ZETApress

hírportál

Beszélő linux

A Fehér Bot Napja alkalmából megjelent a beszélő Linux legújabb 3.0 kiadása. Az Informatika a látássérültekért Alapítvány fejlesztéseként megjelent a beszélő Linux kiadás legújabb változata, a BeLin 3.0 verziója. Az ingyenesen hozzáférhető beszélő Linux az elmúlt évek során egyre népszerűbbé vált a látássérült emberek körében – tudtuk meg Sebestény Katalintól.

Jelentőségét és társadalmi hasznosságát 2009-ben az IT Business szaklap Leadership Award díjjal ismerte el. A BeLin fejlesztői ? Hammer Attila, vak informatikus vezetésével ? minden évben számos innovatív megoldással örvendeztetik meg a felhasználókat. A 2012. évi Fehér Bot napja alkalmából megjelent kiadás legfontosabb újdonsága, hogy a vak emberek által használt – számítógépekhez csatlakoztatható – Braille kijelzőkön minden szöveget a magyar Braille helyesírás szabályai szerint jelenít meg. Jelentőségét másfelől az adja, hogy ezt a képességet minden nyílt forráskódú program, amely támogatni kívánja a pontírást olvasó vak felhasználókat, a jövőben át tudja majd venni.

A tavaly kiadott, nagy népszerűségnek örvendő BeLin ECDL-tananyag is átdolgozásra került a BeLin 3.0 kiadásnak megfelelően. A tananyag eleget tesz az Európai számítógép-felhasználói tanúsítvány 2. modulja (operációs rendszerek) teljes követelményrendszerének. Ezáltal lehetőséget ad a vak és gyengénlátó emberek számára az alapszintű számítógép-használati ismeretek otthoni vagy tanfolyami keretek között történő elsajátítására. A tananyag mindenki számára ingyenesen hozzáférhető az alapítvány honlapjának letöltés oldalán keresztül.

Az alapítvány reméli, hogy fejlesztő munkája révén egyre több vak és gyengén látó ember számára válik elérhetővé a számítógép-használat az ingyenesen hozzáférhető, akadálymentes Beszélő Linux kiadás felhasználásával. A BeLin 3.0 letölthető a BeLin 3.0 32 bites változat és a BeLin 3.0 64 bites változat hivatkozásokról.

Az Informatika a látássérültekért Alapítvány látássérült és látó munkatársainak közös célja, hogy az informatika eszközeivel segítsék a vak és gyengén látó emberek életét. A közhasznú nonprofit szervezet működése tizenkét évében már több mint ezerötszáz látássérült ember számára tette láthatóvá a világot számítógépek, valamint képernyőolvasó és képernyőnagyító szoftverek adományozásával. Az alapítványról bővebben idekattintva olvashat.

Szóljon hozzá!