ZETApress

hírportál

Hemofíliás demonstráció

Életben maradásukért küzdenek és demonstrálnak a Hepatitis C vírussal megfertőzött Hemofíliás betegek a Parlament előtt, a Kossuth téren ma délután. A Hemofiliások Baráti Körének több száza fős tagsága arra szeretne választ kapni, mikor gyógyulhatnak meg a Hepatitis C fertőzöttségükből, mivel a teljes gyógyulás reményét, következésképpen az életben maradást jelentő új terápiák már léteznek?

Magyarországon a Hepatitis C vírusfertőzésben szenvedők túlnyomó többsége az egészségügyi beavatkozások (vér transzfúzió, műtétek) során vált fertőzötté. Az 1993 előtt született hemofíliás betegek is az egészségügyi beavatkozások áldozataiként, az állam hibájából váltak Hepatitis C Vírussal fertőzötté. 20-30 év leforgása után ma már a HCV ? az alapbetegségük mellett ? májzsugor, illetve májrák kialakulásával fenyegeti sokukat.

Idén két fiatal sorstársuk, Vígh Tibor (?38) és Józan Ferenc (?39) vált a hepatitis C fertőzés áldozatává. Gyermekeik, feleségük, családjuk, és barátaik mellett, a betegtársaik is mély fájdalommal gyászolják őket. Mindenszentek napja alkalmából rájuk emlékeznek a sorstársak a Parlament előtt a Kossuth téren. Értük gyújtanak gyertyát, de imájukban az élőkről is megemlékeznek. Könyörögnek, kérnek, követelnek: Most, hogy az orvostudomány jóvoltából új esélyük van, a vírustól való megszabadulásra ne hagyják őket meghalni a döntéshozók!

Közel 400 olyan hemofíliás, Hepatitis C vírussal megfertőzött beteg várakozik évek óta új gyógyszer bevezetésére, akik a jelenleg elérhető terápia ellenére nem gyógyultak meg. Ők közvetlenül életveszélyben vannak, hiszen azoknál a pácienseknél, akiknek a szervezetében a vírus hosszú időn át jelen van, nagy az esélye a májzsugor, valamint májrák kialakulásának is. Nem csak a hemofíliás betegek számára jelenthet új esélyt, ha új kezelési lehetőséghez jutnak. Magyarországon megközelítőleg 3000 olyan Heptatitis C vírussal fertőzöttet tartanak nyilván, akiket a jelenleg rendelkezésre álló gyógyszerekkel nem tudtak meggyógyítani orvosaik.

A Hemofíliások Baráti Köre összefogásra kéri a VIMOR Egyesületet, hogy közös ügyük érdekében, közös fellépésükkel egymást erősítve harcoljanak az új gyógyszerekhez való hozzáférés lehetőségének megteremtéséért. A Hepatitis C vírus ellen közvetlenül ható, proteáz-gátló gyógyszereket egy éve törzskönyvezte az európai, valamint a magyar gyógyszerügyi hatóság. Ugyanakkor ? számos európai és szomszédos országgal ellentétben ? ezek a gyógyszerek Magyarországon a betegek számára nem elérhetőek, mivel finanszírozásuk, illetve társadalombiztosítási támogatásuk hazánkban nem megoldott.

Az új, közvetlenül a Hepatitis C vírus ellen ható gyógyszerek a korábbi kezeléshez adva ugrásszerűen növelik a teljes gyógyulás esélyét olyan betegeknél is, akiket a korábbi terápiás lehetőségekkel nem lehetett meggyógyítani. Az új gyógyszerek hatékonyságát a gyakorlati tapasztalatok, klinikai vizsgálatok és a gyógyszerek számára több országban átadott szakmai kitüntetések bizonyítják.

A néma gyilkosként ismert Hepatitis C Vírus társadalmi státustól, anyagi helyzettől, életkortól, egészségi állapottól függetlenül mindenkire veszélyt jelenthet. Egyetlen módja van, hogy honfitársainkra leselkedő továbbfertőződés veszélyét csökkentsük, ha a megfertőzötteket meggyógyítják ? bízik segítő szándékukban Csuja László, a Hemofíliások Baráti Köre elnöke.

Szóljon hozzá!