ZETApress

hírportál

Vágás helyett injektálás

Áttörő megoldást jelenthet a Magyarországon most először bemutatkozó gyógyszeres terápia a Dupuytren-kontraktúrában szenvedők kezelésében. A sebészeti műtétet teljes egészében kiváltó gyógyszeres kezelés hatékonysága révén nagyban hozzájárul a betegségben érintettek életminőségének javításához.

Az európai populáció 3-13 százalékát érintő betegség a Dupuytren-kontraktúra, másnéven a tenyéri bőnye zsugorodás egy például cukorbetegségben gyakrabban fellépő, operálható kézelváltozás, amelynél a tenyér kötőszövete megvastagodik, és az újak karomszerűen begörbülnek ? mondta Dr. Szabó Zsolt PhD. a Magyar Kézsebész Társaság elnöke.

A tenyéri bőnye zsugorodás egyelőre ismeretlen eredetű betegség, a szakemberek nem tudják, pontosan mi okozza a kialakulását. A kutatások kimutatták, hogy a férfiaknál előbb (átlagosan 55 éves korukban), a nőknél később (átlagosan 65 éves korukban) jelentkezhet az elváltozás és a férfiaknál az előfordulása ötször gyakoribb, mint a hölgyeknél. A vizsgálatok szerint elsősorban a diabétesz és az epilepszia növelheti a betegség kialakulásának veszélyét, de a rendszeres és nagy mennyiségű alkohol-fogyasztás és dohányzás, valamint a családi kórelőzmény is fokozott kockázatot jelenthet.

A betegség leggyakoribb jelei a tenyéren megvastagodott bőr, csomók a tenyérben (melyek fájdalmat nem okoznak), a bőr alatt kötegek alakulnak ki, melyek a bőrrel is összenőhetnek, ezek a kötegek egyre rövidülnek és a kéz ujjai többnyire lassan, évek alatt hajlított helyzetbe zsugorodnak, és súlyos esetben nem egyenesíthetők ki. A Dupuytren-kórban szenvedők nagy részének nem csak a fizikai munkavégzés jelent gondot, de az olyan mindennapi feladatok ellátása is, mint mosogatni, autót elvezetni, vagy egy inget begombolni.

A Dupuytren-kontraktúra kezelése függ a beteg életkorától és általános egészségi állapotától, foglalkozásától és a betegség súlyosságától. Jelenleg nincs olyan kezelés, ami véglegesen meg tudná gyógyítani a betegséget, bár számos sebészeti és nem sebészeti eljárás akadályozhatja meg a kéz további károsodásának kialakulását. Jelenleg a leggyakoribb kezelési formája a Dupuytren-kontraktúrának a műtét, ami invazív, megköveteli a fizikoterápiát és a helyreállításhoz szükséges időt, és együtt jár a műtét utáni komplikációkkal.

Manapság azoknál a betegeknél javasolt a műtéti eljárás alkalmazása, akiknél az elváltozás lehetetlenné teszi a mindennapi teendők elvégzését és nagyban rontja az életminőséget. A műtét során általában csak a zsugorodott heges kötegek teljes kiirtásával szüntethető meg a zsugorodás és a beavatkozás után a betegség sokszor kiújulhat. A kutatások szerint a műtéti eljárás ugyan a betegek 75 százalékánál sikeresen elvégezhető, azonban a beavatkozás után az érintettek közel felénél (46%) tapasztalható szövődmények kialakulása, leggyakrabban ízületi merevség, vérömleny, gyulladás és túlzott fájdalom.

A Magyarországon most először alkalmazott gyógyszeres megoldás helyettesíti a műtéti beavatkozást, ezáltal forradalmi változást hoz a kórkép kezelésében. A kezelés teljes egészében kiválthatja a műtéti beavatkozást, bizonyított hatékonysága és biztonságossága révén hozzájárul a Dupuytren-kontraktúrában szenvedők életminőségének nagymértékű javításához.

A kutatások azt is kimutatták, hogy az érintettek 63 százalékánál már az első injekció beadása után tapasztalható volt az eredmény. A klinikai vizsgálatban résztvevő betegek 45,2 százaléka nagymértékű javulást tapasztalt, 39,7 százaléka állapota jelentősen jobb lett és 12,7 százalékuk minimális javulást észlelt. Átlagosan a betegek 72,2 százaléka nagyon elégedett volt a kezeléssel, és a kezelt betegek kevesebb, mint 20 százalékánál mutatható ki kiújulás a kezelést követő két évben.

