ZETApress

hírportál

Ápolás diplomával

Mennyit ér az ápolói diploma? ? tette fel a kérdést egy nyugdíj előtt álló ápolónő négy évvel ezelőtt. Írásunkra két napja egy hozzászólás érkezett, a mai Semmelweis-napon pedig egy közép-dunántúli diplomás ápolónő osztotta meg velünk gondolatait.

A diplomámmal egy krónikus betegeket ellátó osztályon dolgozom ? térségünkben egyéb munkalehetőség híján. Ezt ugyanolyan odaadással végzem, mintha belgyógyászati sürgősségi osztályon dolgoznék ? ahol azelőtt dolgoztam, mielőtt városunk kórházát át nem alakították, így aktív kórházi ágy egy darab sem maradt! ? kezdődik a levél.

Bevallom őszintén, mikor egyetemi tanulmányaimat megkezdtem, nem a krónikus betegellátás volt a fő tervem, véleményem szerint egyetlen egy diplomás ápolónak tanuló sem erre vágyik, aki kifejezetten az említett krónikus betegellátást szeretné végezni, az ennek megfelelő szakirányt választ tanulmányai megkezdésekor, és általában ez nem a diplomás ápoló végzettség szokott lenni.

Úgy érzem, hogy méltánytalanul nem becsülik meg a diplomás ápolókat, leginkább az OKJ ápolók nem ismerik el az okleveles ápolók szaktudását, viszont aki ?csak? ápolási asszisztens, vagy szociális gondozó és ápoló végzettséggel bír, azokkal éreztetik a szakmai ?fölényüket? a szakápolók. Természetesen, ez igaz a diplomás ápolók egy rétegére is, és minden tiszteletem a kivételé, akik ugyanúgy megbecsülik a másik ember munkáját, mint a sajátjukét!

Sajnos, ez a ?hierarchikus rendszer? a mi kórházunkban is érezhető, aki diplomával rendelkezik (nem sokan, de vagyunk páran), folyamatosan szembesülnie kell azzal, hogy lekezelő stílusban beszélnek vele a kollégák, csak azért, mert magasabb végzettséggel bírnak! Pedig az ágytálat ugyanúgy megfogom én is, pelenkázok, mosdatok, semmiben, azaz semmiben nem tér el a jelenlegi munkám az ápolási asszisztensekétől sem! Szakmai tevékenységemet tekintve szakápolói tevékenységi kört látok el ? semmivel sem többet, vagy kevesebbet! Nem csupán az adminisztrációval vagyok elfoglalva, hanem emelgetem, fürdetem, sétáltatom és etetem is a beteget, ahogy a többi kollégám az osztályon!

37 éves, 3 gyermekes anyuka vagyok, aki 30 éves korában szerezte meg diplomáját. Előtte ?csak? felnőtt aneszteziológiai és intenzív szakápoló végzettségem volt. Diplomát nem a magasabb fizetés miatt szerettem volna, hanem tudásomat szerettem volna kibővíteni, hogy a sürgősségi betegellátásban naprakészen és felkészülten megálljam a helyemet. Diplomám megszerzése után 2 évvel kórházunkat, ahol addig dolgoztam, átalakították krónikus betegellátó intézménnyé, így gyakorlatilag ?feleslegessé? vált a diplomám, de a megszerzett tudást nem tudják tőlem elvenni.

Szeretném, ha végre az egészségügyi dolgozók közt (akár osztályon belül is!) nem a végzettség alapján menne a szakmai elismerés, hiszen tudom, és látom, hogy adott területen belül néha nincs különbség ? érezhető különbség! ? tevékenységi körükben ápolási asszisztens és diplomás ápoló között.

Persze, értem én, hogy mi ennek a néha elég intenzíven érezhető ?ellenszenvnek? az oka. Pontosan a pénz, hiszen, mindenki a krónikus osztályon ugyanazt csinálja, semmivel sem többet/kevesebbet, de a fizetésünk szembeötlően eltér! Igen, ezzel én sem értek egyet ? én, aki magasabb fizetést kap ?csupán? a diplomája miatt. Igen, ebben az esetben igazuk van azoknak, akik azt állítják, hogy én a papírom miatt kapok több pénzt, nem a plusz elvégzett munkám miatt. De én erről miért tehetek? Úgy érzem, én ezért tanultam, tettem érte, hogy így legyen!

Addig, amíg egy konyhán végzett munkánál sem az számít, ki mennyit dolgozik, hanem az, hogy a mosogatólánynak 8 általános végzettsége van, a szakácsnak OKJ végzettsége, a séfnek pedig egyetemi diplomája van, és ennek megfelelően sokkal magasabb ? többszöröse ? a fizetésük is, de az iskolai végzettségi szinttel néha fordítottan arányos az elvégzett munka aránya is! Csak nagy általánosságban írom, biztosan van rá ellenpélda is, de úgy érzem, nem járok olyan messze az igazságtól! ? fejeződik be közép-dunántúli olvasónk levele.

1 hozzászólás

  1. Ez az egész rendszer aberrált. Ugyanazt a munkát végzi a diplomás, mint a nem diplomás – csak a diplomás a diplomája miatt több pénzt kap. Nem azért, mert minőségibb munkát végez, hanem mert valamikor – évekkel ezelőtt – megtanult valamit, amit (tisztelet a kivételnek), többségében nem használ (meg nem is akar frissíteni). Akkor igazából kiket támogatunk? Oktatókat, iskolákat, akik a diplomát kiadják. Mert ha józanul gondolkodunk, ha én munkáltató vagyok és 2 jelentkezőből választhatok, nyilván azt veszem fel – már ha én fizetem – aki ugyanazt a munkát olcsóbban elvégzi. Na persze ha nem én fizetek, hanem az adófizetők, akkor nosza, tartsuk csak fenn az ilyen-olyan főiskolákat és a többit! És ez nemcsak az egészségügyben van így. Rohad az egész, itt az eredmény, prímán élünk…