ZETApress

hírportál

Vesegyógyászok a Gerbeaud Házban

Az International Federation of Kidney Foundations (IFKF) ? Vese Alapítványok Nemzetközi Szövetsége augusztus 22-e és 25-e között Budapesten tartja 13. Éves Konferenciáját a Gerbeaud Házban ? tudtuk meg a ma déli sajtótájékoztatón, az I. emeleti Díszteremben.

A négynapos nemzetközi konferencia célja, hogy áttekintse a nephrológia fejlődését és gondjait, összegezze a vese-alapítványok eredményeit, különös figyelmet fordítva a szervező ország vesegyógyászatának helyzetére és alapítványainak gondjaira, lehetőségeinek, nemzetközi együttműködéseinek feltárására. A konferenciára ? orvosoktól kezdve az egészségügyi szakembereken át a vesebetegekig ? a világ minden tájáról érkeznek résztvevők.

A konferencián valamennyi olyan szereplő megjelenik (alapítványok, betegegyesületek, betegek), akik a nephrológia területével kapcsolatban állnak. Mindez eddig soha nem látott komplex megközelítésre ad lehetőséget, a pszicho-nephrológiától kezdve a vesebetegek transzplantációján át a thai-chi betegtornáig.

A tudományos programot a Nemzetközi Bizottság dolgozta ki és lefedi a legfontosabb részterületeket. Középpontjában az IFKF-fel, azaz a vese alapítványok tevékenységével foglakozó előadások, szimpóziumok állnak. Ezek az új trendekről, a nefrológiai felfedezésekről, a Nemzetközi Vesenapról (World Kidney Day), valamint az IFKF jelenével és jövőjével foglalkoznak. Külön figyelem irányul a vesebetegségek megelőzésével, a betegek táplálásával és rehabilitációjával foglalkozó munkacsoportok aktivitására.

A magyarországi fejlődés elősegítésére egy Budapesti Nyilatkozat elfogadását és kiadását tervezik, melynek célja egy, a fenntartható fejlődést szem előtt tartó, a krónikus betegeket komplex ? azaz a lelki, a testi és az egyéni szükségleteket figyelembe vevő ? ellátórendszer kidolgozása. A konferencia az eddigi tapasztalatok alapján a rendező országban igen komoly hatással van a szakma, az egészségügyi hatóságok, a betegek és a társadalom együttműködésének alakulására és nagyban hozzájárul a veseelégtelenség, mint népbetegség fontosságának jobb megértéséhez, eredményesebb megelőzéséhez és a betegek rehabilitációjához.

Azok a tagszervezetek, amelyek korábban is részt vettek az IFKF konferenciáin és megértettek a betegség korai felismerésére és megelőzésére fókuszáló programok előnyeit, sikeres prevenciós programokat indítottak Ausztráliától Európáig, Japántól Dél-Amerikáig, Új-Zélandtól USA-ig a betegek és a társadalom javát szolgálva.

Magyarország elismert nephrologiai kutató és oktató központ számos egyedülálló és sikeres kezdeményezéssel, módszertani megközelítéssel, melyekről a kongresszuson részletesen beszámolnak majd szakembereink, megvitatják a betegek szerepét saját kezelésükben. Ez az egyszerű, jól bevált módszer igen hatékony eszköz, és segíti a korai idült vesebetegségben szenvedőket (CKD), hogy az egészségügyi szakdolgozókkal együttműködve eredményesen segítsék a vesebetegség előrehaladásának lassulását, a vesepótló kezelés szükségességi idejének kitolását. Ezzel az esetek akár 20-50%-ban sikerült lelassítani vagy csökkenteni a veseelégtelenség könyörtelen progresszióját. Az ilyen prevenciós programok különösen költséghatékonyak lehetnek a nagy népességgel rendelkező területeken.

A hazai vesealapítvány története

A nefrológia (vesegyógyászat) a gyakorlatban és a kutatásokban is hagyományosan erős hazánkban mindazok ellenére, hogy az 1970-es és 80-as években visszaesést tapasztalhattunk. Dr. Rosivall László már 1987-ben kezdeményezte a gyakorlati szabványok erősítését annak érdekében, hogy újjáélessze a nefrológiai fejlődést Magyarországon és a régióban. E cél érdekében megalapította a Magyar Vesealapítványt (HKF), de nem csak azért, hogy támogassa a nefrológiai fejlesztéseket hazánkban hanem, hogy letegye az alapkövét egy Közép- és Kelet-európai Regionális nefrológiai kutató és továbbképző központnak. Ez volt a második világháború után elsőként létrehozott egészségügyi vonatkozású állami, non-profit alapítvány. A HKF folyamatosan támogatta (és támogatja) az oktatást, a kutatást és a betegellátást Magyarországon és a szomszédos országokban.

Tudósok és klinikai nefrológusok kaptak meghívást, hogy fejlesszék a Nefrológiai Kutató és Oktató Központot Rosivall professzor, a Semmelweis Egyetem egyik vezetőjének felügyelete alatt. A program során jelentős számú fiatal nefrológust képeztek Magyarországon, illetve az Egyesült Államokban, Kanadában és Németországban a partner egyetemeken. A diplomások képzését magyar orvosok vállalták. Számos külföldi egyetem lépett be a programba és építettek ki munkakapcsolatot a HKF és a Semmelweis Egyetem nefrológiai fejlesztésének támogatására. Több fiatal magyar orvos kapott speciális képzést a torontói egyetemen majd tért vissza Magyarországra, hogy karriert építsen a tanítás, a kutatás és a klinikai gyakorlat területén.

A HKF ösztöndíjas támogatással vállal szerepet a graduális és posztgraduális (PhD) képzésekben a Semmelweis Egyetemen, valamint az orvos továbbképzési programokban. A HKF ösztöndíjasai jelentős számú és értékű publikációt tudnak már maguk mögött. Az elmúlt időszakban több mint 20-an végezték el a Nefrológiai PhD programot a Semmelweis Egyetemen a HKF támogatásával. Az alapítvány adománygyűjtésben is aktív, különféle berendezések megvásárlásával támogatja a magyar és más regionális kutatóhelyeket és a klinikai osztályokat.

Szóljon hozzá!