ZETApress

hírportál

Mérjen és éljen!

Az Erős Antónia által létrehozott Egy csepp figyelem Alapítvány elindította tavaszi kampányát. A fő téma az úgynevezett 2-es típusú diabétesz, amely akár 7-800 ezer embert is fenyegethet Magyarországon. A betegek egy része nem tudja, hogy érintett, és magasabbak a vércukorértékei a normálisnál miközben semmilyen különösebb tünetet nem tapasztal magán, ezért nem is fordul időben orvoshoz ? derült ki a mai sajtótájékoztatón, ahová Vígh Alex is ellátogatott.

Nekik segíthet az Alapítvány egyrészt a patikai vércukorszint méréssel, amely ma már több mint 700 narancssárga felkiáltójeles gyógyszertárban elérhető jelképes összegért, valamint egy a rövidesen induló országos road show-val, ahol ingyenes szűréseket biztosítanak a szakemberek. Ugyanakkor a már felfedezett 2-es típusú cukorbetegekhez is szól a kampány. Ők általában túlsúlyosak vagy elhízottak, keveset vagy egyáltalán nem sportolnak, egészségtelenül táplálkoznak, és nagyon ritkán ellenőrzik vércukorszintjüket. Nemrég bemutattuk a számukra kidolgozott új gyógyszereket.

Egy részüknek elegendő a szigorú diéta, másoknak tablettás-, vagy akár inzulinkezelésre van szükségük ahhoz, hogy rendben tartsák vércukorszintjüket, ami létfontosságú a szövődmények elkerüléséhez, megelőzéséhez. A 2-es típusú diabétesz a helytelen életmód következménye, nagyon lassan, akár évek alatt alakul ki, nincsenek különösebb tünetei, és többnyire idősebb életkorban jelentkezik, ezért is nevezik időskorinak is. Az utóbbi évtizedben azonban egyre gyakrabban fedezik fel gyerekeknél, akik saját életmódjuk áldozatai.

Elindult egy új portál

Az Egy csepp figyelem Alapítvány ebben az évben arra hívja fel a figyelmet, hogy a 2-es típusú cukorbetegeknek négy alapvető szabályt kell követniük: naponta kellene mozogniuk, ami lehet félórás tempós séta is. Egészségesen kell táplálkozniuk, ügyelve a megfelelő arányokra és szénhidrát bevitelre. Többnyire zöldség, gyümölcs, fehér húsok, teljes kiőrlésű péksütemények, zöldség- és gyümölcslevek, magvak legyenek az étrendben elkerülve a finomított cukrokat tartalmazó élelmiszereket, mint a kekszek, sütemények, szénsavas cukros üdítők, stb.

Legalább háromhavonta orvosi ellenőrzésre kellene járniuk, és dietetikai tanácsadáson részt venniük és a mostani gyakorlat helyett, miszerint csak elvétve ellenőrzik vércukorszintjüket, sokszor csak az orvosnál! Rendszeresen ellenőrizni vércukorszintjüket otthoni vércukormérővel, de időnként ellenőriztethetik narancssárga felkiáltójeles patikában is, ahol tanácsokat is kapnak.

Az Alapítvány mindehhez segítséget is nyújt. Egyrészt elindult a vadonatúj egészségügyi portál. Ezen a cukorbetegségről, a magas vérnyomásról, a koleszterin problémákról is kaphatnak információkat, orvosoktól kérhetnek tanácsot, értesülhetnek a legfrissebb egészségügyi hírekről, játékokban vehetnek részt és megkereshetik a lakóhelyükhöz legközelebb eső narancssárga felkiáltójeles patikát is.

Másrészt május 16-án indul a SPAR Magyarország kft és az Egy csepp figyelem Alapítvány országos INTERSPAR Road Show-ja, amely fél éven keresztül az ország húsz nagyvárosában lesz jelen szórakoztató programokkal és ingyenes egészségügyi szűrésekkel, sorsolásokkal. A nagyvárosokban lévő INTERSPAR hipermarketeknél hétvégenként bárki megméretheti majd egyebek között vércukrát, vérnyomását, és elsősorban a 2-es típusú cukorbetegekre gondolva az Alapítvány Roche vércukormérőket és Omron lépésszámlálókat is sorsol minden helyszínen. Eközben színpadi programok és egészséges élelmiszerek is várják majd az érdeklődőket.

