ZETApress

hírportál

Kezeljük a limfómát!

A limfóma az egyik legeredményesebben kezelhető daganatos betegség. A nyirokrendszer rosszindulatú daganata azonban eredményesen kezelhető betegség ? tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón, az Erzsébet téri Design Terminálon.

Ma Magyarországon a follikuláris és diffúz nagy B-sejtes limfomákon túl már a krónikus limfocitás leukemiás (CLL-es) betegek is hozzájutnak a legmodernebb célzott immunterápiához a kijelölt hematológiai centrumokban. Sajnos a későn, már előrehaladott állapotban szakorvoshoz kerülő betegek gyógyulási esélyei jelentősen csökkennek. Magyarországon évente körülbelül 2500 új beteget diagnosztizálnak. A betegszám növekedésének csak az egyik oka a diagnosztika fejlődése, kutatások azt mutatják, hogy az iparosodás velejárói ? így például a levegőszennyezés, a vegyszerhasználat ? is növelhetik a betegség kialakulásának veszélyét.

A diagnózis megállapítását késleltetheti, hogy a betegek többsége panaszmentes, vagy olyan tüneteket észlelnek, amelyek más betegségeknél is jelentkezhetnek. A leggyakoribb jelek: tartós vagy visszatérő láz, erős éjszakai izzadás, nem szándékos és jelentős fogyás, fáradékonyság, étvágytalanság és a nyirokcsomók megnagyobbodása. A nem nyirokcsomókból, hanem más helyről kiinduló limfóma a megbetegedett szervre jellemző panaszokkal jár, így például a gyomorban kifejlődő betegség hasi fájdalmakat, emésztési zavarokat, míg a mellűri limfóma köhögést, nehézlégzést okozhat. Az egyéni túlélési esélyét meghatározza, hogy a betegség mennyire kiterjedt, a tüneteket milyen stádiumban észlelik, és hogy a beteg mikor fordul orvoshoz.

A nyirokrendszer sejtjei, a limfociták (immunsejtek) minden szervünkben (pl. lép, csontvelő, tüdő, gyomor, máj, bélrendszer vagy néha az agy) megtalálhatóak, így nem csoda, hogy a tünetek is igen szerteágazóak lehetnek. A limfóma egyes altípusai leginkább a fiatal felnőtteket érintik, míg mások az idős korra jellemzőek.

A limfóma sokarcú betegség, mintegy hatvan alfaja ismert. A két fő típus az elsősorban fiatalokat érintő Hodgkin limfóma ? amelyet felfedezőjéről Sir Thomas Hodgkinról neveztek el ? és a non-Hodgkin limfóma. Utóbbi kategórián belül is megkülönböztetjük a lassan osztódó sejtekből kialakult limfómát, amelyet véglegesen meggyógyítani nem, csak hosszan tünetmentesen, egyensúlyban lehet tartani. A gyorsan osztódó sejtekből kialakuló ún. agresszív limfómák ugyanakkor időben felismerve sikeresen kezelhetőek. Ezek közül is a leggyakoribb a diffúz nagy B- sejtes limfóma. Ezeknek a betegeknek a kezelésében áttörést hozott a korszerű immun- és radioterápia, 40 százalékról 80 százalékra növelve a hosszú távú túlélés esélyét.

A WHO felosztás szerint a gyakran előforduló limfómák közé tartozik a myeloma multiplex, amelynek kezdeti tünetei szintén félrevezetőek lehetnek, mozgásszervi betegségre, csontritkulásra utalnak. Napjainkban többféle kezelés ismert, annyit viszont tudomásul kell venni a betegnek és a családnak, hogy a kezelés egyénre szabott, már csak azért is, mert nincs két egyforma limfómás beteg. A gyógyulási esélyük szintén más és más. Ha a betegséget frissen diagnosztizálták, ha a kór agresszív, illetve meghatározó, akkor eltérő a kezelés milyensége és a hogyanja. Akkor is, ha kiújult, ha indolens. Típusától, osztályától, a limfómás egészségi állapotától, életkorától is eltérő módon és szerekkel gyógyítanak.

A sugárkezelés akkor hatásos, ha a betegség a test néhány területére lokalizálódik. A nagy dózisú kemoterápia egy további kezelési lehetőség, és egyes betegekben hatásos lehet. Hátránya, hogy elpusztítja a csontvelőt, ami őssejt transzplantációval állítható helyre.

Szeptember 15-e: Limfóma Világnap 2012.

Ezen a napon a Föld szinte minden országában igyekeztek felhívni az emberek figyelmét erre a rejtőzködő, kevéssé ismert, rosszindulatú betegségre, a limfómára. A Magyar Rákellenes Liga immár 7. alkalommal rendezi meg a Limfóma Világnapot, azzal a céllal, hogy felhívja a közvélemény figyelmét erre a rejtőzködő betegségre! A kezdeményezés az Egyesült Államokból ered: 2004-ben a színész Rob Lowe hívta életre azzal a céllal, hogy orvosok, nővérek, betegszervezetek, betegek és családtagjaik összefogásával szervezzenek közös tájékoztató kampányt a limfómáról. 2006-ban már 20 ország csatlakozott a nemzetközi eseményhez.

Magyarországon a Magyar Rákellenes Liga karolta fel a kezdeményezést és az orvos szakma kiemelkedő szakértőit felkérve immár hetedik éve szervez betegtájékoztató, felvilágosító programot a Limfóma Világnap tiszteletére a betegségben érintettek és a közvélemény számára. A Limfóma Világnap a Magyar Rákellenes Liga megbízásából, a Roche (Magyarország) Kft, a Celgene Kft., a Kéri Pharma Csoport, a Janssen Cilag Kft. és a PET POZITRON Kft. támogatásával valósult meg, idén is a Daylight Kommunikációs Intézet szervezésében.

Szóljon hozzá!