ZETApress

hírportál

Cordain válasza

Tavaly a Jaffa Kiadó gondozásában megjelent két könyvet is bemutattunk, mely az egészséges ételeinkről, a paleolit táplálkozásról szólt. Most újabb könyvük jelent meg a témában Loren Cordain: Paleoliot válasz címen ? tudtuk meg Megyeri Zsuzsa Dórától.

Ugyan ki ne szeretne választ kapni a kérdésre: hogyan fogyhatunk le, töltődhetünk fel és fiatalodhatunk meg mindössze hét nap alatt? Loren Cordain, a paleolit életmód koncepciójának elismert szaktekintélye legújabb könyvében elárulja a titkot, melyet nem csupán személyes tapasztalatai, hanem három évtizedes kutatói munkássága is hitelesít.

A szerző többek között rávilágít arra, hogy a napjainkban leggyakrabban előforduló krónikus megbetegedések zöme egy egyszerű életmódváltással elkerülhető volna, hiszen e betegségek javarészt azért fenyegetik civilizációnkat, mert mostani életmódunk gyökeresen eltér attól az ősi, genetikailag kódolt rendszertől, amelyhez a testünk egykor alkalmazkodott. Így történhet, hogy egyes bennszülött populációk tagjai, akiknek semmiféle kapcsolatuk nincs a civilizált nyugati világ polgáraival, hírből sem ismerik a túlsúlyt, az agyvérzést, a magas vérnyomást, a szív- és érrendszeri megbetegedéseket, a kettes típusú cukorbetegséget vagy a pattanásos bőrt?

Cordain a legújabb kutatási eredményekkel és meggyőző érvekkel támasztja alá az állításait, miközben részletes magyarázatokkal is szolgál. Hétnapos étrendmintájával kapaszkodót nyújt a kezdő, és ötleteket a haladó paleósoknak. Egy biztos: ha fokozott odafigyeléssel betartjuk az általa javasolt alacsony glikémiás indexű, omega-3 zsírsavakban gazdag, fehérjedús étrendet, elbúcsúzhatunk a felesleges kilóinktól, a rossz közérzetünktől, ugyanakkor sokat tehetünk általános egészségi állapotunk javításáért is. Ez pedig talán megér egy próbát, nem igaz?

Szóljon hozzá!