2-es típusú diabétesz veszély

Már gyerekek is vannak a többszázezer érintett között Magyarországon, akiknek változtatniuk kell életmódjukon. Az Erős Antónia által létrehozott Egy csepp figyelem Alapítvány az úgynevezett 2-es típusú cukorbetegekre hívja fel a figyelmet ezekben a hetekben. Körülbelül félmillió embernek kell a diabétesz kettes típusával együtt élnie, és akár még egyszer ennyien lehetnek azok, akik bár érintettek, nem tudnak róla.

Mit kell tudni a 2-es típusú diabéteszről?

A cukorbetegségnek ezt a fajtáját nevezik még felnőttkori; vagy nem inzulinfüggő diabétesznek is. A betegség alapja az, hogy a szervezet által termelt inzulin nem tudja a vércukorszint-csökkentő hatását megfelelően kifejteni, ezért a vércukorszint a normális fölé emelkedik. Mivel ennek nincs különösebb tünete, a beteg évekig élhet magasabb értékekkel anélkül, hogy tudna a betegségéről. Általában 30 éves kor felett alakul ki, innen ered az első elnevezés.

Sajnos ma már egyre több fiatalabbat, sőt gyerekeket is érint a betegség a nem megfelelő életmód miatt. Egyre több gyerek válik kettestípusú cukorbeteggé az egész világon azért, mert elhízott, nem mozog, és egészségtelenül táplálkozik. Így tehát nem nevezhetjük egyszerűen felnőttkorinak. A cukorbetegségnek ezt a fajtáját szájon át szedhető gyógyszerekkel, diétával kezelik, de mivel ma már nem ritka az inzulinkezelés sem kettestípusú betegeknél, nem nevezhetjük teljes nyugalommal nem inzulinfüggőnek sem.

Hogyan kezelhető és megelőzhető-e? Ugyanazokkal az eszközökkel kezelhető, amelyek a megelőzést is segítik: egészséges táplálkozás, naponta végzett testmozgás, rendszeres vércukormérés. Aki már érintett, annak ajánlott otthon is mérni a vércukrát, nem csak az orvosnál.

Ha nincsenek tünetei, mégis hogyan derülhet ki?

Ha valaki túlsúlyos vagy elhízott, keveset vagy egyáltalán nem sportol, ülőmunkát végez, vérnyomás- és/vagy koleszterin problémái vannak, előfordul a családjában cukorbetegség, vagy terhessége alatt cukorbeteg volt, akkor ajánlatos évente legalább egyszer, 40 éves életkor fölött évente kétszer ellenőriztetni a vércukorszintjét. Ezt a nap bármely szakában megteheti a narancssárga felkiáltójeles patikákban, ahol jelképes összegért bárki megméretheti a vércukrát. Ma már 700 ilyen patika van az országban, amelyeknek listája megtalálható az Egy csepp figyelem Alapítvány honlapján. További információ a 06-30-249-6288 mobilszámon kapható.

Csonka András az egészséges sztár

Az Egy csepp figyelem Alapítvány programjaihoz elsőként csatlakoztak azok a sztárok, akik tavaly megmérették egészségügyi értékeiket, és részt vettek a Ki a legegészségesebb magyar sztár 2008 versenyen. Az Alapítvány szakemberei a szűrési eredmények és az életmódra vonatkozó válaszok alapján Csonka Andrást (RTL Klub) díjazták. Két különdíjat is átadtak: Németh Lajosnak (TV2) és Rékasi Károlynak (Barátok Közt), akik szintén sokat tesznek az egészségükért. Az Egy csepp figyelem Alapítvány tehát folytatja 2005-ben megkezdett programjait, amelyekre mindenkit szeretettel várnak.

Szóljon hozzá!