökkent. Hasonlóan riasztó, hogy a magyar lakosság 60 százaléka küzd súlyproblémákkal, 37 százalék túlsúlyos, 23 százalék elhízott.

A halálozási okok több mint felének hátterében keringési betegségek állnak, melyek szorosan összefüggnek a helytelen életmóddal. A dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, az egészségtelen táplálkozás, az elhízás, a túlterheltség és a stressz növelik a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a zsíranyagcsere-zavar, a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

Egyedülálló kampány ? Elkötelezettség a prevencióban

A Bayer Hungária Kft. Általános Medicina üzletága által meghirdetett kampány több szempontból is egyedülálló. Kifejezetten férfiaknak szóló szűrőprogram eddig nem volt Magyarországon, pedig napjainkban mind több szó esik az egészségtudatos életről és a betegségmegelőzés fontosságáról. A férfiak azonban jellemzően nem járnak szűrésre, nem úgy, mint a nők, akik számára ez szinte természetes.

Nem csupán az elfoglalt, ám életmódjuk és koruk miatt veszélyeztetett férfiak megelőző jellegű szűrését tűztük ki célul, a kampány a prevenciós szemléletmód minél szélesebb körű elterjesztéséről és a magyar férfilakosság egészségtudatosságra neveléséről is szól. Szeretnénk felhívni az erősebbik nem figyelmét arra, hogy 40 év felett minden férfinak tanácsos lenne szűrővizsgálatra mennie, illetve arra, hogy dolgozó férfiként, családfenntartóként, fokozottabban figyeljenek egészségük megóvására, és bármilyen figyelmeztető tünet esetén mielőbb forduljanak orvoshoz ? mondja Pill Anikó projektvezető.

Ha egy betegséget időben felismerünk és kezelünk, jelentősen csökkenthető a későbbi szövődmények rizikója. A prevenció tehát hosszú távon javíthat a magyar férfiak halandósági mutatóin ? emelte ki Horváth Győző, a Bayer Hungária Kft. Általános Medicina üzletágvezetője, majd hozzátete: ? A statisztikák ismeretében fontosnak tartjuk, hogy kampányunkban rávilágítsunk a halálokok statisztikájában élen álló szív- és érrendszeri betegségek és az egészségtelen életmód összefüggéseire. Ugyanakkor arra is felhívjuk a figyelmet, hogy az eredményes megelőzés és kezelés érdekében elengedhetetlen a komplex orvosi megközelítés és a társszakmák együttműködése.

Bayer ? Együttműkő partner a gyógyításban és a kutatásban

A Bayer Hungária Kft. gyógyszeripari anyavállalata a Bayer Schering Pharma jól ismert, megbízható partnere a klinikusoknak a mindennapi gyógyításban. Ennek is köszönhető, hogy több orvosi szakmai szervezet a program mellé állt, így a Magyar Kardiológusok Társasága, a Magyar Hypertonia Társaság, a Magyar Diabetes Társaság, a Magyar Urológusok Társasága, valamint a Magyar Andrológiai Tudományos Társaság.

Cégünk nemcsak széles termék- és diagnosztikai portfolióját állítja a gyógyítás szolgálatába, szeretnénk tudományos kutatásainkkal is hozzájárulni a jobb élethez. Kampányunkat éppen ezért felméréssel is összekötjük. A szűrővizsgálatok anonim eredményeit összesítjük, így szeretnénk képet alkotni a programban részt vevő férfiak egészségügyi állapotáról ? szögezte le Gerhard Waltl a Bayer Hungária Kft. ügyvezető igazgatója.

Segítség az első lépés megtételéhez

Mivel a Bayer Hungária Kft. programjának célcsoportja az aktív férfilakosság, akiknek nincs idejük szűrésekre járni, Budapesten, valamint 12 nagyvárosban, ipari parkokban és nagyüzemekben szervezik meg a vérnyomás-, vércukorszint-, koleszterinszint-mérésből, a testtömeg-index (BMI) meghatározásából és urológiai konzultációból álló szűrővizsgálatokat. Ha valakinél bármilyen kóros értéket mérnek, javasolják szakorvos felkeresését. A páciensek kapnak egy tájékoztató füzetet, amelyben olvashatnak az egyes betegségekről és kockázataikról. A Bayer Hungária Kft. ezzel is szeretné ösztönözni a férfiak orvoshoz fordulási hajlandóságát. A program sikere esetén, a cég készen áll arra, hogy akár kistérségi szinten is kiterjessze a szűrést.

