ZETApress

hírportál

Állítsuk meg a gyilkost!

Két betegszervezet, a Vírusos Májbetegek Országos Egyesülete és az Összefogás a Vírusos Májbetegekért Egyesület petíciót nyújtott be Balogh Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Dr. Szócska Miklós, az EMMI egészségügyért felelős államtitkára részére.

Arra kérték őket, hogy hallgassák meg problémáinkat, teremtsenek módot gondjaink megoldására, és legyenek segítségünkre egészségünk helyreállításában ? tudtuk meg a délutáni sajtótájékoztatón az EMMI Arany János utcai Kistermében, ahol Dr. Werling Klára, a Vírusos Májbetegek Országos Egyesülete elnöke, Veiglinger Béla, az Összefogás a Vírusos Májbetegekért Egyesület elnöke, Dr. Makara Mihály, a Májbetegekért Alapítvány kurátora és Dr. Hunyady Béla, Magyar Gasztroenterológiai Társaság elnöke, a Kaposvári Egyetem vezető professzora volt az előadó.

Magyarországon kb. százezer vírushepatitisszel fertőzött ember él, többségük nem is tud betegségéről. Jelenleg a kimutatására szolgáló szűrővizsgálatok elérése esetleges, a kezeléshez szükséges vírus-diagnosztika a finanszírozási problémák miatt sokszor késlekedik. Az Európai Unióban és hazánkban is már egy éve engedélyezett új, költséghatékony gyógyszerek, melyektől sok esetben a teljes gyógyulás remélhető finanszírozás hiányában, hazánkban még nem került bevezetésre. Jelenleg mintegy három-ötezer olyan beteg vár az új gyógyszer bevezetésére, aki a jelenleg elérhető antivirális terápia ellenére sem gyógyult meg.

Miközben a hazai betegek többsége orvosi beavatkozások során fertőződött meg mi nem akarunk másokat megfertőzni, májzsugorban, májelégtelenségben szenvedni és májrákot kapni! Kérjük az egészségügy illetékes vezetőjétől, hogy az idült vírusos májbetegségek elleni küzdelem ? más európai országokhoz hasonlóan ?, nálunk is kapjon kiemelt figyelmet és támogatást.

Javasoljuk, hogy ? népegészségügyi programként kezelve ?, törvényi szinten váljon biztosítottá az orvosilag indokolt körbe tartozóknál a szűrővizsgálatok széleskörű elérhetősége, a kezeléshez szükséges diagnosztikai vizsgálatok időbeni és precíz elvégzése és a bizonyítottan hatékony gyógyszerekhez való hozzáférés! Kérjük az Alaptörvény XX. cikkelyének értelmében az egészséghez való jogunk biztosítását, mely eléréséhez csak az új gyógyszerekkel lenne esélyünk! ? fejeződik be a petíció.

A Hepatitis, vagy más néven májgyulladás, elsősorban vírusfertőzés által okozott betegség, a kiváltó vírus alapján öt különböző típusát különböztethetjük meg (Hepatitis A/B/C/D/E). Napjaink egyik legsúlyosabb és legelterjedtebb fertőző betegsége a Hepatitis C, hiszen világszerte 130-170 millió, míg Európában megközelítőleg 12 millió ember hordozza a Hepatitis C vírust (HCV) és világszinten három-négymillió új fertőzést regisztrálnak évente.

A probléma súlyát jelzi az is, hogy az Európai Parlament 2007-ben deklarációt fogadott el, miszerint az egyik fő közegészségügyi célkitűzés a HCV megelőzésének és kezelésének kiterjesztése és megerősítése. A Nemzetközi Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2011-től kezdődően a Hepatitis Világnapjává nyilvánította július 28-át.

Az AIDS okozta halálozások száma Magyarországon 2009-ben a KSH szerint 9 fő, a TBC okozta halálozások száma Magyarországon 2009-ben az EPINFO szerint 39 fő, a májzsugorban elhunytak száma: ötezer fő/év, melynek mintegy 30%-a a Hepatitis B és C vírusfertőzés következménye: 1500 fő/év ? tudtuk meg a világnapi konferencián.

Magyarországon nagyságrendileg százezer ember él Hepatitis B, vagy C fertőzéssel, közel felük nem is tud róla. A Hepatitis B és C vírusok legveszélyesebb tulajdonsága, hogy tünet nélkül akár 10-50 éven át lappanghatnak, mely idő alatt olyan idült gyulladást okoznak, ami májzsugor és végül májrák kialakulásához vezet. A vírusfertőzés időben történő felfedezésével és meggyógyításával mindez megelőzhető. Az olimpia most kezdődik. A vírusos májbetegségek sporttal, vagy egészséges életmóddal nem gyógyíthatók. Több élsportoló halálát okozta már a csendes gyilkos, így a világbajnok csapat tagja, az olimpiai ezüstérmes Kolczonay Ernő halálát is. Bővebbet idekattintva láthatunk.

Szóljon hozzá!