ZETApress

hírportál

Receptek a rák ellen

A rák ellen, az emberért, a holnapért Társadalmi Alapítvány munkatársai jövőre negyed évszázada végzett tevékenységük alatt azt tapasztalták, hogy sokkal többen gyógyulnak meg rákbetegségből, mint amiről a közvélemény tud. A holisztikus, egészségmegőrzést, gyógyulást segítő módszerek: táplálkozásterápia, mozgásterápia, pszichés segítségnyújtás és a segítséget kérő értő meghallgatása eredményes a rák elleni küzdelemben. A napokban jelent meg Kisa Judit dietetikus munkájaként az Egészségkonyha receptjeiből készült a 4 évszak reform receptjei ? című szakácskönyv, amely a sikeres 77 remek reform recept ? című könyv folytatása.

Az alapítvány 1985-ös létrejötte óta kiemelten hangsúlyozza, hogy a helyes táplálkozásnak mind a betegség megelőzésében, mind a gyógyulásban fontos szerepe van. Az egészség fenntartásához és helyreállításához szükséges, hogy táplálékunk tartalmazzon minden számára szükséges anyagot. A magyarországi lakosság daganatos halálozása a világon a legrosszabbak közé tartozik.

Két oxfordi epidemiológus, Ricard Doll és Richard Peto 1981-ben már kimutatta, hogy a tudatos és egészséges táplálkozással a daganatos halálozás mintegy 35-40%-os csökkentését lehetne elérni a betegség megelőzésének eredményeként. Azóta közlemények sokasága igazolta a táplálkozásnak a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát csökkentő, illetve növelő szerepét. Az Alapítvány immár 24 éve dolgozik a daganatos betegségek megelőzéséért, a betegek gyógyulásáért. Mindent elkövetnek programjaikkal, hogy felhívják a lakosság figyelmét az egészséges, teljes értékű táplálkozás fontosságára.

A programok alappillérjei

Bioélelmiszert a menzákon! ? Hangsúlyozottan felelősek vagyunk gyermekeinkért. A felnövekvő nemzedék hatalmas veszélynek van kitéve. A légkörben, a talajba és a vizekbe jutott mérgek mellett ma már az alapvető élelmiszerek vegyi szennyezettsége is egyre inkább fenyegeti gyermekeink egészségét. A Bioélelmiszert a menzákra! ? című kezdeményezésük célja, hogy Magyarországon mihamarabb törvény írja elő: a bölcsődékben, óvodákban és iskolákban vegyszermentes, kezeletlen alapanyagokból készített ételek kerülhessenek az asztalra. Pénzbeli támogatással járultak hozzá, hogy két budapesti óvodában a gyermekek élelmezése bioalapanyagokból készült ételekkel történjen.

Azzá leszel, amit eszel, azaz gondoltad volna ezt a tízóraidról? ? Budapest Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata az Iskolabüfé Évének nyilvánította a 2008/2009-es tanévet. Elhatározták, hogy a jövőben az önkormányzati fenntartású iskolák büféjében egészséges, tápláló, minden gyermek számára megfizethető biominőségű enni- és innivalókat árusítanak. Az Alapítvány az iskolabüfé éve program keretében felajánlotta, hogy a kerületben tanuló 5. osztályos általános iskolások (11 évesek) részére délutáni foglalkozásokon bemutatja, miből és hogyan készíthetnek a gyerekek tápláló és egyben olcsó finomságokat saját maguk számára, olyanokat, amelyeket otthon is könnyen és gyorsan össze tudnak állítani, és ezzel ki tudják váltani a gyorséttermek egészségtelen ennivalóit.

Egészségkonyha ? Mi jellemzi az egészségvédő étrendet? Milyen alapanyagokból és hogyan lehet egészséges, jóízű ételeket készíteni? Mit kerüljünk, és mit válasszunk, ha könnyen emészthető, de ugyanakkor tápláló ételre van szükségünk? Hogyan készítsük el ezeket? Főttet együnk vagy nyerset? Ilyen kérdéseket tettek fel nekünk daganatos betegek az évek során, s 2004-ben az Alapítványnak lehetősége adódott, hogy egy főzőiskolában tanfolyami keretek között válaszoljon a betegek kérdéseire és a tanfolyamon a főzés gyakorlatával is megismertesse az érdeklődőket. Az Alapítvány által szervezett tanfolyam célja, hogy a korszerű, egészségvédő és egészségmegőrző táplálkozás alapjaival ismertesse meg a hozzánk forduló embereket. A program lehetőséget kínál az egészségeseknek a reformtáplálkozással, daganatos betegeknek a gyógyító étrenddel való megismerkedésre.

A 2004-es indulás óta háromféle programmal várják az érdeklődőket. Tanfolyamot kínálnak Hogyan tovább? ? címmel azok számára, akik a daganatos betegségből történő gyógyulás során és azt követően is különös hangsúlyt fektetnek az étrendjükre. Kurzus készült Új utakon a táplálkozásban ? címmel azok számára, akik egészségük fenntartása érdekében szeretnének hasznos információkhoz és főzési tudnivalókhoz jutni.

Szinten tartó csoportjaikban, azok vesznek részt, akik a kezdő kurzust elvégezték és továbbra is szívesen foglalkoznak korszerű táplálkozási formákkal. Itt már a közös főzés örömére is hangsúly helyeződik, a résztvevők menüsorokat készítenek. Természetesen mindig adódnak aktualitások, vagy olyan alapanyagok, amelyekről ezen alkalmakkor szintén részletesen szó esik. A méregtelenítés, a böjt, az antioxidánsok, a fűszernövények, az otthoni receptújítások mindig új témával szolgálnak.

A tanfolyamokon mind a betegek, mind az érdeklődők megismerhetik a gabonafélék, zöldségek, gyümölcsök, a különböző fehérjék, zsiradékok, az ízesítőszerek helyét, szerepét, minőségét és mennyiségét az étkezésben, hatásukat a szervezet működésére. Megismerkedhetnek a szervezet és az ételek közötti kölcsönhatásokkal, és megtanulják a lehető legjobban ellátni szervezetüket tápanyagokkal. Az Egészségkonyha program keretében az évek alatt összegyűjtött és kipróbált receptekből megszületett a 77 remek reform receptkönyv, amelynek szerzője Kisa Judit dietetikus az Egészségkonyha program vezetője, a könyv az Alapítvány kiadásában jelent meg 2008-ban. A napokban követte ezt a 4 évszak reform receptjei ? című kiadvány.

Szóljon hozzá!