A Bayer HealthCare vállalat

A Bayer vállalatcsoport globális vállalkozás, melynek alapvető szakterületei az egészségügy, a táplálkozástudomány és a high-tech anyagok. A németországi Leverkusenben található telephellyel rendelkező Bayer HealthCare a Bayer AG leányvállalataként az egészségügyi és orvostudományi termékek iparágának egyik vezető, innovatív cége a világon. A vállalat az Animal Health, a Bayer Schering Pharma, a Consumer Care és a Medical Care részlegek globális tevékenységeit fogja össze. A Bayer HealthCare törekvéseinek célja az ember és az állatok egészségét világszerte javító termékek felfedezése és gyártása. További információk oldalukon megtalálhatók.

A Bayer Schering Pharma

Vezető világpiaci helyet betöltő, szakosodott gyógyszeripari vállalat. Kutatási és üzleti tevékenységével az alábbi területekre összpontosít: diagnosztikus képalkotás, általános orvostan, szakorvoslás és nők egészsége. Innovatív termékeivel a Bayer Schering Pharma célja, hogy világszerte piacvezető szerepet töltsön be bizonyos szakterületeken. A Bayer Schering Pharma célja továbbá, hogy új ötletek hasznosítása révén hozzájáruljon az orvostudomány fejlődéséhez és törekedjen az életminőség javítására. További információk oldalukon megtalálhatók.

Jövőre vonatkozó megállapítások

Jelen írásunk tartalmazhat a Bayer Csoport, vagy alcsoportjai vezetősége által felvázolt aktuális feltételezésekre és előrejelzésekre alapuló, jövőre vonatkozó állításokat. Különböző ismert és ismeretlen kockázatok, bizonytalanságok és más tényezők a tényleges eredmények, a pénzügyi helyzet, a vállalat fejlődése és teljesítménye esetén a tényleges értékek és az itt leírt becslések között jelentős eltéréseket eredményezhetnek. Ezek között a tényezők között vannak azok, amelyeket a Bayer nyilvános jelentései tárgyalnak, melyek hozzáférhetők a Bayer weboldalán. A vállalat nem vállal semminemű felelősséget az ilyen, jövőre vonatkozó állításokkal, illetve a jövőbeli eseményekhez vagy fejleményekhez történő igazításukkal kapcsolatban. Bayer Hungária Kft. a Bayer minden üzletágával jelentős tényezője a világpiacnak. A Bayer Hungária Kft. a Bayer csoport minden tagját magába foglalja.

Bayer CropScience: A Bayer CropScience, melynek központja Monheimben, Németországban található, világelső a növényvédelmi iparágban.

Bayer HealthCare: A csoport legnagyobb tagja a Bayer HealthCare, melynek központja Leverkusenben található, kutatásokat végez, fejleszt, gyárt és olyan innovatív termékeket dob piacra, amelyek a betegségek megelőzésére, diagnosztizálására és kezelésére alkalmasak. Ebből adódóan a cég fontos szerepet játszik az emberek és állatok egészségének javításában.

A HealthCare üzleti csoport további divíziókat foglal magába: állategészségügyi termékek (Animal Health), vény nélkül kapható gyógyszerek (Consumer Care) és vényköteles gyógyszerek (Bayer Schering Pharma).

Bayer MaterialScience: Az innovatív és magas színvonalú anyagok vezető gyártója, amelyeket mindennapi életünk számos területén alkalmazunk. Az eladás jelentős része a világpiacon vezető pozíciót elfoglaló termékekből származik. Ennek az üzletágnak a legfőbb vevőköre: az autó- és építőipari, elektronikai, sport, csomagolási és egészségügyi technológiai szektorok vállalatai közül kerülnek ki. A Bayer Hungária Kft. mindhárom divíziót magába foglalja.

Szóljon hozzá!