ZETApress

hírportál

Elevenség és hiperaktivitás

Mit csináljunk több tízezer hiperaktív gyermekkel nyáron? 250-300 óvodáskorú és 60-72 ezer iskolás korú hiperaktív gyermek családja kezd rettegni. A hazai hiperaktív gyermekek és szüleik egyharmada nem is találkozik a megfelelő szakemberekkel életük során.

Tíz gyermek közül átlagban csak négy jut el a diagnózisig, de közülük is csupán kettő kap ellátást, szüleik még így is tanácstalanok maradnak. A szülőknek szóló célzott és speciális életvezetési tanácsokról senki sem gondoskodik. A nyári szünet nagy részét sok hiperaktív gyermek felügyelet nélkül kényszerül eltölteni, fokozott veszélyt jelentve önmagukra és környezetükre nézve. Mi a szülő feladata? ? tehetjük fel a kérdést.

Okok a nyári aggodalomra

Mivel a tanév 10 hónapjában megszokott napi szokásrend teljesen felborul a nyári szünet alatt, ezért a hiperaktív gyermekek a már meglévő minimális rutinjukat hamar elvesztik, fokozottan válnak veszélyeztetettekké, megnő a baleseteik kockázata, lakó- és gyermekközösségekből kirekesztődnek. Szüleik már a nyári szünet előtti hetekben egyre tanácstalanabbak és stresszesebbek. Nem vehetnek ki tízhét szabadságot, már pedig gyermekeik napi 25 órás menedzsmentet igényelnek. A lakókörnyezetük, a rokonok fokozott visszautasításával kell számolniuk. A nyári szünet során a hiperaktívak szétesnek, a nyár végére viselkedési szokásaik szélsőségesekké válhatnak, pedig szeptemberben új óvodai- és iskolai év vár rájuk.

Van megoldás

Az Eleven Team szakértői olyan gyűjteményt állítottak össze, mely valós ötleteket, tanácsokat és nyári túlélő megoldásokat tartalmaz a hiperaktív gyermekek szülei, családjai számára. A Nyári túlélő kalauzhoz ingyen juthatnak hozzá az érintett szülők május 25-től 29-ig a Stefánia út 61-beli Eleven Team Tréningközpontban, vagy kérhetik ezt e-mailen is.

Ugyanekkor tájékoztatást nyújtanak azokról a speciális Eleven nyári programokról, melyeket kifejezetten a 5-13 éves hiperaktív gyermekeknek szerveznek az egész nyár során. Biztonságos és fejlesztő programjaikkal a képességeik szinten tartásáról is gondoskodnak. Ismerik azokat a módszereket, technikákat, mely kiszolgálják az eleven, pörgős gyermekek nyári szüneti igényeit, segítik szüleiket, családjaikat a nyári hónapokban is.

Az Eleven Team Alapítvány

Magyarországon az eleven, figyelmetlen gyermekek és családjuk élettere drasztikusan leszűkült. Ezért az Alapítvány célja a családok életminőségének, körülményeinek javítása, társadalmi integrációjuk segítése többek között különböző programok megvalósításával.

A szervezet szakemberei az Eleven Tudásháló nevű szakmai módszer kidolgozásával és alkalmazásával megtanítják a gyermekeket és környezetüket arra, hogyan tudják a figyelem nehézségeiket a mindennapokban uralni, és akár csúcsteljesítményeket is elérni. Különböző tréningek és szabadidős programok során feltérképezik és továbbfejlesztik a gyermek sikerteljesítményeit, mert felnőttkorban ezekkel a képességekkel lesz a legnagyobb esélye a munkaerőpiacon való érvényesülésre.

Az Eleven Team Alapítvány szakemberei folyamatosan tájékoztatják a figyelemzavaros-hiperaktív gyermekek családjait azokról az egyéni és társadalmi folyamatokról, következményekről vagy eredményekről, amelyek segíthetik őket a mindennapokban.

Szóljon hozzá!