ZETApress

hírportál

Lelki egészségünk

A Lelki Egészség Világnapjáról a Mentális Egészség Világszövetsége kezdeményezésére 1992 óta emlékeznek meg minden év október 10-én, az idén 20. alkalommal. A depresszió: a globális krízis ? tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón, a Magyar Pszichiátriai Társaság (MPT) Hűvösvölgyi úti Székházában.

A világnapon több ország és szervezet, köztük a WHO, az Egészségügyi Világszervezet igyekszik felhívni a közvélemény figyelmét a mentális egészséggel kapcsolatos problémákra, nyílt vitákat kezdeményezve a mentális zavarokról, ezáltal elősegítve a megelőzésre és a betegségek kezelésére történő befektetéseket. Az idei Lelki Egészség Világnap fő témája a depresszió: a globális krízis, az elrejtett betegségteher.

A depresszió gyakori és súlyos mentális betegség, amely mindannyiunkat érint. Világszerte minden korosztályból több mint 350 millió ember szenved depresszióban. Számos további millió ember közvetetten érintett, ha közeli rokonok vagy barátok lesznek depressziósak. A depresszió okozta teher egyre növekszik és általában 50%-kal több nő szenved depresszióban, mint férfi. A legújabb tanulmányok szerint sok serdülő és fiatal felnőtt is depresszióban szenved. Tíz szülő nőből egy, vagy kettő tapasztalja meg a szülés utáni depressziót.

A depresszió a legjelentősebb mentális egészségi probléma az Európai Régióban. Hét ember közül egy szenved súlyos kedélybetegségben az élete során. Minden évben, mintegy a társadalom 7%-a szenved súlyos depressziótól. Ha a szorongást és a depresszió enyhébb formáit is hozzávesszük, akkor ez az érték legalább 25%. A depresszió különbözik más hangulati ingadozásoktól; két hétig, vagy annál is tovább tartó szomorúságérzet jellemzi és akadályozza a mindennapi tevékenységek elvégzését. A depresszió egyik legtragikusabb következménye az öngyilkosság. Majdnem egymillió ember követ el öngyilkosságot évente; nagy részük depresszióban szenved.

A depresszió a leggyakoribb oka a hosszú ideig tartó betegszabadságnak és a fogyatékosságnak. A depresszió teszi ki a mentális zavarok okozta betegségterhek legnagyobb részét, összesen mintegy 20%-ot a WHO Európai Régiójában, sőt 26%-ot az Európai Unióban. A depresszió egyedül felelős a fogyatékossággal leélt napok mintegy 15%-ért. Egyes országok, mint például Dánia és Hollandia, arról számoltak be, hogy a hosszú ideig tartó betegszabadságok és rokkantsági kifizetések közel 50%-ának oka a mentális zavarok, többnyire a depresszió.

A depresszió emeli a magas vérnyomás, szívinfarktusok, az agyvérzés és valószínűleg a rák kockázatát is. Ugyanígy a szív-és érrendszeri betegségek, a rák és a cukorbetegség a depresszió növekedését eredményezik. A depressziót megbízhatóan lehet diagnosztizálni és kezelni. A depressziót képzett egészségügyi szakemberek, mint például az általános orvosok és ápolók korán azonosíthatják. A legtöbb depresszióban szenvedő ember sikeresen kezelhető és térhet vissza normál produktív életéhez anélkül, hogy kórházi ápolásra szorult volna.

A depresszió ismert és hatékony kezelései közé tartozik a pszichoszociális kezelés és gyógyszerelés. Ugyanakkor az érintett személy és család aktív részvétele is nagyon fontos a depresszió kezelésében. Ugyanakkor jelenleg a depresszióban szenvedő emberek kevesebb, mint 50%-a (a világ legtöbb részén pedig kevesebb, mint 30%, és néhány országban kevesebb mint 10%) részesül megfelelő kezelésben.

A depresszió felismerése és a megfelelő segítség keresése az első és legfontosabb lépés a gyógyulás felé. A kutatások azt mutatják, hogy minél korábban kezdődik a kezelés, akkor az annál hatékonyabb, és minél hosszabb ideig vár egy beteg a terápia megkezdésére, akkor annál nagyobbá válhat a károsodás mértéke. A depresszió folyamatos megbélyegzése, stigmatizációja miatt sok ember nem jut megfelelő kezeléshez, a szégyen és a probléma letagadása, a szolgáltatások elérhetőségének hiánya, vagy ezek kombinációja miatt, mely hosszabb szenvedést és a fogyatékosságot eredményezhet.

A WHO válasza: Támogatja az országokat abban, hogy hozzáférhető, hatékony és megfizethető intézkedéseket hozzanak a mentális zavarok, beleértve a depresszió, megelőzése és kezelése területén. A WHO jelenleg dolgozik az Európai Mentális Egészségi Cselekvési Terven, mely 2013 szeptemberében készül el és kerül benyújtásra a tagállamok felé.

Szóljon hozzá!