ZETApress

hírportál

Lovasterápiás táborok Fóton

A MOL Új Európa Alapítvány Gyermekgyógyító programjának támogatásával 4 hét alatt összesen 58, különböző típusú sérüléssel élő gyermek táborozott a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fóti Lovasterápiás Központjában ? tudtuk meg Pethő Zsófitól.

A gyermekek életkora 5 és 18 év között változott, többségük iskolás- kisiskolás korú volt. A táborok megszervezését évek óta támogatja az Alapítvány. A négy, egyenként egy hetes élményterápiás tábort a résztvevő gyermekek sajátosságainak, életkorának megfelelően, különböző vezérfonalra fűzve, más-más tematikával tervezték meg a terapeuták, ezáltal is elősegítve a terápiás célok elérését. Mind a négy tábor fő eleme a ló és a lovaglás nyújtotta élmények és tapasztalatok.

A látássérült gyermekek Lókötők táborában 22 vak és halmozottan sérült gyermek vett részt. A tábor keretét egy ?mese? adta, melyet a gyerekek közösen találták ki a hét folyamán. Mindenki szerepet választott, majd saját jelmezt készített magának. A résztvevőknek csapatokat alkotva közösen kellett az akadályokat legyőzniük. A próbatételek lovon és ló nélkül egyaránt zajlottak, ügyességet, valamint kitartást, bátorságot igénylő feladatok végrehajtásával. A fóti terápiás központ kiváló helyszínt nyújtott a táborhoz, hiszen szenzoros park, kalandpark, mászóvár, játszótér, fűszerkert is a gyerekek rendelkezésére állt. Minden sikeres próbatétel után egy ?fabatka? járt jutalomként, s természetesen a cél csapatonként a legtöbb fabatka összegyűjtése volt.

A tábort egy vetélkedő zárta, melyben felidézték a hét összes programját kérdések formájában, összegezve a héten szerzett új ismereteket. A gyermekek fejlesztéséről 4 lovasterapeuta, 1 fejlesztő pedagógus, 1 hidroterapeuta, 2 kézműves, 1 logopédus, 1 szomatopedagógus, 1 gyógytornász, és 6 gyógypedagógus gondoskodott. Munkánkat segítette egy gyógypedagógiai asszisztens, két nevelő tanár, és két állandó lovasterápiás segítő is. A táborokban összesen 14 önkéntes segítő működött közre.

A Honfoglalás táborban 12 fő különböző típusú sérült gyermek vett részt: tanulásban akadályozott, értelmileg akadályozott, autizmussal élő, és halmozottan sérült gyermekek. A tábor alapötlete azt a célt szolgálta, hogy a gyerekek további ismereteket szerezzenek történelmünkről, a magyar nép eredetéről, képességeiknek, életkoruknak megfelelő szinten. Mivel a magyarok történelme elválaszthatatlan a lovakétól, így a lovasterápiás fejlesztő foglalkozások is szerves részeit alkották a tábor programjának.

A kreatív foglalkozásokon elkészítettünk egy igazi ?jurta falut? anyag lovakkal, figurákkal, tűzrakhellyel, levendulával töltött, saját maguk által festett illatzacskót, turulos medált, rovásírásos medált készítettek a gyerek. Egy délután meghívtuk a szülőket is egy közös programra, ahol a közösen elfogyasztott finom uzsonna mellett a gyerekek gitár és szintetizátor kísérettel kedvenc dalaikat énekelhették el, a bátrabbak még verseket is szavaltak.

A fehér ló mondája táborban a hódmezővásárhelyi Aranyossy Ágoston Óvoda, Általános Iskola tanulói közül 12 fő vett részt. A táborlakók közösen kutatták a régmúlt emlékeit, fedezték fel a honfoglalás korát, és a fehér ló történetén keresztül Pannónia elfoglalását. A táborlakóknak az egy hét alatt lehetőségük nyílt megismerkedni a honfoglalás kori emberek életével, kultúrájával, szokásaival, kiváló környezetben, jól képzett lovakkal. A projektzárás keretében a gyerekek a maguk készítette jelmezekben és díszletek között eljátszották A fehér ló mondáját. A hét folyamán a meghívott terapeuták tették még színesebbé, élménydúsabbá a résztvevők számára felejthetetlenné a táborban eltöltött időt.

A Hupikék Törpikék táborban szintén 12 kisgyermek vett részt, ahol a tábor kerettörténetét a jól ismert Hupikék Törpikék mese adta. A tábor során a Törpikék számos kalandba keveredtek, számos nehéz helyzetet, problémát kellett megoldaniuk, de ebben mindig segítségükre voltak Táltos paripáik. A tábor során a lovasterápiás foglalkozások kiegészültek különböző kreatív foglalkozásokkal, amelyeken a gyerekekkel közösen elkészítettük Aprajafalvát a gomba házikókkal, mindenki készíthetett magának mozgatható Hupikék Törpikék figurát és a Törpikék kék színű paripáját is.

A gyógypedagógiai lovaglás és lovastorna foglalkozásokon is igyekeztünk a komplex gyógypedagógiai fejlesztésre helyezni a hangsúlyt. A szenzoros park használata során igyekeztek a gyerekeket sokféle típusú ingerhez juttatni annak érdekében, hogy a szenzoros ingerfeldolgozás zavarai csökkenjenek náluk. A szervezők köszönik a MOL Új Európa Alapítvány támogatását, melynek segítségével ezen a nyáron sikerült sok kis gyermeknek nem csak élményekben gazdag, hanem terápiás szempontból is nagyon tartalmas nyári tábort szerveznünk, komplex élményterápiás programot megvalósítanunk.

Szóljon hozzá!