ZETApress

hírportál

Borkóstoló a Sajtóházban

Péntek délután a MÚOSZ Életmód szakosztály tagjai borkóstolóra gyűltek a Vörösmarty utcai Sajtóház földszinti Mikszáth-termében. Témája: Jó bor is kell a jó egészséghez! A bemutatott borokról szakosztályunk tagja, Tóth Péter jogi doktor, etyeki borász gondoskodott.

A neszményi és az egyeki fehér-, valamint az egri rozé- és a villányi vörösborok bemutatása előtt a borkészítés rejtelmeibe nyerhettünk betekintést. Megtudtuk, hogy a bortervezés az év elejei metszéssel kezdődik. Nem mindegy, hogy két rügyre, vagy ötre metsszük a tőkét, mert két fürtöt ízletesebbre, ötöt kevésbé élvezhetőre tud felnevelni. Ha minőségi bort akarunk, kevesebbet termeljünk, ám ha nagyobb mennyiségre hajtunk, ez a minőség rovására megy!

Sokan írtak már a szüretről, a szőlő betakarításáról, de keveset olvastunk arról, mi zajlik a borospincében. Ezen nem is lehet csodálkozni, hiszen amíg forr lenn a bor, széndioxid szabadul fel, ezért életveszély lenne lemenni! Minden évben olvasunk ilyen tragédiákról. A borkóstolók ideális helyszíne sem a pince, hiszen ott viszonylag sötét van, s nekünk a kóstoláshoz minden érzékszervünkre, így a szemünkre is szükségünk van.

A kóstolást mindig a kitöltött bor szemrevételezésével, majd szaglásával kezdjük, s utána csak kis mennyiséget vegyünk a szánkba. A borversenyeken az ítészek nem is szokták ezt mindig lenyelni, hanem ki is köphetik. Persze az étteremben, egy borvacsorán ez nem megengedett, ott viszont az előttünk felbontott bor dugóját is megnézhetjük. A kóstolási sorrend szerint mindig fehérrel kezdünk, rozéval folytatjuk és vörössel ? és nem pirossal! ? fejezzük be. Ha a vörös után újabb fehéret akarunk fogyasztani, a visszakóstoláshoz átmenetként iktassunk közé egy rozét!

Fehér- és rozébort mindig szűk szájú, míg a vöröset bő szájú, öblös pohárból fogyasszunk, hogy az illatanyagok is jól kijöjjenek. Most a sajtosoktól sajtokat, a pékektől kifliket is kaptunk, ám előadónk ezért enyhe rosszallásának is hangot adott. A zsíros sajtok ugyanis bevonják ízlelőbimbóinkat, csökkentik ezáltal ízérzetünket, míg a szénhidrátok szájbeli bomlása miatt édes alapízt érzünk, melyhez képest a száraz borok savanyúnak tűnhetnek.

Állandó vitatéma borász körökben, hogy a rozét egy éven belül el kell-e fogyasztani, vagy több éven át is eltartható? A felszolgált Paptag rosé cuvée tavalyi évjárat volt, de Tóth doktor szerint a jól elkészített rozékat két-három év múlva is felbonthatjuk. Búcsúzóul meghívott mindnyájunkat etyeki pincéjébe, de hiába bólogattunk helyeslően többen is, Dr. Szalontai Éva, szakosztályunk elnök-asszonya nem reagált a felvetésre. Kár pedig, mert nem szabadna elszalasztanunk egy ilyen lehetőséget!

1 hozzászólás

  1. Köszönöm a tudósítást és azért majd kereshetünk időt a borkóstolásra, Etyekre…