ZETApress

hírportál

Tanácsok hőségriadóra

Kerüljük a meleget! Hűtse lakását, fontos a szobahőmérséklet mérése!!! Napközben tartsa az ablakokat csukva, használjon függönyt vagy egyéb sötétítőt. Lehetőleg éjszaka szellőztessen. Kapcsolja ki a nem fontos elektromos készülékeket (még a világítást is) ? olvashatjuk egy budai rendelőintézetben.

Ha van légkondicionáló berendezése, ennek működtetése idején tartsa csukva az ajtót és az ablakot. Hőhullámok idején ? amikor a külső hőmérséklet 35-39 °C közötti, az ideális belső hőmérséklet 28 fok körüli ? nem javasolt a túlzott légkondicionálás. A ventilátort csak rövid ideig lehet használni, mivel kiszárítja a szervezetet! Fontos a fokozott folyadékpótlás!

Ha a fent említettek nem valósíthatók meg, töltsön el legalább 2-3 órát légkondicionált: helyen. Biztosítva van-e a hűtött helyek elérhetősége? Csak ennek megléte esetén ajánlható! Kerülje a megterhelő fizikai munkát, tartózkodjék árnyékban a legmelegebb órákban! A következő nyárra gondoljon arra, hogyan hűtheti lakását (hideg festék, párologató, zöld növények)!

Tartsa testhőmérsékletét alacsonyan, és fogyasszon sok folyadékot, előzze meg a kiszáradást. Gyakran zuhanyozzon, vagy fürödjön langyos vízben, ez időseknél növelheti az elesés veszélyét. Használjon vizes borogatást, hűtse lábát langyos vízben. Viseljen világos, természetes alapanyagú, bő ruhát. Ha a napra megy, viseljen széles karimájú j kalapot és napszemüveget. Rendszeresen fogyasszon folyadékot, ne fogyasszon alkohol és magas cukortartalmú italokat Fontos a só-pótlásra való figyelmeztetés! Vízmérgezés veszélye! A koffein vízhajtó hatására is fel kell hívni a figyelmet!

Ha rendszeresen szed gyógyszert, kérdezze meg kezelőorvosát, hogyan befolyásolják a gyógyszerek a folyadékegyensúlyt. A lázas betegekre különösen oda kell figyelni! Fokozattan ügyeljünk a lázas gyermekek folyadékpótlására! Ellenőrizze testhőmérsékletét! Fontos tudatosítani, hogy ha a testhőmérséklet 38 fok fölé emelkedik, az már káros az egészségre. 39 fok felett hőguta! 40 fok felett életveszélyes állapot!

Tárolja gyógyszereit megfelelő hőmérsékleten. Ha a szobahőmérséklet 25 fok fölé emelkedik, célszerű a gyógyszereket hűtőben tárolni akkor is, ha ez nincs ráírva a dobozra! Keresse fel orvosát, ha krónikus betegségekben szenved, vagy többféle gyógyszert szed. Ha bármi szokatlan tünetet észlel, azonnal keresse fel orvosát. Tájékozódjon az igénybe vehető segítségekről!

Szóljon hozzá!