A sajtótájékoztatót követően Dr. Szabó Zsolt, a Miskolci Kórház Kézsebészeti Osztály főorvosa 15 kézsebész főorvosnak tartott továbbképzést az injekció beadásából. Nagyon kis mennyiséget, mindössze 0,2 ml-t kell befecskendezni belőle. A szert a gyógyszertárakban 240 ezer forintért lehet megvásárolni, s nálunk a háziorvosok is beadhatják. Mivel rossz helyre adva súlyos mellékhatása lehet, ezt meg kellene szüntetni.

A drága injekciókból most öt tancélos beteg kapott ingyen egy-egy adagot. A módszer annyira biztonságos, hogy a világon eddig beadott mintegy tízezer injekcióból mindössze ötnél volt szövődmény, de ezt is műtéti úton lehetett orvosolni. Szabó főorvos korábban húszat adott be Miskolcon, s mellékhatása nem volt. Nincs rajta OEP támogatás, s magánklinikáján, a fővárosi Kézsebészeti Centrumban is egyelőre a hagyományos műtéteket alkalmazzák.

6 hozzászólás

  1. Tisztelt Főorvos Úr! Nagy érdeklődéssel figyeltem az előadását, amelyet a Klub Rádióban tartott. Sajnos én is veszélyeztetett vagyok a betegség által. 2013. január 9-én megműtött Dr. Zsíros Lajos főorvos, de nem vagyok boldog. Nem szép a kezem, ehhez tudni kell, hogy Diabetes 2-m van és volt két hátsófali infarktusom. Majdnem 9 és fél éve élek így, amelyek súlyosbítják a helyzetemet. Úgy diagnosztizálta a főorvos, hogy a másik kezem is veszélyben van. Szeretném kérdezni, hogy ilyen esetben érdemesebb lenne-e az injekciót választanom, persze ha Ön is úgy látja és elvállalja? Az injekciót külföldön nem lehet megvenni? – Tisztelettel: Then Mária Dr.

  2. Érdeklődnék, hogyan lehet jelentkezni az injekciós kezelésre?

  3. Tisztelt Főorvos Úr! Jobb kezemet kétszer, a balt egyszer műtötték mindkét esetben kiújult két éven belül (Dupuytren). Fotókat tudnék küldeni. Mindkét kisujjam 90 fokban, a jobb gyűrűs ujjam kb. 75 fokban behajlott a 2. ízületnél. Nem tudom a gyógyszer nevét, valamilyen amerikai készítményt találtam a neten, de ennek az angol leírását lefordítva elég ijesztő a kép a “kockázatok és mellékhatások tekintetében”! Az sem derül ki, hogy a 240 ezer forintos ár mekkora mennyiséget takar és ez mire elég. Az volna a tiszteletteljes kérdésem, hogy az itthon eddig kezelteknél mi a tapasztalata, számít-e az életkor valamilyen tekintetben? – Tisztelettel: Zsikó Mihály

  4. Tisztelt Tanár Úr! Sajnos érintett vagyok Dupuytren kontraktura betegségben. Eddig három hagyományos műtéten vagyok túl, felejthető eredménnyel, gyakorlatilag mindkét kezem nagyon rossz állapotban van. Szegeden élek és sehol nem találok segítséget, a gyógyszertárakban nem is hallottak erről az injekcióról. Kérem segítsen megtalálni a lehetőséget, hogy lehetőleg Szegeden, vagy Pécsett, de ha erre nincs mód, bárhol megvizsgáltassam a kezeimet. Feltételezem, hogy nagyon elfoglalt, de ennek ellenére számítok a segítségére! A gyógyulás reményében tisztelettel várom válaszát! – Előre is köszönöm: Bajúsz Tamás

  5. Üdvözlöm! Ugyancsak mindkét kezemen van. Szeretnék információt a kezelés az injekciók áráról! 62 éves ács vagyok. Nagyon zavar a munkában! Válaszukat köszönöm!

  6. Tisztelt Főorvos Úr! Édesanyám 82 éves és egyik kezén diagnosztizálták a Dupuytren kontrakturát. Kérdésem az volna, hogy van-e mód a gyógyszeres kezelésre magánklinikáján és ha igen, milyen feltételekkel? Válaszát várva és előre is köszönve, tisztelettel: Husz Attila