ZETApress

hírportál

Klubdélután az Aranytízben

A HER2 Klub őszi klubtalálkozója volt ma délután 15 órakor Helyszín: Aranytíz Kultúrház III. emeleti Tolnay Klári Színháztermében, az V. kerületi Arany János utca 10-ben. Dr. Vasváry Artúrné, a HER2 Klub tiszteletbeli elnöke és Kovács Zsuzsa gyógyult betegtársuk, a klub háziasszonya kedvessége, lendülete garantálta a mindig kellemes légkört.

Érdekes programokkal, hasznos ötletekkel és baráti közösséggel várta az érdeklődőket az emlőrákos nők és családtagjaik részére a Magyar Rákellenes Liga ernyőszervezeteként immár ötödik éve működő HER2 Klubja. Rendezvényeiket háromhavonta tartják a nívós Aranytíz Művelődési Központban. A komoly megbeszélések, szakmai előadások mellett minden alkalommal az évszaknak megfelelő kézműves foglalkozással, a HER2.hu honlap bemutatásával, gyorstalpaló web használati tanfolyammal, várják klubtársaikat, sőt a rendezvényeikre közkedvelt elismert gasztronómia szakemberek, előadó művészek fogadják/fogadták már el a meghívásukat, hogy előadásukkal, közreműködésükkel feledtessék a mindennapok gondjait, a betegséggel vívott harcot.

Mi is az a HER2? ? Ma már tudható, hogy az emlőrák nem egységes kórkép, inkább egy gyűjtőfogalom, több, egymástól jól elkülöníthető ráktípus tartozik ide. Abban az esetben beszélünk HER2-pozitív emlőrákról, ha a HER2-receptorok nagyon nagy számban fordulnak elő az emlőrák sejtjeinek felszínén. Minden ötödik emlőrák ide tartozik. A megsokszorozott HER2-receptorok különböző módszerekkel kimutathatók, így a HER2-pozitív emlőrákos esetek kiválaszthatók.

Új célzott terápia a HER2 negatív emlőrák kezelésére

Új, hatékony terápiás lehetőséget jelent áttétes emlőrákban a daganatok érképződésének és vérellátásának gátlása. A kezelés lényege, hogy a vérellátás gátlásával megakadályozhatjuk a daganat tápanyag- és oxigén ellátását, ami a daganat elsorvadásához vagy a továbbterjedés lassulásához vezet. A kemoterápiával együtt alkalmazott célzott érgátlás lehetővé teszi, hogy a korábbiakhoz képest jelentősen javuljon a betegek életminősége.

Klasszikus és modern biotechnológia

Klasszikus biotechnológia: olyan gyártási eljárást jelent, melyben valamilyen élő szervezet vagy annak alkotórészei végzik a termék előállítását. A modern biotechnológiai eljárásokban az ember által bizonyos célból genetikailag módosított élő szervezetek vesznek részt, melynek alapja a génsebészet, vagy más néven rekombináns DNS-technika (DNS-klónozás). Röviden ezt nevezik biohasonlónak.

A daganatos betegségek kezelésében több közismert eljárás szerepel: a kemoterápia, sugárterápia és a különböző sebészi eljárások, amelyek ma már többé-kevésbé a laikus emberek számára is ismertek. Az utóbbi években egyre inkább teret hódítanak az egyéb, ezektől eltérő hatásmechanizmusú kezelések, melyeket célzott terápiáknak vagy biológiai válaszmódosító szereknek nevezünk. Ezek közül is kiemelkedő fontosságúak a célzott biológiai gyógyszerek, melyeket biotechnológiai úton állítunk elő, nem a hagyományos gyógyszereknél jól ismert vegyi úton. Ahogyan egyre ismertebbé vált a kutatások eredményeképpen az egészséges és daganatos sejt belső szerkezete, eltérő viselkedése, egyre több olyan gyógyszert sikerült megalkotni, amely célzottan egy bizonyos káros sejtműködés ellen hat.

Az egyik első és manapság is egyik legsikeresebb új, célzott eljárás a HER2 pozitív emlődaganatok kezelésében a HER2 receptor ellenes monoklonális antitest volt, amely forradalmasította az emlődaganatos betegek gyógyítását. Mivel nem kemoterápia, kevesebb káros mellékhatás lép fel, így például sem hajhullás, sem vérképromlás nem várható. Elmarad az émelygés, ezért a betegek élete könnyebbé válik, a dolgok visszazökkenhetnek a normális kerékvágásba. A kezelés a műtétet, a kemoterápiát és a sugárkezelést követően általában egy évig tart, három hetes infúziókból áll, így könnyebb visszatérni a munka világába.

A biológiai gyógyszerek a személyre szabott gyógyítás jó példái, melynek lényege a megfelelő terápiát a megfelelő betegnek a megfelelő időben. A személyre szabott gyógyszerek olyanok, melyekről diagnosztikus eszközökkel meg tudják előre mondani, mely páciensek számára lesz előnyös, mely betegek számára semleges vagy egyenesen hátrányos azok alkalmazása. Ezek a gyógyszerek a tünetek helyett magát a betegség okát veszik célba, így eredményesebb, hatékonyabb, kevesebb mellékhatással járó terápiaként alkalmazhatóak. A személyre szabott gyógyszerek alkalmazása emellett az egészségügyi finanszírozók számára is előnyösebb, hiszen költséghatékonyabb és biztonságosabb, mint a hagyományos gyógyszerek, mivel ki tudja választani, kik azok a betegek, akiknél igazán hat.

Az utóbbi időben megjelentek az úgynevezett biohasonló készítmények, melyek a biológiai gyógyszerek követő készítményeinek tekinthetők. Ugyancsak biotechnológiai úton állítják elő őket, ám minőségben, biztonságban és hatásosságban csak hasonlóak az eredeti, már engedélyezett biológiai gyógyszerhez képest. Ennek oka, hogy a biológiai gyógyszereknél a termék lényege maga az eljárás, ezért a biohasonló gyógyszereknél a legkisebb eltérés a gyártási folyamatban a beteg számára jelentősen megváltoztatja a készítmény hatásosságát és biztonságosságát.

A hirtelen készítményváltás ? különösen egy hosszú távú kezelés során, mint például a daganatterápiában ? több veszélyt rejt, mint a kémiai gyógyszerek esetében. A biohasonló gyógyszerek és az eredeti készítmények indokolatlan cserélgetése ugyanazon beteg esetében elsősorban azért nem ajánlott, mert e szerek fehérjetermészetüknél fogva váratlan immunreakciókat idézhetnek elő, ami ronthatja a terápia hatásosságát. Éppen ezért a biológiai és biohasonló gyógyszerek egymással nem helyettesíthetőek.

Szóljon hozzá!