ZETApress

hírportál

Melyikük gusztustalanabb?

A minap egy nagy testű kutyával szállt be valaki a metróba. A derék négylábú lihegett, nyála a padlóra folyt. ? Miért tűri, hogy kutyája a jármű padlójára köpködjön? Ez nem csak gusztustalan, de fertőzhet is! Belelépünk, és a cipőnkön hazavisszük a kórt ? háborgott az egyik utas.

Nem vitatom szavait, de az emberek viselkedését se hagyjuk szó nélkül! Az utasok zöme a markába hapcizik a metrón és a villamoson, utána meg a taknyos kezével kapaszkodik, s váladékával beszennyezi a járművet, terjesztve ezzel a kórt. Nem fújja, hanem szívja az orrát, s az ujjával nyomkodja, hogy le ne csöppenjen valami. Ha végre a zsebébe nyúl, nem a zsebkendőjét húzza elő, hanem a mobiltelefonját markolássza, s azon nézi idegesen az időt. Eszébe sem jut, hogy a szívás helyetti orrfúvással átjárhatóvá tenné légutait.

A rendszeres orrfúvástól a közérzete is javulna. Nem kéne idegességében nyitogatni az ablakot, bedugult orrával ettől sem fog friss levegőhöz jutni, csak az utastársait zavarja vele! Nem kéne tátott szájjal lihegnie, s nem kéne utastársainak a szájában forgatott rágógumiját nézniük. Akkor sem teszi a szája elé a kezét, ha ásít, vagy köhög, s ezzel szétszórja a bacijait, ez pedig a nyáladzó kutyánál is jóval fertőzőbb és gusztustalanabb! A szerteszét tüsszögőt-köhögőt viszont csak akkor figyelmeztessük, ha az ebből fakadó konfliktusban meg is tudjuk védeni magunkat! Könnyen előkerülhet ilyenkor a zsebkendő helyett a kés, s a segítség sokszor csak későn érkezik!

Szóljon hozzá!