ZETApress

hírportál

Gyógyszerészek Siófokon

A XXII. Gyógyszerészek Országos Kongresszusa október 11-14-e között (tegnaptól vasárnapig) a siófoki Hotel Azúrban kerül megrendezésre, a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége szervezésében. A kongresszus idén az alapellátást érintő kérdéskört járja be szakmai, gazdasági és jogszabályi oldalról ? derült ki a délelőtti sajtótájékoztatón.

A 4 napos rendezvény neves szakértői a hallgatóságot a legforróbb kérdéseken vezetik végig: egészségpolitika ? gyógyszerpolitika ? gazdaságpolitika; gyógyszerellátás szakmai, jogi és gazdasági környezet; egészség, gyógyszertár és gyógyszerelés menedzsment; gyakorló gyógyszerészet ? gyógyszerészeti innováció; gyógynövények ? farmakonok ? biotechnológia.

A szervezők célja, hogy konstruktív javaslatokat találjanak, hogy miként lehet a még meglévő gyógyszerészeti szakmai kompetenciát megóvni, fejleszteni, sőt az orvos elvándorlástól és kiöregedéstől is sújtott alapellátás támogatására is alkalmassá tenni. Különös figyelmet érdemel a megújuló gyógyszerészi gondozás, a patikák egészségszolgáltatóként való működtetése, vagyis a Semmelweis-terv gyógyszertári megvalósulása a prevenciós és terápiás utógondozás terén.

A kongresszus egyúttal az egészségszektor egységességét, egymás iránti megbecsülését is kifejezi, hiszen az ágazat minden területén ? kórházban, szakrendelőkben, gyógyszertárban, GYSE boltban, vagy gyártóként, nagykereskedőként ? dolgozó összes kolléga végső célja egy és ugyanaz: minél több egészségben eltöltött, boldog napot adni a családok kezébe. Ezt jeleníti meg az is, hogy 2012-ben a magyar gyógyszerészszakma és az egyik legnagyobb GYSE gyártó-forgalmazó, az SCA Kft. összefogott azért, hogy adományt gyűjtsön az ország vezető gyermekégés központját támogató Bethesda Alapítvány számára. Támogatási lehetőség az SCA. standjánál található.

Több előadás foglakozik a gazdasági válság azonnali következményeinek kivédésével, sőt a válság olyan kiaknázásával, hogy abból versenyképesebben kerüljön ki a szektor egésze. Külön jelentőségű ezért a fellendülés lehetséges útjainak feltárása, közte a gyógyszertári gondozás, a preventív egészség szolgáltatások, az e-HEALTH-ben, valamint a gyógyászati segédeszköz (GYSE) ellátásban rejlő, már rövid távon is kibontható lehetőségek végiggondolása is. Olyan egyszerű forrásbővítési javaslatokkal találkozhatunk, amik a beteg és a költségvetés kiadásait is csökkentik, mégis javítják a gyógyszerárak üzemeltetésének fenntarthatóságát.

Fentiekhez szorosan kapcsolódik a betegek egészséginformációhoz való joga, tájékoztatásukhoz, szükséges jogi keretrendszer modernizálása. Itt is cél, hogy minél kevesebb legyen a betegségben eltöltött idő: vásárlóból ne csináljunk beteget, enyhe eseteket lássuk el idejekorán, válasszuk a konkrét betegnek legmegfelelőbb eszközt/gyógyszert és használatukra készítsük is fel a beteget. A szervezők a gyógyszerész-társadalom egyik legrangosabb eseményére ezer gyógyszerész kollégát várnak, akik a szakmai programokon kívül 117 kiállító standját és a számos értékes szórakoztató programot is felkereshetnek majd.

Szóljon hozzá!