ZETApress

hírportál

BioCamp: lehetőségek fiataloknak

A Novartis Svájcból és Európa más országaiból 40 fiatal tudóst hív meg Bázelbe, ahol gyógyszeripari és biotechnológiai eljárásokkal ismerkedhetnek meg. Magyarországot a vállalat támogatásának köszönhetően az Országos Tudományos Diákköri Konferencia biotechnológiai tagozatának legjobbjai képviselhetik majd.

A BioCamp a Novartis Biotechnológiai Tábor (Novartis Biotechnology Leadership Camp) rövid elnevezése, amelyet a Novartis AG 2004-től szervez meg ázsiai országokban, illetve az európai kutatás fellendítése érdekében 2007-től Euro-BioCamp néven 40 európai diák részvételével új kezdeményezéssel is bővült a program.

Az esemény a Novartis bázeli központjában (Novartis Campus) zajlik, ami lehetővé teszi, hogy a diákok meglátogassák a Novartis első számú kutatási intézményét, a helyszínen betekintést nyerjenek a kutatók munkájába, első kézből kaphassanak információkat a legújabb biotechnológia fejlesztésekről, és közvetlen közelről megismerhessék a vállalat biotechnológiai laboratóriumainak működését.

A háromnapos szemináriumon a biotechnológia gyakorlati oldalát igyekeznek közelebb hozni a tehetséges fiatalok kiválasztott csoportjához. Alkalmuk nyílik találkozni a vállalat biotechnológiai szakembereivel, akik hasznos információkkal látják el a résztvevőket a legújabb fejlesztésekről, trendekről és kutatási irányokról. A program során lehetőségük nyílik megismerkedni más országokból érkező, biotechnológiát tanuló vagy ezen a területen tevékenykedő diákokkal, információt cserélhetnek az egyes országokban zajló szakmai tevékenységről, illetve csapatokba osztva esettanulmányokon dolgoznak, melyeket a program végén szakemberek értékelnek.

A diákok közös és egyéni munkáját folyamatosan – monitorozzák a három nap alatt, a legkiválóbbak pedig továbbjuthatnak a nemzetközi BioCamp-re (2009 október, Cambridge, US), melynek célja a globális párbeszéd, továbbképzés és tudományos vita fejlesztése, valamint az innováció és az előrejutási lehetőségek erősítése. A Novartis Biotechnológiai Tábora tehát a szakmai fejlődés lehetőségét, a globális gondolkodásmód és szakmai kapcsolatrendszer kialakítását kínálja a kiválasztottaknak, ugyanakkor a diákok ízelítőt kapnak a biotechnológia gyakorlati oldalából.

A Novartis Hungária Kft. harmadik éve delegál magyar diákokat a BioCamp-re. 2007-ben és 2008-ban a Tudományos Diákköri Konferencia 2-2 különdíjas diákja juthatott el a szakmai táborba, idén pedig az OTDK szakmai zsűrijével együttműködve választják ki a résztvevőket. A kiválasztott hallgatók teljes utazási és szállásköltségét a vállalat fedezi, a rendezvény angol nyelven zajlik.

Az Országos Tudományos Diákköri Konferencia mai záróünnepségén, a biológia szekció versenyének otthont adó veszprémi Pannon Egyetemen, a 2009-es év kiválasztottjainak, Laczi Krisztiánnak és Lakatos Gergelynek, Bodroghalmi-Lantos Eszter, a Novartis Hungária Kft. kommunikációs szakértője adta át a részvételi lehetőséget jelképező oklevelet.

A Novartis

A Novartis AG (NYSE:NVS) a világ egyik vezető vállalata a vényköteles és a nem vényköteles gyógyszerek gyártásában. A Novartis elkötelezett abban, hogy újabb és újabb gyógyszereket fedezzen fel és fejlesszen tovább a betegségek gyógyítására, az emberek életminőségének javítására, az egészség megőrzésére. A Novartis az egyetlen vállalat, amely vezető szerepet tölt be mind a generikus, mind az innovatív gyógyszerek piacán. Gyógyszer-alapú portfoliónk megerősítésén folyamatosan dolgozunk, amely az alábbi négy stratégiai növekedést biztosító divíziót jelenti: innovatív gyógyszerek, kedvező ár-érték aránnyal rendelkező generikus termékek, oltóanyagok, diagnosztikai eszközök és könnyen elérhető, vény nélkül kapható termékek.

A 2008-as évben a Novartis csoport forgalma 41,5 milliárd dollár, nettó eredménye pedig 8,2 milliárd dollár volt. Kutatás-fejlesztésre az elmúlt évben mintegy 7,2 milliárd dollárt fordított. A svájci, bázeli székhelyű Novartis a világ 140 országában van jelen, és világszerte 96 ezer-hétszáz főt foglalkoztat.

Szóljon hozzá!